Priprave na kemijsko olimpijado

Novica iz dne 10.1.2017

Priprave na kemijsko olimpijado

Prvi izbirni test za udeležbo na kemijski olimpijadi 2017 bo v petek, 13. 1. 2017, ob 15:00 v veliki predavalnici A na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, Večna pot 113, Ljubljana. Predavalnica se nahaja v stekleni okrogli stavbi, ki jo zagledate pred sabo, ko zavijete proti fakulteti. Test bo trajal predvidoma dve polni uri in pol. 

Na prvi test prijavite dijake izključno mentorice in mentorji z gimnazij. To naredite tako, da pošljete seznam dijakov na elektronski naslov: andrej.godec@fkkt.uni-lj.si. Rok za prijave je sreda, 11. 1. 2017, do 12:00. Pri prijavi navedite ime in priimek dijaka ter letnik in šolo. Število prijav je načeloma omejeno na pet na šolo.

Za reševanje nalog na prvem testu je potrebno odlično gimnazijsko znanje kemije. Dijaki prvih, drugih in tretjih letnikov na prvem testu še nimate nalog iz organske kemije; vaše naloge bodo obsegale poglobljeno snov prvih dveh letnikov gimnazije. Dijaki iz četrtih letnikov pa imate že na prvem testu tudi naloge iz organske kemije. Na pripravah, ki bodo sledile v drugi polovici januarja in kasneje, bomo poglobili dijaško znanje na vseh področjih kemije, saj bodo nadaljnji testi enotni za vse. Okvirna časovnica izbirnih tekmovanj je objavljena v spletni učilnici Kemljub.

Kemijska olimpijada bo od 6. do 15. 7. 2017 na Tajskem (http://icho2017.sc.mahidol.ac.th/). 

Glede na razmere, ki vladajo povsod po svetu, je s potovanji povezano tudi določeno tveganje. Če imate mentorji ali pa dijaki in njihovi starši kakršnekoli varnostne pomisleke v zvezi z udeležbo na olimpijadi, je morda bolje, da že vnaprej razmislite, če je v tem primeru sploh smiselno sodelovati na izbirnih testih in pripravah, ki so povezane z olimpijado.  

Olimpijada bo potekal v majhni pokrajini Nakhon Pathom, ki leži 56 km zahodno od Bangkoka. Območje Nakhon Pathom je veliko 2,168,327 kvadratnih kilometrov ravnine, brez gorskih območij. Planjave ob Tha Cheen River (imenovan tudi Nakhon Chaisi River) so rodovitna kmetijska zemljišča, kjer se prebivalstvo preživlja z gojenjem zelenjave in sadja. Eno najbolj znanih je pomelo.

Pokrajina je tudi zgodovinsko zelo pomembna in se ponaša z arheološkimi in verskimi zakladi iz časa med  6. in 11. stoletja, ko je vladala Dvaravati civilizacija. Ena od pomembnih znamenitosti je velikan Phra Pathom Chedi, največja pagoda na Tajskem in najvišja pagoda na svetu.

Kemijska olimpijada 2017 bo na Tajskem, Nakhon Pathom med 6. in 15. julijem 2017 http://icho2017.sc.mahidol.ac.th
Datum: 
torek, 10. Januar 2017