Slovenski osnovnošolci letos prvič na mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi

Novica iz dne 21.11.2019

Slovenski osnovnošolci letos prvič na mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA) bomo skupaj v začetku decembra na 16. mednarodno mladinsko naravoslovno olimpijado (International Junior Science Olympiad – IJSO) v Dohi, peljali 6 člansko ekipo slovenskih devetošolcev. Slovenija je povabilo na tekmovanje dobila v zadnjem hipu, tako da se bodo naši mladi slovenski naravoslovci olimpijade udeležili prvič. Izbor ekipe učencev, ki potujejo na olimpijado, je bil tako opravljen na osnovi njihovih lanskih rezultatov na državnih tekmovanjih iz fizike in kemije v skupini 8. razredov. Na 16. mednarodno naravoslovno olimpijado mladih sta se uvrstila mlada fizika Brest Lenarčič z OŠ Kozje in Vid Bauman z OŠ Kajetana Koviča Poljčane, zmagovalec in drugouvrščeni na lanskem državnem tekmovanju v znanju fizike za Stefanova priznanja za osmošolce. Med mladimi kemiki pa bodo Slovenijo zastopali štirje zmagovalci na lanskem državnem tekmovanju v znanju kemije za Preglova priznanja – Sofija Štefan z OŠ Šmarje pri Kopru, Matic Prevec z OŠ Bežigrad, Nino Kolander z JZ OŠ Marjana Nemca Radeče in Jožica Bec z OŠ Milana Majcna Šentjanž.

Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada – International Junior Science Olympiad (IJSO) je tekmovanje v znanosti za osnovnošolce, ki so 31. decembra tekmovalnega leta stari največ 15 let. Cilj IJSO je med učenci spodbujati zanimanje za znanost, reševanje problemov, kritično razmišljanje in eksperimentiranje. Olimpijada si prizadeva pozitivno vplivati na sisteme izobraževanja naravoslovja in matematike na šolski ravni. Tekmovanja IJSO vključujejo naloge iz naravoslovnih tem, tako teoretična vprašanja kot praktične naloge. Naloge obravnavajo osnovnošolsko razumevanje konceptov in učenčevo sposobnost uporabe konceptov v situacijah, opisanih v nalogah. Pomemben cilj olimpijad je tudi, da mladi spoznajo različne kulture in vzpostavijo stike z vrstniki iz celega sveta.

Doha bo tako v začetku decembra na IJSO gostila mlade znanstvenike iz 69 držav. Obenem je Katar tudi prva arabska država z organizacijo take olimpijade. V sodelovanju s Katarsko Univerzo je organizator olimpijade njihovo Ministrstvo za šolstvo in visoko šolstvo (MOEHE).

Foto: Jan Šuntajs: Vid, Matic, Brest, Sofija, Jožica in Nino (z leve)

Ekipa mladih naravoslovcev
Datum: 
četrtek, 21. November 2019