Kako ustvariti Sonce na Zemlji?

Novica iz dne 10.2.2022

Kako ustvariti Sonce na Zemlji?

ZOTKINI DNEVI ODPRTIH VRAT web 700.jpg

V času zimskih šolskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj ponovno organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Pripravljena imamo različna predavanja in delavnice, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika. Pripravljamo dva identična sklopa med obema tednoma zimskih počitnic.

Eno od predavanj bo tudi "Kako ustvariti Sonce na Zemlji?".

Fuzija, proces, ki poganja zvezde, med njimi je tudi naše Sonce, obljublja skoraj neomejen, čist vir električne energije za dolgoročno uporabo z majhnimi količinami goriva, ki jih je mogoče pridobiti po vsem svetu iz poceni materialov. Fuzija je proces zlivanja atomov lahkih elementov pri visokih temperaturah, npr. vodika, kjer nastane helij in se sprosti ogromno energije v obliki toplote. Znanstveniki se že desetletja trudimo prenesti to energijo Sonca na Zemljo. Ali nam uspeva ter kako daleč smo pri svojih raziskavah bo predstavljeno na interaktivni delavnici »Kako ustvariti Sonce na Zemlji«.

Dr. Petra Jenuš je znanstvena sodelavka na Odseku za nanostrukturne materiale na Institutu »Jožef Stefan« (IJS), v Ljubljani. Doktorirala je s področja Nanoznanosti in nanotehnologij na Mednarodni podiplomski šoli »Jožefa Stefana«. Podoktorsko se je izobraževala na Inštitutu tehnologij za energijo (Institute for Energy Technology, IFE), Norveška. Poleg znanstvenega dela je zelo aktivna tudi pri širjenju znanja v javnosti. Bila je predstavnica odseka za obiske za otrok, študentov in odraslih na IJS. Je tudi so-ustanoviteljica Zavoda Znanost na cesti (ZnC) in aktivna članica le tega, že od leta 2014. Je promotorka znanosti, so-organizatorka znanstvenega slama in mentorica na delavnicah za znanstveno komuniciranje. Je tudi članica mreže FuseCom – fuzijskih komunikatorjev, ki deluje pod okriljem evropske fuzijske skupnosti EUROfusion.

Predavanje bo v obeh počitniških tednih, v ponedeljek (21. 2. in 28. 2.) ob 10.30.

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.

Eno najbolj znanih gradbišč v Evropi – Iter v nastajanju. Foto: lastni arhiv
Fotografija plazme v reaktorju JET. Foto konzorcij EUROfusion
Petra Jenuš pred pečjo za hitro zgoščevanje materialov. Foto: Janez Zavašnik
Datum: 
četrtek, 10. Februar 2022