7. številka revije Tim

Novica iz dne 5.3.2021

7. številka revije Tim

Izšla je 7. številka revije TIM v šolskem letu 2020/2021.

V njej najdete naslednje prispevke:

1    Uvodnik
2    Maketa savudrijske batane (1. del)
6    Malo jadralno letalo iz balze
11     Heureka – finska hiša eksperimentov
14    Avtomobilček iz pločevinke za pijačo
17    Pregrada za računalniško učilnico
20    Izdelava diorame v merilu 1 : 35 (1. del)
23    Posodica za čiščenje čopičev
23    Uporaba modulov in naslednji koraki
28    Schumannov generator
33    Miselna reševanka
36    Nevidno črnilo
38    Domači tetris
40    Velikonočni venček s piščančki in bršljanom
41    Slonček iz stare rokavice
42    Košarica za veliko noč
44    Zajček iz lesa
46    Pirhi v pikasti podobi
47    Nagradna uganka za bistre glave
48    Vsebinsko kazalo
        Kratek pregled razvoja padalstva

Iz vsebine

MAKETA SAVUDRIJSKE BATANE (1. del)

Savudrijska batana je dobila ime po Savudriji, saj so takšne čolne pred dobrima dvema stoletjema prvič opazili prav na tistem območju; tam so jih tudi največ izdelali. To nenavadno, majhno in preprosto plovilo na najpreprostejši pogon – vesla je (bilo) namenjeno izključno individualnemu ribolovu na mirnem morju. Izvirno je nastalo na lagunskih območjih severne Istre, kjer ni bilo valobranov ali pristanišč in so ga, da ga jezno morje ne bi poškodovalo, dvigali na sohe, kar je še ena posebnost teh plovil. Izdelovali so jih ladjedelski mojstri in tudi različni spretneži. Savudrijska batana je kljub svoji preprostosti del najdragocenejše ladjedelniške dediščine severnega Jadrana.

Načrt v tej številki Tima je namenoma narisan tako, da po njem lahko zgradimo pravo savudrijsko batano, kakršne so izdelovali vsaj v preteklem stoletju, ali pa maketo v poljubnem merilu. Slednje določimo glede na svoje modelarske izkušnje in ne nazadnje na razpoložljivi prostor. Med nastajanjem naše makete bomo podrobno spoznali tudi postopek gradnje pravega plovila, ki je povsem drugačen kot pri plovilih s samostojnim ogrodjem. Tega savudrijska batana namreč nima.

MALO JADRALNO LETALO IZ BALZE

Namenjeno je metanju iz roke ali izstreljevanju z elastiko. Izvirna različica je nekoliko predelana: obtežitev v nosu letala spominja na letalski motor, dodana sta kabina in podvozje ter izbrana lomljena oblika glavnega krila, zato je model podoben lovcem iz druge svetovne vojne. Za njegovo izdelavo potrebujemo balzo debeline 1,5, 2 in 5 mm, lepilo za les in akrilni lak, za izstreljevanje pa daljšo močnejšo elastiko.

Nekaj lepih poletov tega modela si je mogoče ogledate na povezavi.

HEUREKA – FINSKA HIŠA EKSPERIMENTOV

V mestu Vantaa, ki leži v bližini finske prestolnice Helsinki, lahko obiščete hišo eksperimentov Heureka. Rečejo ji tudi 'znanstveno središče', saj širši javnosti na zabaven ter interaktiven način predstavlja znanost in tehnologijo. Odprli so jo leta 1989 in obsega površino 8200 m2, od česar je 2500 m2 razstavnih prostorov, med katerimi je tudi planetarij. Obiskovalci se v njej lahko seznanijo s številnimi fizikalnimi zakoni, naravoslovnimi posebnostmi in zanimivimi odkritji, pri čemer so jim v pomoč številne večplastne ter interaktivno postavljene razstave ter seveda filmi, dogodki in izobraževalni programi. Vse naštete oblike in dejavnosti prispevajo k boljšemu razumevanju znanosti ter navdihujejo številne obiskovalce vseh starosti.

AVTOMOBILČEK IZ PLOČEVINKE ZA PIJAČO

Iz pločevinke za pijačo lahko z rezanjem pridobimo zelo uporabno tanko aluminijasto pločevino, iz katere je mogoče narediti različne izdelke. Tokrat bomo iz nje zgolj s pomočjo škarij in s prepogibanjem izdelali model avtomobilčka. Če načrt nalepimo na potiskano zunanjo stran pločevinke (namesto na notranjo), bomo dobili avtomobilček srebrne barve, ki ga lahko okrasimo povsem po svoje. Iz koščkov pločevine lahko naredimo tudi spojlerje in različne dodatke, ki bodo izdelek še popestrili. Potek izdelave si je mogoče ogledati na povezavi.

PREGRADE ZA RAČUNALNIŠKO UČILNICO

Ker se (zaradi neživljenjskega pravilnika) gotovo marsikje dogaja, da pri urah računalništva, ki potekajo v okviru neobveznih izbirnih predmetov, v isti učilnici sočasno sedijo otroci različnih starostnih stopenj in različnih ravní znanja, je učitelju zelo težko doseči njihovo zbranost. Tako se je porodila ideja za poskusno postavitev preprostih pregrad ki so namenoma daljše od miz, da učenci ne morejo videti sosednjih računalniških zaslonov, zato se lažje osredotočijo na individualno obravnavano snov. Izdelava in postavitev pregrad sta poceni in nezahtevni, razstavljene zavzemajo le malo prostora, predvsem pa – kot je pokazala praksa – pripomorejo h kakovostnejšemu pouku.

