Zaključena 51. kemijska olimpijada

Novica iz dne 29.7.2019

Zaključena 51. kemijska olimpijada

Pariz je bil prizorišče letošnje mednarodne kemijske olimpijade, ki se je zaključila 29. julija s slavnostno podellitvijo odličij.

Slovenska štiričlanska ekipa je dosegla odličen uspeh in osvojila štiri bronaste medalje.

Barve Slovenije so zastopali:

Mitja Koderman (Gimnazija Ptuj),
Tijan Prijon (Gimnazija Bežigrad),
Aleš Globočnik (Gimnazija Kranj) in
Dren Gruden (Gimnazija Bežigrad).

Ekipo sta spremljala mentorja dr. Andrej Godec (glavni mentor) in dr. Berta Košmrlj, oba s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani.

Mednarodna kemijska olimpijada je znanstveno tekmovanje najvišjega ranga. Letošnje se je udeležilo 309 dijakinj in dijakov iz 80 držav, sodelovalo je tudi 6 držav opazovalk. Konkurenca je huda, običajno pa so uspešnejši udeleženci iz Daljnega Vzhoda. Letos je bil absolutni zmagovalec iz Kitajske, prav tako drugouvrščeni, tretji pa iz Južne Koreje.

Olimpijada traja devet dni. Dijaki rešujejo dva testa po pet ur. Prvi je eksperimentalni, dijaki morajo v laboratoriju rešiti tri praktične naloge. Drugi test je teoretični, vsebuje pa devet nalog iz vseh področij kemije. Ostale dni preživijo dijaki na izletih in drugih aktivnostih. Udeležba na olimpijadi je za njih odlična izkušnja in tudi priložnost, da spoznajo mnogo svojih morebitnih bodočih prijateljev in sodelavcev. 

Naloga mentorjev je preverjanje laboratorijev, prevajanje, ocenjevanje in usklajevanje ocen z organizatorjevimi. 

Naloge na kemijski olimpijadi so zelo zahtevne, zato so potrebne temeljite priprave. 

Slovensko ekipo pripravlja skupina s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani, ki jo sestavljajo: dr. Berta Košmrlj, dr. Darko Dolenc, dr. Alojz Demšar, dr. Jernej Markelj in dr. Andrej Godec. Pri praktičnem delu sta pomagali tudi Mojca Žitko in Branka Miklavčič. 

Priprave in udeležba na olimpijadi že vsa leta potekajo v sodelovanju z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije.

 

Čestitke za uspeh!
Datum: 
ponedeljek, 29. Julij 2019