Od absurdnih števil do skrivnostnega sveta kvantne fizike

Novica iz dne 3.2.2022

Od absurdnih števil do skrivnostnega sveta kvantne fizike

ZOTKINI DNEVI ODPRTIH VRAT web 700.jpg

V času zimskih šolskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj ponovno organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Pripravljena imamo različna predavanja in delavnice, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika. Pripravljamo dva identična sklopa med obema tednoma zimskih počitnic.

Eno od predavanj bo tudi "Od absurdnih števil do skrivnostnega sveta kvantne fizike".

Ko so pred pol tisočletja v Italiji iskali rešitve kubične enačbe, so naleteli na nenavadna števila, ki so predstavljala negativno ploščino. Trajalo je več kot sto let, da so matematiki sprejeli obstoj števil, ki jih je še Rene Descartes posmehljivo imenoval imaginarna števila. Dolga stoletja so veljala za matematični konstrukt, ki je sicer uporaben, a z resničnostjo nima dosti skupnega. V 20. stoletju pa so ugotovili, da ležijo v samem srcu veje fizike, ki je dala tranzistor in vso moderno elektroniko. Kvantna fizika za opis svojega bizarnega obnašanja potrebuje imaginarna števila. V predavanju si bomo pogledali, zakaj je kvantni svet tako zelo drugačen od vsakdanjega in kako ga opišemo.

Dr. Matej Huš je zaposlen na Kemijskem inštitutu, kjer se ukvarja s teoretičnim opisom kemijskih reakcij in računalniškimi simulacijami. Z ZOTKS že vrsto let sodeluje pri tekmovanjih iz kemije in naravoslovja. Redno se ukvarja s komuniciranjem znanosti.

Predavanje bo v obeh počitniških tednih, v torek (22. 2. in 1. 3.) ob 12.00.

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.

Datum: 
četrtek, 3. Februar 2022