IZDELAVA DIORAME V MERILU 1 : 35 (1. del)

Sestavljanje plastičnih statičnih maket različnih vozil, plovil, letal, človeških figur, zgradb in še česa tako med mlajšimi kot starejšimi postaja čedalje bolj razširjena prostočasna dejavnost. Ponuja namreč obilico zadovoljstva, prisili nas k potrpežljivosti in zbranosti, ob njej se naučimo brati načrte, uporabljati različno orodje in pripomočke, srečamo se s tehnikami lepljenja, barvanja in še celo vrsto drugih postopkov; ne nazadnje pa domišljija pri tem delu najde pot v povsem nove razsežnosti, ki jih prej morda sploh nismo poznali.

Še vedno so med najzanimivejšimi makete različnih vrst vozil iz druge svetovne vojne, kajti takratni izredno hitri razvoj tehnike se kaže z nešteto rešitvami in izumi. Za prikaz posameznih korakov gradnje diorame v merilu 1 : 35, ki omogoča res veliko detajlov, je avtor serije v treh delih izbral motorno kolo BMW R75 s stransko prikolico, ki stoji pred ruševinami hiše. Omejil se je na format A5 (polovica običajnega lista formata A4), ki zadostuje za vse, kar naj bi vsebovala diorama.

UPORABA MODULOV IN NASLEDNJI KORAKI

Članek v prvem delu na kratko opisuje izbrane vrste modulov, ki jih lahko priključimo na krmilnik Arduino, v nadaljevanju pa je predstavljenih nekaj idej, ki bi jih lahko izpeljali z obstoječim znanjem in dodatnimi informacijami o uporabi modulov. Večino senzorjev bi lahko naredili sami s pomočjo standardnih elektronskih komponent, vendar bi bila takšna izdelava zamudna in predvsem bistveno dražja. Pri kupljenih modulih običajno samo priključimo vezne žičke, zanje je na voljo obširna dokumentacija in po navadi so tudi optimizirani. V samogradnji bi nižjo ceno morda dosegli le ob proizvodnji nekaj tisoč izdelkov, kar pa za naše »garažne« projekte seveda ne pride v poštev. Zato pa je poznavanje elektronike mogoče s pridom uporabiti za nadgradnjo obstoječih modulov, s čimer jim damo dodatno funkcionalnost ali spremenimo način uporabe.

SCHUMANNOV GENERATOR

Pred približno milijardo leti, ko je na Zemlji nastala prva evkariontska celica z mitohondrijem, torej naš praprapra... prednik, so se po predvidevanjih že morale ustaliti potrebne življenjske okoliščine. Preprosto življenje je tako že spremljala »atmosferska energija«, ki od takrat nežno »boža« žive celice s 7,83 Hz energijo, kar je sčasoma postalo »normala« za dobro fizično in telesno kondicijo. Kadar pa neugodna frekvenčna sprememba »življenjskih« oscilacij preseže 100 Hz, to lahko poveča (koincidenčna povezava!) število srčnih infarktov, povzroča miselni in čustveni nemir, tesnobo, depresijo, živčno napetost v odnosih, stres kot tak, prispeva k povečanju števila poškodb, kriminala itd. Vse našteto in (zmotno) prepričanje, da železobetonske zgradbe slabijo že tako šibko Schumannovo valovanje, je številne inovatorje navedlo na misel, da v lokalnem okolju umetno ustvarijo sorazmerno močan 'zdravilni' signal 7,83 Hz. Tovrstne terapije s Schumannovim generatorjem naj bi bile menda učinkovite pri zdravljenju alergij, ugodno pomagajo pri bolnikih z epilepsijo, vsestranskem lajšanju bolečin, zdravljenju prostate in inkontinence, kot psihoterapevtska podpora ipd.

MISELNA REŠEVANKA

Miselne reševanke iz debelejše vrvice in različno oblikovanih lesenih elementov, ki imajo v angleščini zanimivo skupno ime Ring & String Puzzle, niso kakšna posebna novost. Zlasti v tujini so že dolgo zelo razširjene in priljubljene, čeprav dosegajo kar zasoljene cene. Po navadi so namreč natančno izdelane iz plemenitih vrst lesa, zato so poleg kratkočasenja in napenjanja možganov, ki ga ponujajo, zaradi svojega videza lahko tudi atraktiven okrasni predmet.

Za vse, ki bi se radi preskusili v reševanju tovrstnih miselnih problemov, smo pripravili navodila za izdelavo različice z imenom Eureka A, ki se po težavnosti uvršča med manj zahtevne, razmeroma preprosto pa jo je tudi izdelati.

ZAJČEK IZ LESA

O tem, kako so zajčki, piščančki in še nekatere druge figure postali redni spremljevalci največjega krščanskega praznika – velike noči, smo v Timu že večkrat pisali. Čeprav dandanes povsod prodajajo različne plišaste, keramične, lesene ali plastične zajčke, je ljubek dolgouhec, ki ga naredimo sami iz kolutov, nažaganih iz suhih vej, lahko prava umetnina in nepogrešljiv dodatek za okrasitev vrta, vhoda v hišo ali vidnega kotička v stanovanju. Ker je tak izdelek trajen, ga po končanih praznikih lahko shranimo za naslednje leto.

Datum: 
petek, 5. Marec 2021