V toplem objemu Nobelove nagrade za fiziologijo ali medicino 2021

Novica iz dne 19.10.2021

V toplem objemu Nobelove nagrade za fiziologijo ali medicino 2021

ZOTKINI DNEVI ODPRTIH VRAT web 700.jpg

V času jesenskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj ponovno organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Pripravljena imamo različna predavanja in delavnice, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika.

Eno od predavanj bo tudi "V toplem objemu Nobelove nagrade za fiziologijo ali medicino 2021".

Zakaj čilijeva omaka peče in mentolovo mazilo hladi? Kako začutimo nežen dotik bližnjega na svoji rami? Na ta vprašanja sta s podrobnim molekularnim opisom receptorjev za temperaturo in dotik odgovorila letošnja dobitnika Nobelove nagrade za fiziologijo ali medicino, David Julius in Ardem Patapoutian. S tem je tudi zaokroženo podeljevanje te prestižne nagrade za opis delovanja naših osnovnih čutov: sluh (1961), vid (1967), voh (2004) in okus (2012).

V predavanju se bomo spustili globoko v notranjost naše kože in si ogledali, kako z beljakovinskimi receptorji zaznavamo temperaturo in mehanske dražljaje. Osvetlili bomo tudi raziskovalni proces in metode, s katerimi sta raziskovalca prišla do svojih spoznanj.

Domen Vaupotič je diplomirani biokemik, trenutno pa na magistrskem študiju biofizike. Sodelovanje z Zotko je začel kot eden najboljših tekmovalcev na tekmovanjih iz znanja biologije in naravoslovja. Bil je tudi član ekipe na mednarodni biološki olimpijadi. Je član Zotkine komisije za tekmovanje iz znanja biologije, pomaga pri pripravah tekmovalcev na mednarodno juniorsko naravoslovno olimpijado, kamor jih kot mentor tudi spremlja.

Predavanje bo predvidoma v torek, 26. oktobra, 10.30 - 11.30

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.

Datum: 
torek, 19. Oktober 2021