Lep uspeh na naravoslovni olimpijadi EUSO2017

Novica iz dne 15.5.2017

Lep uspeh na naravoslovni olimpijadi EUSO2017

V Kopenhagnu na Danskem je od 7. do 14. maja 2017 potekala evropska naravoslovna olimpijada  - The European Union Science Olympiad EUSO2017. Dijaki 1. in 2. letnikov na olimpijadi iščejo rešitve znanstvenih problemov s področja biologije, kemije in fizike. Tekmovanje poteka ekipno, letos je tekmovalo 50 ekip s po 3 tekmovalci iz 24 držav. Za uspešno rešitev zastavljenih nalog morajo dijaki zelo dobro poznavati vse tri vede, imeti pa morajo tudi dobre laboratorijske spretnosti ter sodelovati kot ekipa. Letos so tekmovalci pri prvi nalogi analizirali prave vzorce ledeniškega ledu z Grenlandije in tako raziskovali podnebje, floro in favno daleč v preteklosti. Druga naloga pa se je ukvarjala z morjem in bioreaktorji za proizvodnjo mikroalg.

Glavni pokrovitelj tekmovanja je bil Njegova kraljeva visokost danski princ Joachim, ki se je tudi udeležil zaključne slovesnosti, na kateri je imel govor in podelil zlate medalje.

Slovenijo so zastopali najboljši tekmovalci z državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja:

Ekipa A:

  • Jon Judež (Gimnazija Novo mesto)
  • Ana Meta Dolinar (Gimnazija Bežigrad)
  • Tijan Prijon (Gimnazija Bežigrad)

Ekipa B:

  • Aleš Globočnik (Gimnazija Kranj)
  • Maša Predin (II. gimnazija Maribor)
  • Klemen Bogataj (Gimnazija Škofja Loka)

Ekipa B je dobila srebrno medaljo, ekipa A pa bronasto. Prvo mesto je osvojila ekipa A z Madžarske, zlate medalje pa so dobile še ekipe iz Estonije, Hrvaške, Nemčije in Češke. Slovenska ekipa B je z 8. mestom dosegla enega najboljših rezultatov za Slovenijo na tem tekmovanju.

EUSO2017.jpg

Ekipi so spremljali

  • mag. Katja Stopar (koordinatorka za Slovenijo in mentorica za biologijo)
  • dr. Matej Huš (mentor za kemijo)
  • Anita Nose (mentorica za fiziko)

Ekipi se je letos pridružilo tudi pet opazovalcev, predstavnikov znanstvenega (pripravljajo tekmovalne naloge) in organizacijskega odbora za EUSO2018. EUSO2018 bo potekal v Ljubljani od sobote, 28. aprila, do sobote, 5. maja 2018. Na zaključni slovesnosti je predsednik letošnjega tekmovanja Hans Marker tudi uradno predal organizacijo Sloveniji, prevzela jo je mag. Katja Stopar.

large_EUSO2018_logo_0.JPG

Datum: 
ponedeljek, 15. Maj 2017