Mladinski astronomski raziskovalni tabor Kmica 2019

Gornji Petrovci od 1. do 6. julija 2019 30 udeležencev

Kdo lahko pride?

Če imaš 13 let ali več, te zanimajo čari vesolja, te mika astronomija in se želiš seznaniti z metodami raziskovalnega dela na konkretnih primerih, hitro izpolni prijavnico in se nam pridruži! Na taboru se boš naučil veliko astronomije in fizike ter odšel domov bogatejši za marsikatero koristno spoznanje in izkušnjo.

Kaj bomo počeli?

Spoznavali bomo mističnost vesolja, čare astronomije in z vrhov prekmurskih gričev v neokrnjeni naravi brez motenj svetlobnega onesnaženja posneli svoje lastne fotografije najbolj oddaljenih nebesnih teles. 

Naučili se bomo sestavljati in uporabljati teleskop, orientacije po nebu, opazovali bomo Sončeve pege in aktivnost Sonca, izdelali bomo tudi Sončne ure in model Osončja! Spoznali bomo, da imajo zvezde različne barve. Merili bomo paralakso in se poučili o njeni uporabi v astronomiji. Merili bomo bliske satelitov Iridium, ukvarjali pa se bomo tudi s problematiko svetlobnega onesnaženja.

Udeleženci boste glede na interes in predznanje delali v naslednjih skupinah:

  • skupina za osnove astronomije – udeleženci boste spoznali osnove astronomije ter se naučili dela s teleskopom,
  • skupina za astrofotografijo – udeleženci boste spoznali osnove astrofotografije, tehnike astrofotografiranja, obdelovanje fotografij, fotografiranje nočnega neba...
  • skupina za astrofiziko – udeleženci boste spoznali fizikalne zakone, ki veljajo v Vesolju in jih tudi z meritvami eksperimentalno preverili...

Tabor bo potekal po predvidenem urniku:

12:00 bujenje

13:00 kosilo

14:00 – 16:00 delo po skupinah

16:00 – 17:00 družabne igre in razvedrilo

17:00 – 18:00 priprava raziskovalnih nalog

18:00 večerja

19:00 javno predavanje

21:00 priprave na opazovanje in opazovanje do jutranjih ur

24:00 polnočna malica

Na taboru bomo pričeli pripravljati tudi raziskovalno nalogo, ki jo bo vsak posameznik lahko doma samostojno zaključil in jo pripravil do ravni za sodelovanje na srečanju mladih raziskovalcev. Letos so predvidene naslednje teme raziskovalnih nalog:

  • Merjenje obhodnega časa Lune okoli Zemlje
  • Diferencialna rotacija Sonca
  • Merjenje periode kratko periodičnih spremenljivih zvezd
  • Radioastronomija* (opazovanje Jupitra)
  • Izdelava sončne ure*
  • Barva zvezd
  • Merjenje bliskov satelitov Iridium

 

Na OŠ Gornji Petrovci se zberemo v ponedeljek 1. julija od 15.00 do 18.00 ure. Predviden odhod domov je v soboto, 6. julija do 10. ure.

V četrtek 4. julija je predvidena športna in strokovna ekskurzija (bowling, kino in astronomski observatorij Magašov brejg).

V petek 5. julija ob 18. uri boste predstavili rezultate svojega dela na zaključni predstavitvi, kamor so lepo vabljeni tudi vaši starši, sorodniki in prijatelji.

Na tabor vzemite:

Toplo obleko, primerna trpežno obutev in oblačila za terensko delo v vseh vremenskih pogojih, kopalke, kapo, spalno vrečo in podlogo za ležanje (armafleks), toaletni pribor, brisačo, zaščito pred soncem (pokrivalo, sončno kremo ipd.), copate za v šolo in telovadnico ter športno opremo, pisalni pribor in zvezek, svetilko, osebno izkaznico ali potni list, zdravstveno izkaznico.

S seboj lahko prinesete še daljnogled (zelo zaželeno), fotografski aparat, teleskop, kitaro, CD-je z glasbo, strokovno literaturo, svetilko z rdečim filtrom, zvezdno karto, družabne igre …

Rdeča svetilka je lahko čisto navadna svetilka, preko katere poveznemo rdeč celofan ali kako drugo rdečo folijo. Zaželjeno je, da ni preveč svetla. Lahko pa je LED svetilka, ki ima rdečo LED diodo. Rdeča barva je najmanj moteča za naše zenice... Če se odločite za nakup, so primeri rdečih svetilk, ki jih uporabljajo astronomi TUKAJ in TUKAJ.

Kje bomo spali?

V Osnovni šoli Gornji Petrovci, Gornji Petrovci 2, 9203 Petrovci.

Za prevoz na tabor poskrbite sami.

Koliko nas bo?

Največ 30.

Kdo je vodja?

Doc. dr. Mitja Slavinec, predsednik Astronomskega društva Kmica.

Sodelovali bodo tudi strokovni mentorji dr. Simon Ülen, Rok Vogrinčič, Darko Kolar, Mitja Kelemen, Johann Laco, dr. Renato Lukač, Sonja Kepe, Andrej Hanžekovič.

Do kdaj se moram prijaviti?

Prijave* sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do 25. 6. 2019. Prijave sprejemamo izključno preko spletnega prijavnega sistema, preko elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete TUKAJ.

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi poletne šole.

Kaj moram storiti, da bo prijava veljavna?

Ob prijavi je potrebno vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 120,00 EUR (oziroma 60,00 EUR za udeleženci/ke, ki prihajate iz Pomurja) na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050103 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili nastanitev in prehrano za udeležence in mentorje, strokovno delo, gradiva, nezgodno zavarovanje ipd.

Kje lahko dobim dodatne informacije?

Pri Darji Kozar Balek, vodji Regionalnega centra ZOTKS Murska Sobota, na 02 53 04 270 oz. po e-pošti na darja@zotks.si.

Datum: 
petek, 8. Marec 2019