65. državno tekmovanje oračev Slovenije in 27. tekmovanje biotehniških šol v oranju

Novica iz dne 3.9.2022

65. državno tekmovanje oračev Slovenije in 27. tekmovanje biotehniških šol v oranju

V Jabljah je 2. in 3. septembra 2022 potekalo 65. državno tekmovanje oračev Slovenije in 27. državno tekmovanje dijakov in študentov biotehniških šol v oranju. Najboljši slovenski orači so se pomerili v oranju strnišča in ledine. Tekmovanje je potekalo v dveh kategorijah - s plugi krajniki in z obračalnimi plugi. Vodja tekmovanja je bil Jože Benec.

Tekmovanje smo pripravili: ZOTKS, Kmetijski inštitut Slovenije, Občina Mengeš, KGZS – kmetijsko gozdarski zavod Ljubjana, Biotehniški center Naklo, Lovska družina Mengeš in Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma. Prireditev so podprli Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, Zadružna zveza Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Deželna banka Slovenije d. d., Krka d. d., Novo mesto, Turistično društvo Mengeš, Allium z. o. o., Jata Emona in Zavarovalnica Grawe d. d.

Pomerilo se je 13 tekmovalcev iz 5 slovenskih regij in 5 dijakov biotehniških šol. Kvaliteto oranja je ocenjevala strokovna komisija. Vsak tekmovalec je moral preorati 20 x 70 m veliko tekmovalno parcelo strnišča in ledine.

Najbolje uvrščena tekmovalca v posamezni kategoriji bosta Slovenijo zastopala na svetovnem prvenstvu prihodnje leto.

FOTOGRAFIJE - tekmovalci

FOTOGRAFIJE - otvoritev

FOTOGRAFIJE - 1. in 2. tekmovalni dan

FOTOGRAFIJE - zmagovalci

Svečana otvoritev je bila ob 11:30 pri Lovski koči Mengeš. Udeležili so se je vsi tekmovalci in člani komisij, prisotnih pa je bilo tudi veliko častnih gostov, med drugimi tudi Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS, Irena Šinko - ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano,  dr. Andrej Simončič - direktor Kmetijskega inštituta Slovenije, dr. Marijan Pogačnik - direktor Biotehniškega centra Naklo, Roman Žveglič - predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Borut Florjančič - predsednik Zadružne zveze Slovenije, Franc Jerič - župan občine Mengeš, Jože Benec - direktor Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Kmetijsko gozdarskega zavoda Ljubljana, Ljudmila Novak - poslanka Evropskega parlamenta, dr. Vida Čadonič Špelič - predsednica odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v Državnem zboru RS, dr. Radovan Stanislav Pejovnik, predsednik Zveze za tehnično kulturo Slovenije, Jožef Školč - glavni tajnik ZOTKS in številni drugi gostje.

Prireditev je povezoval Matjaž Repnik, predsednik Kulturnega društva Mihaelov sejem, poestrila pa jo je tudi Mengeška godba - veterani.

V spremljevalnem programu je potekal Dan koruze v organizaciji KGZ Zavod Ljubljana, predstavitev Kmetijskega inštituta Slovenije (delovanje bioplinarne, ogled poskusnih posevkov, ogled specialne kmetijske mehanizacije), predstavitve na stojnicah, potekalo pa je tudi Državno tekmovanje žensk v spretnostni vožnji s traktorjem v organizaciji Zveze kmetic Sovenije.

Nova državna prvaka v oranju sta Igor Pate, ki je zmagal v kategoriji obračalni plugi, in Anton Filak, zmagovalec v kategoriji plugi krajniki.

Iskrene čestitke!

Rezultati 65. državnega tekmovanja oračev Slovenije

Plugi krajniki: strnišče

 1. Matej Sinic – Prekmurje
 2. Anton Filak – Bela Krajina
 3. Darko Tibaut – Prekmurje

Plugi krajniki: ledina

 1. Anton Filak, Bela krajina
 2. Matej Sinic – Prekmurje in Drago Tibaut, Prekmurje

Skupno plugi krajniki

 1. Anton Filak - Bela Krajina
 2. Matej Sinic - Prekmurje
 3. Darko Tibaut - Prekmurje

*********************************

Obračalni plugi: strnišče

 1. Igor Pate – Dolenjska
 2. Jan Kozjek – Dolenjska in Tilen Vogrinčič – Prekmurje

 

Obračalni plugi: ledina

 1. Igor Pate – Dolenjska
 2. Jan Kozjek – Dolenjska
 3. Tilen Vogrinčič – Prekmurje

Skupno obračalni plugi:

 1. Igor Pate - Dolenjska
 2. Jan Kozjek - Dolenjska
 3. Tilen Vogrinčič - Prekmurje

Rezultati 27. državnega tekmovanja dijakov biotehniških šol v oranju

Zmagovalca državnega tekmovanja dijakov biotehniških šol v oranju sta Jan Kozjek, GRM Novo mesto - center biotehnike in turizma, ki je zmagal v kategoriji obračalni plugi, in Benjamin Kavšek, GRM Novo mesto - center biotehnike in turizma, zmagovalec v kategoriji plugi krajniki.

Iskrene čestitke!

Plugi krajniki:

 1. Benjamin Kavšek, GRM Novo mesto - center biotehnike in turizma
 2. Jože Sambt, BŠ Rakičan
 3. Grega Avsenek, BC Naklo

Obračalni plugi:

 1. Jan Kozjek, GRM Novo mesto - center biotehnike in turizma
 2. Rok Žižek, BŠ Rakičan

Tekmovanje žensk v spretnostni vožnji s traktorjem in prikolico

Kategorija nad 50 let:

 1. mesto: Danica Kosmač
 2. mesto: Jožica Lokošek
 3. mesto: Jelka Krivec

Kategorija do 50 let:

 1. mesto: Dragica Himelrajh
 2. mesto: Brigita Petek
 3. mesto: Simona Zadnikar

ČESTITAMO VSEM!

Datum: 
sobota, 3. September 2022