Od projekta do objekta - poletna šola FGG 2016

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo od 4. do 8. julija 2016 20 udeležencev

Ali veš, da smo se včasih na morje v strnjenih kolonah vozili po dolgi ovinkasti cesti tudi več ur? Danes nam ta pot vzame le še dobro uro, vmes pa se peljemo po skoraj 100 metrov visokem viaduktu Črni Kal in se več kilometrov vozimo skozi tunele, ki so jih v skali naredili z eksplozijami dinamita!

Ali veš, da so bili kar štirje predsedniki ZDA (George Washington, Abraham Lincoln, John Adams in Thomas Jefferson) po poklicu geodeti?

Ali veš, da najvišja stavba na svetu stoji v Dubaju in je visoka skoraj 830 metrov, najvišja stavba v Sloveniji pa je Kristalna palača v nakupovalnem središču BTC, ki je visoka (le) 89 metrov?

Ali veš, da so prve jezove v Sloveniji zgradili že pred letom 1600 v okolici Idrije, ne za to, da bi pridobivali elektriko, temveč za transport lesa po rečni strugi v 20 km oddaljene kraje? 

Če bi želel/a izvedeti več, se nam letos poleti pridruži na Poletni šoli Fakultete za gradbeništvo in geodezijo "OD PROJEKTA DO OBJEKTA". Skozi poučne delavnice bomo spoznali naloge inženirjev gradbeništva, geodezije in vodarstva od priprave projekta do gradnje in sodelovali pri gradnji čisto pravega objekta ter teden zaključili z njegovo slavnostno otvoritvijo. Tega pa res nočeš zamuditi!

Sem pravi/a?

Poletna šola je namenjena učencem 8. in 9. razreda osnovne šole ter dijakom srednjih šol. Hitro izpolni prijavnico, da se mesta prej ne napolnijo!

Kaj bomo počeli?

V sklopu poletne šole bomo računalniško načrtovali objekt s sodobnimi inženirskimi programi, mehansko preizkusili zasnovano konstrukcijo s fizikalnimi modeli in izvajali terenske vaje z uporabo strokovne laboratorijske opreme in merilnih inštrumentov. Sodelovali bomo pri gradnji čisto pravega objekta ter teden zaključili z njegovo slavnostno otvoritvijo!

Teden bo tako sestavljen iz raznolikih delavnic, ki bodo potekale v naših predavalnicah, računalniških učilnicah, sodobno opremljenih laboratorijih in v okolici fakultete.

Dejavnosti bodo vključevale:

 • idejno zasnovo objekta
 • umestitev objekta v prostor
 • dimenzioniranje konstrukcije
 • izbiro materiala za gradnjo
 • zakoličbo in izmero objekta
 • izkop in preizkušanje lastnosti zemljine
 • preizkušanje materialov
 • načrtovanje sistema za odvodnjavanje
 • osnove poplavne varnosti
 • nadzorovanje gradbišča in gradnje objekta
 • geodetsko kontrolo projekta
 • družabne aktivnosti
 • izlet

POTEK POSAMEZNEGA DNEVA

8.00 – 8. 30 - zbiranje udeležencev

8:30 – 12:30

 •  pregled dejavnosti dneva
 •  malica
 •  interaktivne delavnice

12:30 – 13:30 - odmor za kosilo

13:30 – 16:30

 • popoldanske dejavnosti z delom na računalniku in na terenu
 • malica
 • skupinske igre in kratki izleti

Pripravljamo tudi podrobnejši program, ki ga bomo naknadno objavili na tej spletni strani, dogajanje na delavnici pa bo mogoče spremljati tudi preko FB strani FGG.

Kje bo poletna šola potekala?

Na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo (Jamova 2) v Ljubljani.

MOŽNOST BREZPLAČNEGA PREVOZA: V primeru, da se na poletno šolo iz istega kraja prijavite vsaj štirje, bo Fakulteta za vas priskrbela brezplačen prevoz.

Koliko nas bo?

Največ 20.

Kdo je vodja?

Katarina Sirk, asistentka na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani.

Kje bomo spali?

Za tiste, ki želite, bo spanje z zajtrkom in večerjo organizirano v Dijaškem domu Vič. Poskrbeli bomo tudi za družabne večere.

Na kaj ne smem pozabiti, ko pakiram?

Osebne stvari za vsak dan, brisačo, copate za bivanje v dijaškem domu, zaprte čevlje za delo v laboratoriju (japanke in sandali niso primerna obutev), pisala, beležko, zdravstveno izkaznico, osebno izkaznico ali potni list.

Do kdaj se moram prijaviti?

Prijave* sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do nedelje, 19. 6. 2016. Prijave sprejemamo izključno preko spletnega prijavnega sistema, preko elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete TUKAJ.

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi poletne šole.

Kaj moram storiti, da bo prijava veljavna?

Ob prijavi vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 30,00 EUR (oziroma 130,00 EUR če boš spal/a v dijaškem domu, tj. skupaj s prenočiščem, zajtrki in večerjami) na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050001 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili pijačo ter hrano (dopoldanska in popoldanska malica ter kosilo), material za delavnice, terensko delo, izlet, nezgodno zavarovanje ter nastanitev in prehrano za udeležence, ki boste spali v dijaškem domu.

Kje lahko dobim dodatne informacije?

Na telefonski številki 01 25 13 727 oziroma e-naslovu tabori@zotks.si.

 

PRIHODNOST SE GRADI ZDAJ! PRIDRUŽI SE NAM NA POLETNI ŠOLI FAKULTETE ZA GRADBENIŠTVO IN GEODEZIJO!
Datum: 
petek, 1. April 2016