Ta teden dve mednarodni tekmovanji v živo

Novica iz dne 12.5.2022

Ta teden dve mednarodni tekmovanji v živo

Trenutno v tujini potekata dve tekmovanji, ki se ga udeležujejo slovenski dijaki. To sta za naše mlade tekmovalce prvi tekmovanji, ki po dolgih dveh letih in pol potekata v živo.

V Atlanti v ZDA poteka največje svetovno tekmovanje na področju znanstvenih projektov za srednješolce, mednarodni sejem znanosti in tehnike – Regeneron International Science and Engineering Fair (Regeneron ISEF). V konkurenci več kot 1.700 mladih znanstvenikov naše barve z raziskovalnima nalogama zastopata Eva Bitežnik (Gimnazija Kranj) in Črt Saksida (Gimnazija Nova Gorica). Spremlja ju mentor Matjaž Dlouhy.

Na Češkem na Univerzi Hradec Králové pa poteka Evropska olimpijada eksperimentalne znanosti – European Olympiad of Experimental Science 2022 (EOES 2022). Slovenija sodeluje z dvema tričlanskima ekipama naravoslovcev – Žan Arsov in Peter Andolšek (oba Gimnazija Bežigrad, Aljaž Erman in Matic Primožič (oba Gimnazija Kranj), Brest Lenarčič (ŠC Rogaška Slatina) in Luka Vaupot (ŠC Ravne na Koroškem). Mlade naravoslovce vodijo in spremljajo mag. Katja Stopar, koordinatorka za Slovenijo in mentorica za biologijo, dr. Matej Huš, mentor za kemijo, in Anita Nose, mentorica za fiziko.

Datum: 
četrtek, 12. Maj 2022