Uspešno smo zaključili državno tekmovanje iz znanja naravoslovja

Novica iz dne 23.4.2021

Uspešno smo zaključili državno tekmovanje iz znanja naravoslovja

Najboljši srednješolski naravoslovci z državnega tekmovanja se bodo udeležili evropske olimpijade eksperimentalne znanosti

Uspešno smo zaključili še eno tekmovanje iz znanja. Že novembra 2020 napovedano šolsko tekmovanje iz znanja naravoslovja za dijake prvega in drugega letnika srednjih šol, je bilo zaradi razmer in zaprtja šol prestavljeno na marec 2021. Ko so se ukrepi dovolj sprostili, smo izvedli oba nivoja tekmovanja.

Za zlata in srebrna priznanja se je na 9. državnem tekmovanju iz znanja naravoslovja v nalogah s področja biologije, kemije in fizike pomerilo 71 dijakov in dijakinj iz cele Slovenije. Mesto na državnem tekmovanju so si prislužili na šolskih izbirnih tekmovanjih, katerih se je udeležilo 264 srednješolcev iz 27 srednjih šol. Največ znanja na vseh treh področjih naravoslovja je prikazal Brest Lenarčič, dijak prvega letnika Šolskega centra Rogaška Slatina. ZOTKS je skupno podelila 11 zlatih, 22 srebrnih in 99 bronastih priznanj.

Najboljših šest tekmovalcev z državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja se je uvrstilo tudi v ekipi, ki bosta slovenske barve zastopali na evropski olimpijadi eksperimentalne znanosti The European Olympiad of Experimental Science (EOES). To bo med 9. in 14. majem 2021 na daljavo gostil madžarski Szeged. Iz vsake države Evropske unije lahko tekmujeta po dve tričlanski ekipi. Ekipe tekmujejo v znanju in v eksperimentalnem reševanju znanstvenih problemov s področja naravoslovja – biologije, kemije in fizike.

V ekipi za olimpijado EOES so se uvrstili:

 Tekmovalec  Mentor  Srednja šola
 Brest Lenarčič  Tanja Ocvirk  Šolski center Rogaška Slatina
 Nejc Sušnik  Mojca Tolar  Gimnazija Škofja Loka
 Tian Strmšek  Sanja Cvar  II. gimnazija Maribor
 Jurij Šuman  Sanja Cvar  II. gimnazija Maribor
 Timotej Rebek  Janina Žorž  Gimnazija Nova Gorica
 Marija Judež  Matej Rožič  Šolski center Novo Mesto,
 Srednja elektro šola in tehniška gimnazija

 

 

 

 

 

 

Vse rezultate državnega tekmovanja v naravoslovju lahko najdete tukaj.

Logotip tekmovanja EOES
Szeged
Univerza v Szegedu
Datum: 
petek, 23. April 2021