Logična uganka Nurikabe - tehnike reševanja

Novica iz dne 9.2.2022

Logična uganka Nurikabe - tehnike reševanja

ZOTKINI DNEVI ODPRTIH VRAT web 700.jpg

V času zimskih šolskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj ponovno organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Pripravljena imamo različna predavanja in delavnice, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika. Pripravljamo dva identična sklopa med obema tednoma zimskih počitnic.

Ena od delavnic bo tudi "Logična uganka Nurikabe - tehnike reševanja".

Reševanje ugank je za ljudi užitek in trening uma. Ob zastavljeni uganki se velikokrat zdi, da je za njeno rešitev potreben uvid, talent ali pa sreča, vendar to ne drži. Vsak tip uganke ima svoj pristop in tehnike reševanja, ki jih lahko vsi osvojimo. Sistematičen pristop k ugankam nas uči potrpežljivosti, opazovanja in prepoznavanja sledi, ki nas vodijo k rešitvi, s tem pa spodbujamo in nadgrajujemo naše miselne zmožnosti.

Logična uganka Nurikabe je sestavljena iz mreže, na kateri je napisanih nekaj števil. Določiti moramo bela polja (otoke) in črna polja (morje, ki otoke obliva). Vsako izmed števil stoji na enem otoku in predstavlja velikost otoka - število polj iz katerih je otok sestavljen. Bela polja, ki so del otoka, se morajo med sabo dotikati s stranicami, bela poja, ki niso del istega otoka, pa se lahko med sabo dotikajo samo z oglišči. Črna polja se med sabo dotikajo s stranicami, hkrati pa ne smejo pokrivati polj v velikosti kvadrata 2 X 2.

Na delavnici se bomo najprej lotili enostavnejših primerov naloge, nato pa postopoma stopnjevali težavnost.

Doris Keršič je nekdanja udeleženka mednarodne lingvistične olimpijade ter Zotkina večletna zunanja sodelavka za področje logike in logične lingvistike. Je članica državne komisije za tekmovanje iz logike, mentorica na poletnih šolah logike ter avtorica številnih nalog.

Delavnica bo v obeh počitniških tednih, v torek (22. 2. in 1. 3.) ob 9.00.

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.

Datum: 
sreda, 9. Februar 2022