Sončnice in zlati rez

Novica iz dne 19.10.2021

Sončnice in zlati rez

ZOTKINI DNEVI ODPRTIH VRAT web 700.jpg

V času jesenskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj ponovno organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Pripravljena imamo različna predavanja in delavnice, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika.

Eno od predavanj bo tudi "Sončnice in zlati rez".

Pojem filotaksa izvira iz grscine: phyllon = list in taxis = red in se je v začcetku nanašsal na razporeditev listov okoli stebla rastline. Razporeditev listov je običcajno taka, da so čimbolj obsijani s sončno svetlobo. Tudi razporeditev cvetov v socvetju, kot na primer razporeditev cvetov v socvetju sončcnice je taka, da je prostor čim bolj izkoriščen. Razporeditev cvetov ima mnogo zanimivih lastnosti, ki se opišejo v jeziku matematike, med drugim z razmerjem zlatega reza in Fibonaccijevim zaporedjem.

Dr. Borut Jurčič-Zlobec je matematik, dolgoletni predavatelj na Fakulteti za elektrotehniko in nekdanji predsednik Astronomskega društva Javornik. Na Zotkinih astronomskih taborih vodi skupino za astrofiziko. Je predsednik Zotkine komisije za tekmovanja iz znanja računalništva, pobudnik tekmovanja iz programiranja v Scratchu in član Zotkine komisije za mladinsko raziskovalno dejavnost s področja matematike. Pripravljal in spremljal je tekmovalce na mednarodne računalniške olimpijade. Je tudi avtor številnih knjig in prispevkov s področja matematike.

Predavanje bo predvidoma v torek, 26. oktobra, 12.00 - 13.00

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.

Datum: 
torek, 19. Oktober 2021