Evropsko prvenstvo v ARG

Novica iz dne 11.7.2016

Evropsko prvenstvo v ARG

ARG (amatersko radiogoniometriranje) ali ARDF (amateur radio direction finding), po domače pa kar "lov na lisico" je tehnično-športno disciplina, mešanica med orientacijskim tekom in radioamaterstvom. Tekmovalec v ARG-ju mora poznati osnovne fizikalne zakonitosti radijskih valov na UKV oziroma KV področju elektromagnetnega spektra. Prav tako morajo udeleženci ARG tekmovanj prepoznati vsaj 4 do 7 abecednih znakov v Morsejevi abecedi in jih med seboj ločiti v dveh različnih hitrostih sprejemanja. Ne obhodno je tudi poznavanje orientacije, uporaba orientacijske karte in kompasa, kot tudi rokovanje z sprejemnikom – »lisičarjem«. Dejavnost je najbolj razširjena v državah vzhodnega bloka (Rusija, Ukrajina, Češka), jo pa gojimo tudi v Sloveniji

Na letošnjih državnih tekmovanjih v ARG-ju, ki jih organizira Zveza radioamaterjev Slovenije - ZRS se je pomerilo 17 mladostnikov iz tretje triade različnih osnovnih šol po Sloveniji. Najboljši štirje učenci po zbranih točkahi iz državnih tekmovanj so se uvrstili v slovensko reprezentanco, ki je zastopala Slovenijo na 17. Evropskem mladinskem prvenstvu iz amaterske radiogoniometrije (17.TH European Youth ARDF Championship), ki je potekalo od 2. do 5. julija v Oslu na Norveškem.

Člana slovenske mladinske reprezentance do 14 let - kategoija M14 sta bila Samo Vetrih in Drejc Trojer, do 16 let - kategorija M16 pa Samo Gajšak in Tomislav Haring. Vodja reprezentance je bi Andrej Trojer, ki tudi  že več kot desetletje nastopa na tekmovanjih iz ARG-ja.

Naši mladi ARG-jaši so se na treh tekmah pomerili z vrstniki iz desetih evropskih držav, kjer se goji ta športno-tehnična disciplina. V nedeljo je bil na vrsti sprint, kjer je najboljše mesto med Slovenci dosegel Samo Vetrih, ki je bil 16. v kategoriji M14. V ponedeljek je bila na vrsti klasična disciplina v UKV-ju, kjer je najboljše mesto med Slovenci pripadlo Tomislavu, ki je bil 21. v kategoriji M16. Zadnji dan je bila na vrsti klasična disciplina v KV-ju kjer je bil najboljši naš uvrščeni Samo Gajšak, na 18. mestu v kategorij M16. Drejc pa je edini od naših tekmovalcev na vseh tekmah konstantno našel vse skrite oddajnike – lisice.

Najbolje so se ponovno odrezala dekleta in fantje iz velesil ARG-ja (Rusija, Ukraina in Češka), med katerimi je na letošnjem prvenstvu še posebej prednjačila Rusija, saj smo na podelitvah največkrat poslušali rusko himno. Na vseh treh tekmah so tudi naši štirje mladeniči 2x Samo, Tomi in Drejc prispevali svoj delež po svojih najboljših močeh. Vsi štirje fantje so se trudili in srčno borili do konca vsake tekme. Tekme lahko rečem da so bile organizirane na zelo visokem nivoju in na dokaj zahtevnem terenu, predvsem velja to omeniti za obe klasični tekmi. Menim, da smo na prvenstvu zgledno zastopali svojo državo in prikazali tak nivo znanja, ki ga Slovenija v ARG-ju trenutno premore. Fantje pa so tudi sami lahko videli, kje in kako bo potrebno še kaj postoriti, da bo v bodoče dosegljiv kak boljši rezultat.

dem_logo_1.jpg

Tisti, ki vas zanimajo podrobni rezultati si jih lahko ogledate na spletni strani http://www.eyac2016.org/10-2/results-eyac-2016/

Amatersko radiogoniometriranje ali Lov na lisico združuje tehniko, orientacijo in gibanje.
Datum: 
ponedeljek, 11. Julij 2016