Nagradna strokovna ekskurzija 2018

Novica iz dne 15.12.2018

Nagradna strokovna ekskurzija 2018

Za naj najboljše Zotkine talente, tiste, ki so na tekmovanjih iz znanja in srečanjih zasedli prvo mesto, vsako leto v jesenskem času organiziramo nagradno strokovno ekskurzijo.

Letos smo se najprej ustavili v Bazovici pri Trstu, kjer smo si ogledali Elettra Sincrotrone Trieste - mednarodni raziskovalni center, ki je specializiran za raziskave z uporabo sinhrotronske svetlobe. Ta omogoča preučevanje materialov v industriji, farmakologiji, arheologiji, biologiji in medicini. V centru imajo dva različnima pospeševalnika delcev: sinhrotronom »Elettra« in laser »Fermi«. Proizvedena svetloba s strani obeh pospeševalnikov se uporablja na več kot 30 eksperimentnih postajah, eksperimente pa nato analizirajo v laboratorijih za kemijo, mikroskopiranje, vede o materialih, elektrotehniko in informatiko.

Po kosilu smo ekskurzijo nadaljevali v Muzeju slovenskih filmskih igralcev. Muzej domuje v prenovljeni Škrateljnovi domačiji v Divači, enkratnem primeru kraške arhitekture. V Divači sta se rodili kar dve znameniti filmski igralki: leta 1903 Metka Bučar, leta 1907 pa Ida Kravanja, ki je z umetniškim imenom Ita Rina zaslovela kot zvezda evropskega nemega filma. V muzeju je stalna razstava posvečena Iti Rini in osrednja razstava posvečena slovenskim filmskim igralcem. Razstava je zasnovana po sodobnih muzeoloških načelih in  predstavlja stvaritve domačih igralcev in igralk, proces nastajanja filmskih vlog, seznanja z igralci in igralkami, ki so se zapisali v zgodovino slovenskega filma. Na razstava je tudi multimedijska interaktivna miza, kjer smo lahko pregledovali biografije, filmografije, fotografije, … znanih in manj znanih domačih filmskih igralcev.

Fozografije z ekskurzije so na nagradna ekskurzija 2018 - foto.

20181114_151618_result_0.jpg

Datum: 
sobota, 15. December 2018