Mladinski biološki raziskovalni tabor Slovenska Istra 2017

Izola 25. do 29. junij 2017 15 udeležencev

Sem pravi/a?

Imaš od 14 do 18 let, te zanima svet raziskovanja in želiš zadnji teden junija preživeti na slovenski obali? Na taboru bomo spoznavali rastlinstvo in živalstvo slovenske Istre in pridobili vpogled v raznolikost in prilagoditve na življenje v Sredozemlju. Pobliže bomo raziskovali biodiverziteto našega morja ter spoznali tukajšnja zavarovana območja in njihov pomen pri varovanju narave. Ob vsem tem bomo v laboratoriju pod lupo in mikroskopom spoznavali tudi nam neviden svet mikroskopskih organizmov. Vse to pa bo potekalo v prelepem sredozemskem okolju med Izolo in Strunjanom! Hitro preberi navodila za prijavo in se prijavi prek elektronske prijavnice. Število mest je omejeno.

Kaj bomo počeli?

Odpravili se bomo do bližnjega kala – stoječega vodnega telesa – in spoznali življenje v njem: od žab in pupkov do ličink različnih nevretenčarjev. V okolici bomo opazovali plazilce, metulje in druge žuželke. Vzorce vode bomo odnesli v laboratorij in si jih ogledali pod mikroskopom. Spoznali bomo glavne skupine sladkovodnih (mikroskopskih) alg.
 
Na morski obali bomo poiskali ostanke organizmov, ki jih je naneslo morje. Z maskami se bomo potopili v morje in si na obali pogledali, katere živali in rastline poseljujejo morsko dno. Preizkusili bomo svoje spretnosti pri izdelovanju algarija. Podrobneje bomo spoznali tudi školjke in polže našega morja. Morda pa bomo opazili tudi kakšnega delfina?

Na sprehodu med Izolo in Strunjanom si bomo ogledali tipične predstavnike slovenske submediteranske flore. Kdor bo želel, si bo lahko pripravil herbarijsko zbirko. V laboratoriju si bomo ogledali, kaj povzroča seneni nahod in kako naredimo poskus kalitve semen pri različnih pogojih.

Zadnji dan bomo obiskali Škocjanski zatok, naravni rezervat v neposredni bližini Kopra, v katerem lahko zaradi prepleta različnih življenjskih okolij opazujemo izjemno število ptic ter drugih živali.

Laboratorijsko delo bo potekalo v novem univerzitetnem kampusu Livade.

Kdaj in kje?

Od nedelje, 25. junija, do četrtka, 29. junija 2017, v Izoli.

Kje bomo spali?

Spali bomo v dijaškem domu v Izoli, kjer bomo imeli zagotovljene zajtrke in večerje. Preostale obroke bomo imeli na terenu.

Na kaj ne smem pozabiti, ko pakiram?

Pisala, zvezek, primerna obutev (telovadni copati in poletno obuvalo, na primer teva sandali), kopalke, dežnik – tudi na obali včasih dežuje, osebna garderoba, pribor za osebno higieno, nujno pokrivalo, manjši nahrbtnik za terensko delo, sredstvo proti klopom in komarjem, kremo za sončenje in daljnogled (če ga imaš), dobrodošle bodo tudi družabne igre.

Koliko nas bo?

Do 15 udeležencev.

Kdo bo vodja?

Delavnice bodo vodili asistentje in profesorji s Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije ter vabljeni biologi.

Do kdaj se moram prijaviti?

Prijave* sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do torka, 13. junija 2017. Prijave sprejemamo izključno prek spletnega prijavnega sistema, preko elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete tukaj.

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi tabora.

Kaj moram storiti, da bo prijava veljavna?

Ob prijavi je potrebno vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 170,00 EUR na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050100 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili nastanitev in prehrano za udeležence in mentorje, strokovno delo, gradiva, nezgodno zavarovanje ipd.

Tabor poteka pod okriljem mednarodnega projekta STARBIOS2 - Enhancing Responsible Biosciences, ki ga financira Evropska komisija iz okvirnega programa Evropske Unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020.

Kje lahko dobim dodatne informacije?

Na telefonski številki 01 25 13 727 oziroma e-naslovu tabori@zotks.si.

 

 

Datum: 
sreda, 12. April 2017