Esperanto - univerzalni jezik

Novica iz dne 13.10.2015

Esperanto - univerzalni jezik

Knjigarna AZIL, Založba ZRC in ZOTKS ob izidu učbenika Esperanto vabijo na prireditev

Esperanto - univerzalni jezik,

ki bo 21. oktobra ob 19. uri v Atriju ZRC.

 

Esperanto je umetni jezik, ki ga govori približno dva milijona ljudi, za okoli 2000 govorcev pa je tudi materni jezik. Je eden izmed redkih umetnih jezikov, ki je uspel pustiti sledi v popularni kulturi. V esperantu so bili posneti vsaj štirje celovečerni filmi in mnogi dokumentarni filmi, Chaplin pa ga je v filmu Veliki diktator uporabil za napise nad trgovinami geta.

Esperanto je ustvarjen z namenom, da bi bil kar najbolj logičen in zato tudi lahko učljiv. Njegovo besedje je sestavljeno iz nam znanih evropskih jezikov, za znanje slovnice pa se je potrebno naučiti le šestnajstih pravil.

Učbenik Esperanto, Intenzivni 30-urni tečaj jezika esperanto, ki je izšel v sozaložništvu ZOTKS in Založbe ZRC, je namenjen učencem in dijakom, ki se poglabljajo v lingvistično logiko, primeren pa je tudi za samostojno učenje.

Esperanto v popularni kulturi bo predstavila Irena Woelle, v jezik in njegovo rabo nas bo uvedla avtorica knjige Simona Klemenčič. Matej Krajnc bo s kratkim glasbenim nastopom predstavil živo rabo esperanta v glasbi.

Vabljeni!

 

Prireditev podpira Javna agencija za knjigo RS.

Esperanto - univerzalni jezik, predstavitev v Atriju ZRC, 21. oktobra 2015 ob 19. uri
Datum: 
torek, 13. Oktober 2015