Državno tekmovanje iz znanja naravoslovja se je uspešno zaključilo

Novica iz dne 6.2.2020

Državno tekmovanje iz znanja naravoslovja se je uspešno zaključilo

Najboljših šest srednješolskih naravoslovcev z državnega tekmovanja bo potovalo na evropsko naravoslovno olimpijado EUSO, ki bo potekala maja na Češkem

Razglasili smo zmagovalce 8. državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja, namenjeno dijakom prvega in drugega letnika srednjih šol. Za zlata in srebrna priznanja se je na ljubljanski Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v nalogah s področja biologije, kemije in fizike pomerilo 91 dijakov in dijakinj iz cele Slovenije. Mesto na državnem tekmovanju so si prislužili na šolskih izbirnih tekmovanjih, ki so potekala v novembru 2019, udeležilo pa se jih je 447 srednješolcev iz 31 srednjih šol. Največ znanja na vseh treh področjih naravoslovja je prikazal Ivan Butkevich z Gimnazije Bežigrad in tako osvojil prvo mesto. Skupno smo podelili 13 zlatih, 21 srebrnih in 142 bronastih priznanj.

Najboljših šest tekmovalcev z državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja se je tudi uvrstilo v izbor za ekipi, ki bosta slovenske barve zastopali na 18. evropski naravoslovni olimpijadi The European Union Science Olympiad (EUSO). Ta bo potekala od 10. do 16. maja 2020 na Češkem. Iz vsake države Evropske unije lahko tekmujeta po dve ekipi, sestavljeni iz treh dijakov in dijakinj. Ekipe tekmujejo v iskanju rešitev znanstvenih problemov s področja naravoslovja – biologije, kemije in fizike.

Tekmovanje EUSO je bilo prvič organizirano leta 2003, Slovenija pa se je na posebno povabilo tekmovanju pridružila leta 2007. Od leta 2012 sodelujoče slovenske ekipe sestavljajo najboljši tekmovalci z državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja, ki vsako leto poteka pod našim okriljem. Ekipe do rešitev znanstvenih problemov pripeljejo uspešno opravljeni eksperimenti, ki se izvajajo v laboratorijih, zato morajo biti tekmovalci spretni pri laboratorijskem delu, pomembno pa je tudi sodelovanje v ekipi. Slovenija bo s svojimi tekmovalci letos na olimpijadi sodelovala že štirinajstič. Do sedaj so slovenske ekipe na evropski naravoslovni olimpijadi osvojile 14 bronastih, deset srebrnih in dve zlati odličji.

Na 18. naravoslovno olimpijado The European Union Science Olympiad (EUSO) so se uvrstili:

 Tekmovalec  Mentor  Srednja šola
 Ivan Butkevich  Gregor Križ  Gimnazija Bežigrad
 Domen Lisjak  Saša Cecowski  Gimnazija Bežigrad
 Jernej Oblak  Mojca Tolar  Gimnazija Škofja Loka
 Jan Dlouhy  Mateja Godec  Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer
 Matija Likar  Zdenka Keuc  II. gimnazija Maribor
 Martin Kerin  Saša Cecowski  Gimnazija Bežigrad

 

Odlično znanje naravoslovja so pokazali tudi dijaki prvih letnikov srednjih šol. Prva tri mesta so zasedli:

 Tekmovalec  Mentor  Srednja šola
 Žan Ambrožič  Maruša Vencelj  Gimnazija Kranj
 Tian Strmšek  Zdenka Keuc  II. gimnazija Maribor
 Jurij Šurman  Darja Kravanja  II. gimnazija Maribor

 

Vse rezultate državnega tekmovanja v naravoslovju lahko najdete tukaj.

Datum: 
četrtek, 6. Februar 2020