Odlični naravoslovci do šestih odličij

Novica iz dne 20.12.2021

Odlični naravoslovci do šestih odličij

Izjemen uspeh na Mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi

V Dubaju v Združenih arabskih emiratih se je z zaključno slovesnostjo končala 18. Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada – The International Junior Science Olympiad (IJSO 2021). Naši mladi naravoslovci so na olimpijadi sodelovali šele drugič in v konkurenci več kot 300 mladih iz 59 držav s celega sveta dosegli izjemen uspeh, saj jim je uspelo osvojiti tri srebrna in tri bronasta odličja.

Naše barve so zastopali Martin Alojz Flisar (OŠ narodnega heroja Maksa Pečarja), Aljaž Erman (OŠ Križe) in Tomaž Holc (OŠ Breg, Ptuj), ki so osvojili srebrna odličja ter Enej Jauk (OŠ Miška Kranjca Ljubljana), Aleksander Kosanović (OŠ Rodica) in Žan Arsov (OŠ Brezovica pri Ljubljani), ki so osvojili bronasta odličja. Martin Alojz je v tem šolskem letu še devetošolec, medtem ko so ostali zdaj že dijaki 1. letnikov gimnazij.

Olimpijada je potekala v hibridni obliki, slovenska ekipa šestih članov pa je na daljavo tekmovala v Plemljevi vili na Bledu, kjer so med olimpijado tudi bivali. Tekmovali so ekipno in v posamični konkurenci, mladi pa so se merili v iskanju rešitev interdisciplinarnih nalog s področja znanstvenih ved naravoslovja – biologije, kemije in fizike. Vse znanstvene vede so bile na tekmovanju zastopane približno enakomerno. Olimpijci so v torek in četrtek kot posamezniki po tri ure reševali teoretične naloge. V soboto pa so se razdelili v dve trojki in opravili še ekipni praktični eksperimentalni del, ki so ga tudi reševali tri ure.

Sodelovanje naših mladih na IJSO je skupni projekt ZOTKS in DMFA Slovenije, ekipo pa so vodili Barbara Rovšek, Margareta Obrovnik Hlačar in Domen Vaupotič.

Datum: 
ponedeljek, 20. December 2021