Osnovnošolci letos drugič na mednarodno mladinsko naravoslovno olimpijado

Novica iz dne 27.5.2021

Osnovnošolci letos drugič na mednarodno mladinsko naravoslovno olimpijado

V decembru 2021 se bo v Združenih arabskih emiratih na daljavo odvijala 18. Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada - The International Junior Science Olympiad (IJSO), na kateri bo Slovenija sodelovala drugič. Sodelovanje, priprave in izbor ekip pripravljamo skupaj z DMFA. V širši izbor kandidatov za člane ekipe so se uvrstili tudi najboljši tekmovalci na letošnjem državnem tekmovanju iz znanja kemije za Preglova priznanja v 8. razredu. Ker so lani olimpijado zaradi pandemije odpovedali, smo se odločili, da bomo letos dali priložnost tudi učencem 9. razreda, ki lani niso imeli možnosti udeležbe.

Olimpijada bo potekala v hibridni obliki in učenci na žalost ne bodo potovali izven Slovenije.

Za kandidate za olimpijsko ekipo bomo od četrtka, 17. junija, do srede, 23. junija 2021, organizirali teoretične priprave (30 ur predavanj iz biologije, kemije in fizike). Če se bodo želeli udeležiti prvega izbirnega testa, ki bo na sporedu predvidoma v ponedeljek, 28. junija, se bodo morali učenci udeležiti tudi priprav (z drugimi besedami: priprave so obvezne).

Priprave bodo potekale dopoldne (začetek predvidoma ob 9. uri, vsak dan 6 ur). Lahko se jih bodo udeležili v živo v Ljubljani, ali pa jih spremljali preko video konferenčnega sistema.

Več o skupnem projektu in načinu izbora lahko preberete na spletni strani razpisa ZOTKS ali DMFA.

O IJSO
Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada – International Junior Science Olympiad (IJSO) je tekmovanje v znanosti za osnovnošolce, ki so 31. decembra tekmovalnega leta stari največ 15 let. Cilj IJSO je med učenci spodbujati zanimanje za znanost, reševanje problemov, kritično razmišljanje in eksperimentiranje. Olimpijada si prizadeva pozitivno vplivati na sisteme izobraževanja naravoslovja in matematike na šolski ravni. Tekmovanja IJSO vključujejo naloge iz naravoslovnih tem, tako teoretična vprašanja kot praktične naloge. Naloge obravnavajo osnovnošolsko razumevanje konceptov in učenčevo sposobnost uporabe konceptov v situacijah, opisanih v nalogah.

Datum: 
četrtek, 27. Maj 2021