Mladinski astronomski raziskovalni tabor Boč 2019

CŠOD Škorpijon, Veliki Boč od 4. do 10. avgusta 2019 35 udeležencev

Kdo lahko pride?

Ti! Pridruži se nam, če imaš 12 let ali več, želiš preučevati nebo, te zanima raziskovanje nebesnih pojavov ter skrivnosti ozvezdij. Ni pomembno, ali si že izkušen maček na tem področju ali pa si šele na začetku svojih opazovanj. Hitro preveri navodila za prijavo, izpolni prijavnico in se nam pridruži.

Kaj bomo počeli?

Delo bo predvidoma potekalo v štirih skupinah, v katere bomo udeležence razdelili glede na predznanje in želje, obsegalo pa bo tudi rokovanje z astronomskimi instrumenti. Ob prijavi navedi, v kateri skupini želiš biti.  

Osnove astronomije

Ogledali si bomo nastanek, razvoj, zgradbo in bodočnost tako vesolja, kot tudi Osončja ter bližnjo in daljno  okolico v tistem delu vesolja, v katerem živimo. Ogledali si bomo seveda tudi, kako vse to vidimo na nebu; ne bo nam ušlo nekaj zgodovine astronomije in astrofizike ter nekaj legend, vezanih na nebo. Seznanili se bomo tudi z astronomskimi napravami, predvsem ljubiteljskimi, in se jih naučili uporabljati.

Skupino bo vodil Rok Vidmar.  

Astrofotografija

Spoznali bomo, kako nastane dobra astro fotografija in kakšna oprema je potrebna za fotografiranje nebesnih objektov. Naučili se bomo uporabe fotoaparatov DSLR v astronomske namene in spoznali, kako naredimo “star trails” in podobne astro fotografske trike.

Fotografirali bomo Sonce, Luno in druge planete. Ugotovili bomo, kako profesionalni astronomi dobijo barvno fotografijo objektov globokega neba in kako lahko na posnetek "ujamejo" več podrobnosti, ne da bi presvetlili fotografijo.

Skupino bo vodil bo Primož Kuk.

Astrofizika

Spoznali bomo zgradbo zvezd, njihovo življenje, različna stanja izrojene snovi, bele pritlikavke, nevtronske zvezde in črne luknje. Pogledali si bomo nekaj o teoriji relativnosti, o nastanku in razvoju vesolja, prav tako pa se bomo spoznali s programskim paketom ASTROPY. Z njim bomo naredili preproste izračune – ubežna hitrost, geostacionarna orbita,  čas potovanja do zvezd, paradoks dvojčkov in drugo. Prav tako se bomo spoznali z merjenjem razdalj v vesolju, kaj je paralaksa in plimska sila. Programiranje Raspberry Pi. Uporaba RPi za branje vrednosti senzorjev in obdelava podatkov.

Skupino bo vodil Borut Jurčič Zlobec.

Meteorji

Spoznali bomo načine opazovanja meteorjev, kaj je ZHR in lastnosti meteorskih rojev. Spoznali bomo kaj je mejna magnituda neba in kako jo določiti. Upali bomo predvsem na jasne noči, ko bomo meteorje opazovali tudi vizualno, zato je ta skupina idealna za nočne ptice. Če ne bomo imeli jasnega neba, bomo  spoznali več o teoriji. Potrebovali boste spalno vrečo in "armaflex" ter tudi rdečo lučko, pisalo in podlago za pisanje.

Skupino bo vodila Nika Košir.

Kdaj in kje?

Tabor bo potekal v CŠOD Škorpijon, Veliki Boč 31a, 2353 Sv. Duh na Ostrem Vrhu, in sicer od 4. do 10. avgusta 2019.

Za prevoz udeležencev na tabor in po zaključku poskrbite sami.

Na kaj ne smem pozabiti, ko pakiram?

Posteljnino (rjuha, prevleka za odejo, prevleka za blazino) in copate za v bivalne prostore. Oblačila za prosti čas, pribor za osebno higieno.

Topla oblačila in obutev (za nočna opazovanja), kapa, zaščitna krema za sonce, sončna očala, zaščita pred komarji, zdravstvena kartica ter osebni dokument. Prav tako ne pozabi na pisalni pribor, geotrikotnik in rdečo svetilko. Zaželeno pa je tudi, da s seboj prineseš naglavno svetilko in kak glasbeni instrument ter zabavne igre.rdečo svetilko,in vrtljivo zvezno karto, če jo imaš.

Rdeča svetilka: namesto nje raje uporabimo pametni telefon z aplikacijo, ki prižge na zaslonu le rdeče slikovne elemente. Ali pa uporabimo svetilko z rdečimi diodami LED. Rdeča svetloba namreč najmanj moti prilagojenost očesa na temo. Če se odločite za nakup, so primeri rdečih svetilk, ki jih uporabljajo astronomi, tukaj in tukaj.

S seboj imej tudi spalno vrečo in toplo podlogo za nočno opazovanje (npr. »armafleks«),

Tisti, ki imate, s seboj vzemite tudi digitalni fotoaparat z izmenljivo optiko in trinožnik, teleskop s podstavkom in trinožnikom, prenosni računalnik, pametni telefon ali tablico.

Kdo je vodja?

Rok Vidmar, zunanji sodelavec ZOTKS in član Astronomskega društva Javornik.

Do kdaj se moram prijaviti?

Prijave* sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do 28. 6. 2019. Prijave sprejemamo izključno preko spletnega prijavnega sistema, preko elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete tukaj.

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi tabora.

Kaj moram storiti, da bo prijava veljavna?

Ob prijavi je potrebno vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 180,00 EUR na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050103 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili nastanitev in prehrano za udeležence in mentorje, strokovno delo, gradiva, nezgodno zavarovanje ipd.

Kje lahko dobim dodatne informacije?

01 25 13 727 // tabori@zotks.si

Datum: 
ponedeljek, 11. Marec 2019