8. Perlahov mladinski astronomski raziskovalni tabor

Šmartno na Pohorju od 27. junija do 1. julija 2016 28 udeležencev

Kdo lahko pride?

Če imaš do 14 do 26 let, te zanimajo čari vesolja, te mika astronomija in se želiš seznaniti z metodami raziskovalnega dela na konkretnih primerih, hitro izpolni prijavnico in se nam pridruži (prednost imajo študenti/študentke Filozofske fakultete Univerze v Mariboru).

Kaj bomo počeli?

Delo na 8. Perlahovem mladinskem astronomskem raziskovalnem taboru Šmartno 2016 bo potekalo v naslednjih skupinah:

1. skupina: Geografija in astronomija

Udeleženci skupine se bodo seznanili z metodami določanja geografske širine kraja in na primeru Šmartnega na Pohorju s pomočjo različnih metod merjenja tudi določili geografsko širino naselja. Udeleženci bodo spoznali metode merjenja časa s pomočjo sončnih ur, spoznali glavne tipe sončnih ur in značilnosti njihovih konstrukcij. S pomočjo Hα filtra in mylar filtra bomo opazovali pojave na površini Sonca in ocenili aktivnost Sonca. V nočnem programu se bodo seznanili z orientacijo na zvezdnem nebu in spoznali poletna ozvezdja. Seznanili se bodo z osnovnimi metodami astrofotografije in sami izdelali fotografije nočnega neba, ozvezdij in svetlejših objektov (galaksij, zvezdnih kopic, difuznih meglic, planetov, Luninega površja). Spoznali bodo razvoj Lune kot Zemljinega naravnega satelita, njeno zgradbo in oblike na površju.

Mentor skupine bo Igor Žiberna.

2. skupina: Opazovanje planetov in Lune

Udeleženci skupine bodo spoznali nastanek in razvoj našega Osončja, značilnosti gibanja planetov in njihovo zgradbo. Skozi teleskop bodo opazovali planete, vidne na nočnem nebu. Poseben poudarek bo namenjen Luni ter pojavom in oblikam na Lunini površini.

Mentorica skupine bo Nataša Petelin.

3. skupina: Svetlobna onesnaženost na območju jugovzhodnega Pohorja

Udeleženci se bodo seznanili s svetlobnim onesnaženjem kot eno od novejših oblik onesnaževanja okolja. Spoznali bodo vzroke in posledice svetlobnega onesnaženja. S pomočjo Sky Quality Metra bodo opravili meritve svetlobne onesnaženosti na različnih lokacijah jugovzhodnega Pohorja. S pomočjo vsenebnih posnetkov bodo ugotavljali intenzivnost in višine svetlobnih kupol večjih naselij in analizirali primere dobre in slabe prakse nočne razsvetljave na območju Pohorja in okolice.

Mentorica skupine bo Karmen Hozjan

Kje bomo spali?

V Osnovni šoli Šmartno na Pohorju.                  

Koliko nas bo?

Do 28 udeležencev.

Na kaj ne smem pozabiti, ko pakiram? 

Na toplo obleko in obutev, kapo, spalno vrečo, toaletni pribor, brisače, copate za v šolo, športno opremo, pisalni pribor, zvezek, svetilko, zdravstveno izkaznico in osebni dokument.

S seboj lahko prinesete še daljnogled (zelo želeno), fotografski aparat, teleskop, CD-je z glasbo, kitaro, literaturo, svetilko z rdečim filtrom, zvezdno karto.

Rdeča svetilka je lahko čisto navadna svetilka, preko katere poveznemo rdeč celofan ali kako drugo rdečo folijo. Zaželjeno je, da ni preveč svetla. Lahko pa je LED svetilka, ki ima rdečo LED diodo. Rdeča barva je najmanj moteča za naše zenice... Če se odločite za nakup, so primeri rdečih svetilk, ki jih uporabljajo astronomi TUKAJ in TUKAJ.

Kdo je vodja?

Dr. Igor Žiberna iz Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in zunanji sodelavec ZOTKS.

Do kdaj se moram prijaviti?

Prijave* sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do torka, 14. 6. 2016. Prijave sprejemamo izključno preko spletnega prijavnega sistema, preko elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete TUKAJ.

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi poletne šole.

Kaj moram storiti, da bo prijava veljavna?

Ob prijavi je potrebno vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 150,00 EUR (oziroma 90,00 EUR za udeleženci/ke, ki prihajate iz občin, ki sofinancirajo delovanje Regionalnega centra ZOTKS Maribor, ter 70,00 EUR za študente geografije Filozofske fakultete Univerze v Mariboru) na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050030 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili nastanitev in prehrano za udeležence in mentorje, strokovno delo, gradiva, nezgodno zavarovanje ipd.

Kje lahko dobim dodatne informacije?

Pri Darji Kozar Balek, vodji Regionalnega centra ZOTKS Murska Sobota, na 02 53 04 270 oz. po e-pošti na darja@zotks.si.

Datum: 
torek, 10. Maj 2016