Najzahtevnejši manever odprave Apollo 11

Novica iz dne 10.2.2022

Najzahtevnejši manever odprave Apollo 11

ZOTKINI DNEVI ODPRTIH VRAT web 700.jpg

V času zimskih šolskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj ponovno organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Pripravljena imamo različna predavanja in delavnice, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika. Pripravljamo dva identična sklopa med obema tednoma zimskih počitnic.

Eno od predavanj bo tudi "Najzahtevnejši manever odprave Apollo 11".

Letos bo minilo 53 let, odkar smo si na televizijskih zaslonih lahko prvič ogledali pristanek vesoljskega plovila s človeško posadko na Luni. V okviru predavanja se bomo spomnili verjetno najbolj zahtevnega manevra te odprave, med katerim se je lunarni modul po vzletu iz Lune uspešno spojil s servisnim modulom, ki je med tem okrog Lune krožil. Ko ta manever primerjamo s kakšnim, ki ga lahko izvedemo na površini Zemlje - recimo s pristajanjem čolna ali jadrnice ob pomolu - postane hitro jasno, da je bil res zahteven: posadka lunarnega modula je pristajala v eni prostorski dimenziji več, z enim krmilom manj, premikajočim se pomolom in zelo omejeno zalogo goriva. Kako se je na koncu vse skupaj srečno izšlo, nam bodo pomagali doumeti Nasini dokumenti in nekaj Newtonove mehanike.

Dr. Aleš Berkopec je v osnovi fizik, raziskovalno se ukvarja predvsem s strelami, zato je doktoriral na Fakulteti za elektrotehniko. Je predsednik Astronomskega društva Javornik in Zotkin sodelavec, vodi delavnice s področja uporabne matematike in skupino Merjenja in računske metode v astronomiji na astronomskem taboru. Ukvarja se tudi z verjetnostjo in je objavil svoj algoritem, ki je veliko v uporabi (med drugim tudi dve citat objavi v reviji Nature).

Predavanje bo v obeh počitniških tednih, v ponedeljek (21. 2. in 28. 2.) ob 9.00.

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.

Datum: 
četrtek, 10. Februar 2022