60-letnica prvega poleta človeka v vesolje in 20-letnica prvega turista v vesolju

ZOTKINI DNEVI ODPRTIH VRAT web 700.jpg

V času prvomajskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj ponovno organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Pripravljena imamo različna predavanja in delavnice, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimajo naravoslovje, tehnika, psihologija in vesolje.

Eno od predavanj bo tudi "60-letnica prvega poleta človeka v vesolje in 20-letnica prvega turista v vesolju".

Aprila letos obeležujemo kar dve pomembni obletnici človekovega prodora v vesolje. Pred 60. leti, 12. aprila 1961, je ruski kozmonavt Jurij Gagarin kot prvi človek poletel v vesolje in v orbiti preživel 108 minut. Sovjetska zveza je v času vesoljske tekme kar nekaj časa močno vodila pred ZDA. V vesolje so poslali prvi satelit, prvo živo bitje, psičko Laiko (ki žal poleta ni preživela, naslednji dve pasji popotnici v vesolje, Belka in Strelka, pa sta ga), za Gagarinom je poletela v orbito tudi prva ženska, Valentina Tereškova, in še bi lahko naštevali. Američani so Ruse »dohiteli« šele s poletom na Luno. 40 let pozneje, 28. aprila 2001, pa se je zgodila še ena prelomnica. V vesolje se je podal prvi vesoljski turist, Dennis Tito. Dober teden je preživel na Mednarodni vesoljski postaji in za ta polet plačal Ruski vesoljski agenciji 20 milijonov dolarjev. Za njim je v vesolje odšlo že pet vesoljskih turistov in ena turistka.

Dr. Iztok Bončina, ki je doktoriral na temo vesoljskega turizma, je dolgoletni Zotkin sodelavec na področjih astronomije in fotografije. V enournem predavanju vam bo predstavil nekaj zanimivosti o prvih korakih človekovega osvajanja vesolja v 60. letih 20. stoletja. Spoznali bomo tudi čedalje bolj popularni vesoljski turizem in obete za vesoljske »počitnice« v orbiti okoli Zemlje, na Luni, Marsu in v prihodnosti morda tudi na ostalih telesih našega Osončja.

Predavanje bo predvidoma v četrtek, 29. aprila, 10.30 - 11.30.

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.

Datum: 
petek, 16. April 2021