Kmetijstvo

Orači zadovoljni z uvrstitvami

Novica iz dne 5.12.2017

Orači zadovoljni z uvrstitvami

Letošnje 64. svetovno tekmovanje je potekalo v Keniji med 24. 11. in 3. 12. 2017 na zemljiščih Univerze Egerton v Nakuru. Uradni program je tradicionalen in vključuje uradne treninge, dva tekmovalna dneva, en dan oranje strnišča in drugi dan oranje ledine. Ekipa se je vrnila v Slovenijo 4. decembra 2017.

Zaradi oddaljenosti tekmovanja je bilo potrebno opremo (dva traktorja, dva pluga, dodatna oprema za tekmovanje) na pot z ladjo odpremiti že v sredini septembra, takoj po državnem tekmovanju oračev. 

Svetovno tekmovanje v oranju 2017

Novica iz dne 27.11.2017

Svetovno tekmovanje v oranju 2017

V petek in soboto, 1. in 2. decembra, bo v Nakuru, Kenija, potekalo 64. svetovno tekmovanje v oranju. Slovensko ekipo, ki je že na prizorišču in se pripravlja na tekmovanje, sestavljajo tekmovalca Igor Pate na obračalnem plugu in Anton Filak na plugu krajniku, sodnik Igor Hrovatič in spremljevalec Gašper Filak. 

Udeležbo na tekmovanju so omogočili: 

MKGP, Mestna občina Novo mesto, KZ Krka,  Agrozavarovalnica in KZ Metlika.

61. državno tekmovanje oračev Slovenije - rezultati

Novica iz dne 9.9.2017

61. državno tekmovanje oračev Slovenije - rezultati

Nova državna prvaka v oranju sta Igor Pate, Dolenjska, ki je zmagal v kategoriji obračalni plugi, in Anton Filak, Bela krajina, zmagovalec v kategoriji plugi krajniki. Med ekipami je bila najboljša ekipa iz Bele Krajine. Iskrene čestitke!

Rezultati 61. državnega tekmovanja oračev Slovenije

Plugi krajniki: strnišče
1. Anton Filak, Bela krajina 
2. Jože Zver , Prekmurje 
3. Tomaž Divjak , Podravje 

Plugi krajniki: ledina
1. Jože Zver , Prekmurje 
2. Anton Filak, Bela krajina 
3. Marko Mežnarič , Prlekija 

Tekmovanje v oranju

Novica iz dne 1.9.2017

Tekmovanje v oranju

Na Ptuju bo na posestvu Turnišče, 8. in 9. septembra 2017 potekalo že 61. državno tekmovanje oračev Slovenije in 23. državno tekmovanje dijakov biotehniških šol.

60. državno tekmovanje oračev Slovenije - rezultati

Novica iz dne 19.9.2016

60. državno tekmovanje oračev Slovenije - rezultati

Imamo nova državna prvaka v oranju. To sta Igor Pate (Dolenjska), ki je zmagal v kategoriji obračalni plugi, in Anton Filak (Bela krajina), zmagovalec v kategoriji plugi krajniki. Med ekipami je bila najboljša ekipa iz Bele krajine. Iskrene čestitke!
 

REZULTATI:

Plugi krajniki: strnišče
1. Anton Filak - Bela krajina (214,50)
2. Matej Sinic - Prekmurje (209,00)
3. Marko Mežnarič - Prlekija (196,25)

60. državno tekmovanje oračev Slovenije

Novica iz dne 15.9.2016

60. državno tekmovanje oračev Slovenije

Jutri se začenja že 60. državno tekmovanje oračev Slovenije in 22. državno tekmovanje biotehniških šol v oranju. Najboljši slovenski orači se bodo pomerili v oranju strnišča in ledine s tekmovalnimi plugi, ob tekmovanju pa smo pripravili bogat spremljevalni program. Dogajanje bo potekalo jutri in v soboto v Novem mestu, na lokacijah Poganci in Srebrniče. Vljudno vabljeni!

VABILO in PROGRAM

 

 

 

 

Svetovno tekmovanje v oranju

Novica iz dne 1.9.2016

Svetovno tekmovanje v oranju

Danes, 31. 8. 2016, se je ekipa, ki bo zastopala Slovenijo na Svetovnem tekmovanju v oranju, odpravila v York v Angllijo. Potovanje so začeli na parkirišču pred sedežem ZOTKS. Ekipo sestavljata dva tekmovalca Igor Pate na obračalnem plugu in Matej Sinic na plugu krajniku, sodnik Igor Hrovatič in vodja ekipe Marjan Kardinar, ki je tudi član predsedstva svetovne organizacije. Ekipo dopolnjujeta še pomočnika oračev Uroš Pate in Jožef Sinic. Želimo jim čim boljše pogoje in ravne brazde.

Uspeh slovenskih oračev na svetovnem prvenstvu na Danskem

Novica iz dne 6.10.2015

Uspeh slovenskih oračev na svetovnem prvenstvu na Danskem

Na svetovnem prvenstvu v oranju, ki je letos potekalo na Danskem, slovenska predstavnika – Igor Pate in Jure Filak, lanskoletna zmagovalca državnega tekmovanja – v mednarodni konkurenci 58 tekmovalcev iz 29 držav odlično odrezala. Igor Pate je v kategoriji oranja z obračalnim plugom zasedel 6. mesto, Jure Filak pa v oranju s plugom krajnikom 13. Filak se je svetovnega tekmovanja udeležil drugič, Pate pa že devetič.

Svetovno tekmovanje v oranju

Novica iz dne 2.10.2015

Svetovno tekmovanje v oranju

Kot smo že objavili, se bodo na Danskem v soboto, 3.  in 4. 10. v oranju pomerili vsi najboljši iz 30 držav.

Naša ekipa se je vse te dni pridno pripravljala in nastavljala svoje pluge za zahtevne razmere. Zemlja je mivkasta in prhka in je vsem poseben izziv. Želimo jim veliko uspeha!