Strele na planetu Zemlja: od slikanja do iskanja hipoteze o nastanku

Novica iz dne 23.1.2023

Strele na planetu Zemlja: od slikanja do iskanja hipoteze o nastanku

ZOTKINI DNEVI ODPRTIH VRAT web 700.jpg

V času zimskih šolskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj ponovno organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Pripravljena imamo različna predavanja in delavnice, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika. Pripravljamo dva identična sklopa med obema tednoma zimskih počitnic.

Eno od predavanj bo tudi "Strele na planetu Zemlja: od slikanja do iskanja hipoteze o nastanku".

Bernard Vonnegut je konec prejšnjega stoletja razočaran povzel, da tudi več kot 60 let raziskav električnih pojavov v atmosferi ni prineslo odgovora na vprašanje, kako nastane običajna nevihtna strela.

V okviru predavanja bomo spoznali osnovne podatke o strelah, predalčke, kamor jih uvrščamo, kako jih slikamo ter kako zmanjšamo verjetnost, da bi nam škodile.V nekoliko manj poljudnem delu predavanja bomo predstavili še novejše eksperimentalne rezultate in poskuse razlage tega zanimivega naravnega pojava.

Dr. Aleš Berkopec je v osnovi fizik, raziskovalno se ukvarja predvsem s strelami, zato je doktoriral na Fakulteti za elektrotehniko. Je predsednik Astronomskega društva Javornik in Zotkin sodelavec, vodi delavnice s področja uporabne matematike in skupino Merjenja in računske metode v astronomiji na astronomskem taboru. Ukvarja se tudi z verjetnostjo in je objavil svoj algoritem, ki je veliko v uporabi (med drugim tudi dve citat objavi v reviji Nature).

Predavanje bo v obeh počitniških tednih, v ponedeljek, 30. 1. in 6. 2. ob 9.00.

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.

Datum: 
ponedeljek, 23. Januar 2023