Mladinski raziskovalni tabor Rogla 2017

Rogla od 2. do 8. julija 2017 20 udeležencev

Kakšne udeležence iščemo?

Če imaš 13 ali več let, te zanima arhitektura, želiš raziskovati svet žvrgolenja, se z nami vrniti v kameno dobo, postati botanični mojster ali pa te zanima življenje v travniških sadovnjakih, hitro preberi navodila za prijavo, izpolni prijavnico in se nam pridruži. Na taboru pa bomo poskrbeli tudi za adrenalinski spust s sankami, panoramski ogled in kopanje v bazenu, udeleženci pa boste imeli tudi možnost različnih športnih dvobojev.

Kaj bomo počeli?

OGLEJ SI KRATEK NAPOVEDNIK

Tudi letos bo v sklopu tabora delo potekalo v različnih skupinah:

V primeru lepega vremena bomo izvedli tudi nočni lov na metulje, udeležili pa se bomo tudi delavnice peke kruha. Pri izpolnjevanju prijavnice navedi skupino, v kateri bi najraje bil/a. Skupine bomo poskušali oblikovati po željah udeležencev, vendar pa so možna odstopanja glede na zanimanje in dokončno izvedbo (glede na število prijav za določeno skupino).
 

Opis posameznih skupin

Arhitekturna skupina
V arhitekturni skupini bomo pripravili detajlno arhitekturno vrednotenje in izdelali posnetek izbranega kulturnega spomenika (hiše) na območju Občine Zreče.
Mentorica skupine bo Barbara Lečnik.

Botanična skupina
V botanični skupini se bomo seznanili z najpogostejšimi rastlinskimi družinami in se jih tudi s pomočjo določevalnih ključev naučili prepoznavati. Ogledali si bomo gozdne rezervate v okolici in popisali rastlinske vrste, ki rastejo v njih. Naučili se bomo prepoznavati različne tipe lišajev. Posvetili se bomo barjem in prilagoditvam rastlin na specifične razmere. Izmerili bomo nekatere fizikalno kemijske parametre, ki so značilni za barja. Popisali bomo vrste na travnikih, spoznavali okrasne rastline po vrtovih. Spoznali bomo posledice prisotnosti tujerodnih vrst v naravnem okolju ter nekatere pogoste zdravilne rastline in nabrali zelišča za čaj.
Mentorica skupine bo Helena Lesar.

Geološka skupina
MESTA V TEJ SKUPINI SO ŽE ZASEDENA
V geološki skupini bomo spoznali in se usposobili v nekaterih tehnikah prepariranja mineralov in fosilov. Pregledali bomo lokacije mineralov in fosilov, ki so bile vključene v raziskovanja že v dosedanjih taborih, obenem pa obiskali morebitne nove lokacije, ki zaradi gradbenih in podobnih posegov v okolje predstavljajo potencialno možnost za nova odkritja. Z najdenimi kamninami, minerali in fosili bomo dopolnili zbirko, ki nastaja tekom taborov na Rogli in je razstavljena v Hoteli Planja.
Mentor skupine bo Viljem Podgoršek.

Ornitološka skupina
Seznanili se bomo z načini določevanja ptic in se v praktičnem delu preizkusili v prepoznavanju vrst. Zanimale nas bodo združbe ptic v naravnem okolju. Zbrane podatke bomo po zaključku terenskega dela primerno obdelali in predstavili.
Mentor skupine bo Milan Vogrin.

Skupina za travniške sadovnjake
V  preteklosti so travniški sadovnjaki predstavljali pomemben del podeželja, saj so bili sadje in sadni izdelki pomemben vir preživetje na kmetijah. Travniški sadovnjaki so predstavljali tudi življenjski prostor ljudem, živini, pticam in drugim koristnim živalim ter dajali prijazen videz vasem. V skupini se bomo seznanili s travniškimi sadovnjaki v okolici tabora, pripravili oceno stanja travniških sadovnjakov na območju Pohorja, spoznali dela pri oskrbi sadovnjakov in se seznanili s primeri dobrih sadjarskih praks.
Mentor skupine bo Janez Gačnik.

Na kaj ne smem pozabiti, ko pakiram?

Primerna obutev in oblačila za terensko delo (planinski oziroma pohodni čevlji ali visoki telovadni copati), copati za v sobe, zaščita pred soncem, pokrivalo, kopalke, brisača, anorak, pulover za hladno vreme, dežnik, pribor za osebno higieno, pisala, zvezek, manjši nahrbtnik za terensko delo, plastenko za vodo, sredstvo proti klopom, daljnogled (če ga imaš), zdravstvena kartica in osebni dokument. Dobrodošli so tudi fotoaparat in glasbeni inštrument, družabne igre ali športni rekviziti po želji. Pri pakiranju imej v mislih predvsem to, da je na Rogli tudi poleti lahko precej hladno (tudi okrog 10 °C).

Kje bomo spali?

V bungalovih oziroma kapacitetah Brinje na Rogli.

Koliko nas bo?

Največ 20 udeležencev.

Kdo so organizatorji in podporniki tabora?

Tabor v organizaciji ZOTKS in Občine Zreče poteka ob podpori Društva ljudske tehnike Zreče, podjetja Unior, d. d., Program Turizem, Sklada za naravo Pohorje, Zavoda RS za varstvo narave, OE Celje, in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor. 

Kdo je vodja?

Srečko Štajnbaher, dolgoletni zunanji sodelavec ZOTKS ter vodja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor.

Do kdaj se moram prijaviti?

Prijave* sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do petka, 14. junija 2017. Prijave sprejemamo izključno prek spletnega prijavnega sistema, preko elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete tukaj.

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi tabora.

Kaj moram storiti, da bo prijava veljavna?

Ob prijavi je potrebno vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 120,00 EUR na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050109 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili nastanitev in prehrano za udeležence in mentorje, strokovno delo, gradiva, nezgodno zavarovanje ipd.

Za izvedbo tabora sta Občina Zreče in Sklada za naravo Pohorje namenila še dodaten vir financiranja, zaradi česar je za udeležence zagotovljen nižji prispevek.

V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi tabora.

Kje lahko dobim dodatne informacije?

Na telefonski številki 01 25 13 727 oziroma e-naslovu tabori@zotks.si.

Poročila s prejšnjih taborov:

2016

2015

2014

2013

2012

2011

»Očitno je, da obvladate svoje področje. Imela sem se lepo! :)«
Datum: 
torek, 17. Januar 2017