Mladinski astronomski raziskovalni tabor Medvedje Brdo 2022

CŠOD Medved, Medvedje Brdo od 24. do 30. julija 2022 35 udeležencev

Kdo lahko pride?

Ti! Pridruži se nam, če imaš 12 let ali več, želiš preučevati nebo, te zanima raziskovanje nebesnih pojavov ter skrivnosti ozvezdij. Ni pomembno, ali si že izkušen maček na tem področju ali pa si šele na začetku svojih opazovanj.

Kaj bomo počeli?

Delo bo predvidoma potekalo v treh skupinah, v katere bomo udeležence razdelili glede na predznanje in želje, obsegalo pa bo tudi rokovanje z astronomskimi instrumenti. Ob prijavi navedi, v kateri skupini želiš biti.  

Osnove astronomije

Spoznali bomo ozvezdja, člane Osončja, kaj pomeni čas v astronomiji in se naučili uporabljati astronomski teleskop: sestavljanje in nastavitve teleskopa, postavitev teleskopa, usmeritev azimutne avtomatike, usmeritev ekvatorske avtomatike in orientacija na nebu.

Skupino bo vodil Rok Vidmar.  

Merjenja in računske metode v astronomiji
V okviru dnevnih nalog si bomo ogledali sistem Zemlja-Sonce-Luna ter pokazali, kako izmerimo paralakso in izračunamo višino meteorja. Noč bo namenjena določanju mejne magnitude, orientaciji na nočnem nebu in opazovanju vseh objektov, ki bodo takrat vidni. Poleg ozvezdij poletnega neba bosta to vsaj dva planeta, Jupiter in Saturn, hkrati pa bomo prežali tudi na meteorje iz roja Perzeidov.

Skupino bo vodil Aleš Berkopec.

Astrofizika

Obravnavali bomo zgradbo snovi od najmanših delcev do največjih objektov, kot so galaksije in črne luknje. Govorili bomo o rojstvu, življenju in smrti zvezd. Če hočemo razumeti življenjski cikel zvezde, moramo vedeti nekaj o
elementarnih delcih in atomih, kjer uporabljamo dognanja kvantne mehanike in relativnostne teorije na eni strani in gravitacijo na drugi. Seznanili se bomo z osnovami splošne teorije relativnosti.

Povedali bomo nekaj o zgodovini razvoja astronomije od prvih opazovanj neba Gelilea, preko Newtonove gravitacije, Einsteinovih teorij, širjenja vesolja, Hubblovega zakona do najnoveših odkritij, kot so mikrovalovno sevanje ozadja in gravitacijski valovi.

Skupino bo vodil Borut Jurčič Zlobec.

Skupni projekt  
Povedali bomo, kaj je to dark, bias in flat v astrofotografiji, kako računamo temperaturo, paralakso, razdaljo in premer zvezde. Spoznali bomo uporabo rečunalnika v astronomiji, program astropy, krmiljenje teleskopa z računalnikom in morda tudi osnove obdelave slik s pomočjo programskega orodja computer vision CV2.

Letos bo med skupinami mogoč prost prehod, vsak si bo lahko sproti določil skupino, ki se ji bo priključil.

Kdaj in kje?

Tabor bo potekal v CŠOD Medved, Medvedje Brdo 13, 1373 Rovte, in sicer od 24. do 30. julija 2022.

Za prevoz udeležencev na tabor in po zaključku poskrbite sami.

Na kaj ne smem pozabiti, ko pakiram?

Posteljnino (rjuha, prevleka za odejo, prevleka za blazino) in copate za v bivalne prostore. Oblačila za prosti čas, pribor za osebno higieno.

Topla oblačila in obutev (za nočna opazovanja), kapa, zaščitna krema za sonce, sončna očala, zaščita pred komarji, zdravstvena kartica ter osebni dokument. Prav tako ne pozabi na pisalni pribor, geotrikotnik in rdečo svetilko. Zaželeno pa je tudi, da s seboj prineseš naglavno svetilko in kak glasbeni instrument ter zabavne igre.rdečo svetilko,in vrtljivo zvezno karto, če jo imaš.

Rdeča svetilka: namesto nje raje uporabimo pametni telefon z aplikacijo, ki prižge na zaslonu le rdeče slikovne elemente. Ali pa uporabimo svetilko z rdečimi diodami LED. Rdeča svetloba namreč najmanj moti prilagojenost očesa na temo. Če se odločite za nakup, so primeri rdečih svetilk, ki jih uporabljajo astronomi, tukaj in tukaj.

S seboj imej tudi spalno vrečo in toplo podlogo za nočno opazovanje (npr. »armafleks«),

Tisti, ki imate, s seboj vzemite tudi digitalni fotoaparat z izmenljivo optiko in trinožnik, teleskop s podstavkom in trinožnikom, prenosni računalnik, pametni telefon ali tablico.

Kdo je vodja?

Rok Vidmar, zunanji sodelavec ZOTKS in član Astronomskega društva Javornik.

Do kdaj se moram prijaviti?

Prijave* sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do 22. junija 2022. Prijave sprejemamo izključno preko spletnega prijavnega sistema, preko elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete tukaj.

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi tabora.

Kaj moram storiti, da bo prijava veljavna?

Ob prijavi je potrebno vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 200,00 EUR na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050103 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili nastanitev in prehrano za udeležence in mentorje, strokovno delo, gradiva, nezgodno zavarovanje ipd.

Dokler je prijava na ČAKALNEM SEZNAMU, prispevka ne plačujte, ampak počakajte na obvestilo, da je prijava sprejeta.

Kje lahko dobim dodatne informacije?

01 25 13 727 // tabori@zotks.si

Datum: 
torek, 22. Marec 2022