Odlični uspehi raketnih modelarjev na svetovnem prvenstvu

Novica iz dne 13.8.2018

Odlični uspehi raketnih modelarjev na svetovnem prvenstvu

S svetovnega prvenstva raketnih modelarjev, ki je sredi poletja potekalo na Poljskem, se je vrnila slovenska reprezentanca raketnih modelarjev Letalske zveze Slovenije. V njenih vrstah je letos sodelovalo 14 članic in članov od tega trije mladinci iz večine slovenskih klubov, ki razvijajo ta šport. Člani reprezentance na skupinski sliki, z leve: Marjan Jenko, Miha Kozjek, Janez Ovsec, Miha Rupnik, Tomaž Starin, Primož Turk, Živa Brinovec, Tilen Čuk, Sonja Palovšnik, Janko Rupnik, Anže Mihelčič, Jože Čuden, Drago Perc, Andrija Dučak in Anton Šijanec.

V hudi konkurenci skoraj 400 tekmovalcev iz 24. držav sveta so osvojili kar štiri medalje, od tega dve ekipni srebrni medalji ter po eno posamezno bronasto medaljo v mladinski in članski konkurenci. Ponovno so dokazali, da ostajajo v svetovnem vrhu in da so v svojih paradnih kategorijah le stežka premagljivi.

Zablesteli so že prvi dan prvenstva, ekipa v kategoriji prostoletečih raketoplanov S4A je bila odločena za zmago, vendar jim na koncu ni uspelo premagati ruskih kolegov in le za borih pet sekund zaostanka so Tomaž Starin (3.), Miha Kozjek (7.) in Marjan Jenko (15.) z drugim ekipnim mestom vseeno slavili naslov ekipnih svetovnih podprvakov. Uspehu ekipe je lesket dodal še Tomaž Starin, ki je s tretjim mestom takoj za ruskima kolegoma, potrdil res visoko kvaliteto naše ekipe.

Že naslednji dan je bila na vrsti kategorija raket za doseganje višine S1B, kjer naši sodijo med ključne favorite in potihem vedno računajo na zlato. Po prvi seriji letov je že kazalo tako, potem pa so presenetili kitajski kolegi in naši Anton Šijanec (5.), Jože Čuden (8.) in Janko Rupnik (17.) so tekmovanje v svoji paradni kategoriji zaključili kot ekipni svetovni podprvaki s srebrno medaljo na drugem mestu.

Uspehe članov je kronala naša edina reprezentantka v mladinski konkurenci Živa Brinovec, ki je v kategoriji raket s trakom, kjer odločajo res najmanjše podrobnosti, osvojila odlično tretje mesto in bronasto medaljo ter z njo zaokrožila bero naših najžlahtnejših uvrstitev na letošnjem svetovnem prvenstvu.

Naši reprezentanti so tudi v ostalih kategorijah dosegli številne visoke uvrstitve in z njimi več kot opravičili svoj nastop na svetovnem prvenstvu ter ponovno dokazali, da še vedno spadajo v svetovni vrh.

Raketni modelarji se bodo v velikem številu ponovno zbrali že v začetku oktobra, ko bo pri nas potekalo letos jubilejno tekmovanje za že 40. pokal Ljubljane, tradicionalno finale svetovnega pokala, ki v svetu v svetu slovi kot najbolj priljubljen tovrstni dogodek, hkrati pa ima tudi daleč najdaljšo tradicijo v zgodovini tega športa.

AAS.JPG

Slovenska reprezantanca raketnih modelarjev LZS na SP 2018
Ekipno drugo mesto S1B SPRM 2018 01
Ekipno drugo mesto S1B SPRM 2018 02
Ekipno drugo mesto S4A SPRM 2018 01
Ekipno drugo mesto S4A SPRM 2018 02
Tomaž Starin tretje mesto posamezno S4A SPRM 2018 01
Tomaž Starin tretje mesto posamezno S4A SPRM 2018 02
Živa Brinovec tretje mesto S6A mladinci SPRM 2018 01
Živa Brinovec tretje mesto S6A mladinci SPRM 2018 02
Datum: 
ponedeljek, 13. Avgust 2018