Zanimivi mikro in nano svet

Novica iz dne 19.10.2021

Zanimivi mikro in nano svet

ZOTKINI DNEVI ODPRTIH VRAT web 700.jpg

V času jesenskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj ponovno organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Pripravljena imamo različna predavanja in delavnice, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika.

Eno od predavanj bo tudi "Zanimivi mikro in nano svet".

Na interaktivnem predavanju bo predstavljeno področje elektronske mikroskopije materialov. V uvodnem delu boste spoznali kaj elektronska mikroskopija je, kako deluje, zakaj jo uporabljamo, katere materiale lahko opazujemo in preučujemo. Nadalje boste na podlagi posnetkov zajetih iz elektronskih mikroskopov, poskušali ugotoviti, kaj je na sliki.

Dr. Kristina Žagar Soderžnik je znanstvena sodelavka na Odseku za nanostrukturne materiale na Institutu »Jožef Stefan« (IJS), v Ljubljani. Doktorirala je s področja Nanoznanosti in nanotehnologij na Mednarodni podiplomski šoli »Jožefa Stefana«. Podoktorsko se je izobraževala na Tehnični univerzi na Dunaju (TUW) v Avstriji in na Ernst Ruska-Centru (ER-C) v Juelichu v Nemčiji. Poleg znanstvenega dela je zelo aktivna tudi pri širjenju znanja v javnosti. Bila je soorganizatorka obiskov za otroke, študente in odrasle na IJS. Skoraj desetletje je otrokom, študentom in ostali javnosti predstavljala zanimivi svet elektronskih mikroskopov. Je tudi so-ustanoviteljica Zavoda Znanost na cesti (ZnC) in aktivna članica le tega, že od leta 2013. Je promotorka znanosti, so-organizatorka znanstvenega slama in mentorica na delavnicah za znanstveno komuniciranje.

Predavanje bo predvidoma v ponedeljek, 25. oktobra, 12.00 - 13.00

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.

Datum: 
torek, 19. Oktober 2021