Dimenzije egipčanskih piramid

ZOTKINI DNEVI ODPRTIH VRAT web 700.jpg

V času jesenskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj ponovno organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Pripravljena imamo različna predavanja in delavnice, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika.

Eno od predavanj bo tudi "Dimenzije egipčanskih piramid".

Kako so graditelji določali dimenzije in zakaj so te takšne, kakršne so? Je mere piramid določala predvsem pragmatičnost, kompromis med fizikalnimi lastnostmi materiala, preprostim zapisom mer v navodilih za gradnjo in seveda omejenost sredstev. 

Ali so graditelji piramid poznali dejstva, ki niso zgodovinsko izpričana?

Soočili se bomo z večkrat ponovljeno trditvijo, da sta v dimenzijah Keopsove piramide zakodirani števili φ (razmerje zlatega reza) in število π (razmerje med premerom in obsegom krožnice), kljub temu, da razmerje zlatega reza v Egiptu ni bilo nikjer omenjeno in tudi števila π niso poznali tako natančno, kot ga najdemo zakodiranega v dimenzijah Keopsove piramide.

Dr. Borut Jurčič-Zlobec je matematik, dolgoletni predavatelj na Fakulteti za elektrotehniko in nekdanji predsednik Astronomskega društva Javornik. Na Zotkinih astronomskih taborih vodi skupino za astrofiziko. Je predsednik Zotkine komisije za tekmovanja iz znanja računalništva, pobudnik tekmovanja iz programiranja v Scratchu in član Zotkine komisije za mladinsko raziskovalno dejavnost s področja matematike. Pripravljal in spremljal je tekmovalce na mednarodne računalniške olimpijade. Je tudi avtor številnih knjig in prispevkov s področja matematike.

Predavanje bo predvidoma v ponedeljek, 25. oktobra, 10.30 - 11.30

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.

Datum: 
sreda, 13. Oktober 2021