Slovenska eksperimentalna raketa poletela 11 km visoko

Novica iz dne 28.11.2018

Slovenska eksperimentalna raketa poletela 11 km visoko

Andrej Vrbec, član Astronavtsko-raketarskega kluba Vladimir M. Komarov, ki je član ZOTKS, je na vojaškem poligonu pri mestu Drawsko-Pomorskie na Poljskem uspešno izstrelil svojo prvo raketo s perkloratnim motorjem. Šlo je za izstrelitev doma narejene 100-milimetrske amaterske eksperimentalne rakete z amonijevim perkloratnim raketnim pogonom. Raketa je dosegla višino več kot 11 kilometrov in največjo hitrost 825 m/s (2970 km/h). Posnetek si lahko pogledate na POVEZAVI.

Andrej Vrbec je bil, preden se je začel ukvarjati z amatersko raketno tehniko, aktiven tekmovalec v raketnem modelarstvu in več kot deset let tudi član državne reprezentance. Svojo modelarsko pot je začel z majhnimi, preprostimi raketami in napredoval do vedno večjih in zahtevnejših projektov. Njegov največji uspeh je iz leta 2015, ko je izstrelil dvostopenjsko raketo, ki je uspešno poletela 17,5 kilometra visoko. Poganjalo jo je raketno gorivo na osnovi sladkorja in zaenkrat na svetu še niso izstrelili rakete s takim gorivom, ki bi poletela višje. Posnetek si lahko pogledate na POVEZAVI.

»Z amatersko raketno tehniko se ukvarjam že približno 12 let. Konstruiranje, izdelava in testiranje take rakete, kot sem jo izstrelil na Poljskem, traja približno šest mesecev. Poleg izdelave samih komponent je treba vsak ključni del temeljito preizkusiti na tleh, saj tako povečamo verjetnost, da bo polet uspešen,« pravi Andrej Vrbec. »Še največ časa zahteva razvoj raketnega motorja, saj ga je treba pred poletom preizkusiti s statičnimi testi. Če delovanje ni zadovoljivo, je napake treba odpraviti in preizkuse ponavljati,« je še dodal Vrbec.

Ker v Sloveniji izstreljevanje raket, ki dosegajo velike višine, zaradi majhnosti države in goste poseljenosti ni možno, se je Vrbec povezal s poljsko Zvezo graditeljev amaterskih raket. Zveza je zelo dobro organizirana in sodeluje s poljsko vojsko in tako nekajkrat letno omogoči uporabo vojaškega poligona pri mestu Drawsko-Pomorskie.

Kaj je amaterska raketna tehnika?
Za razliko od raketnega modelarstva, ki je bolj športno naravnana dejavnost in pri kateri se tekmuje v skladu z določenimi pravili, za pogon pa se uporablja tovarniško izdelane raketne motorje, je amaterska raketna tehnika dejavnost, kjer graditelj raket sam načrtuje in izdela vse sestavne dele oziroma sklope rakete, kot sta raketni motor in pristajalni sistem. Razlika je tudi v tem, da modelarske rakete praviloma tehtajo nekaj deset gramov in dosegajo višine nekaj sto metrov, medtem ko so amaterske rakete praviloma mnogo večje in težje, poletijo pa tudi nekaj deset kilometrov visoko in dosegajo nadzvočne hitrosti.

Amaterska raketna tehnika je daleč najbolj razvita v Združenih državah Amerike. Tako so leta 2004 v vesolje (nad višino 100 km) izstrelili prvo amatersko raketo. V Evropi so na tem področju aktivne predvsem skupine z različnih evropskih univerz, ki jih podpirajo univerze same in različni sponzorji. Pred dvema letoma je evropski rekord za amaterske rakete s poletom na višino 32 kilometrov postavila skupina z Univerze v Stuttgartu.

Datum: 
sreda, 28. November 2018