OD SENZORJA DO SVETOVNEGA SPLETA - TABOR PRILAGOJEN ZA UČENCE Z DIAGNOZO ASPERGERJEV SINDROM 2019

Ljubljana, Fakulteta za elektrotehniko od 26. do 28. junija 2019 10 udeležencev

Elektronika je na vsakem koraku prepletena z našim vsakdanjim življenjem. Od vašega rojstva naprej vam je dana v uporabo in zdi se, kot da je prisotna že od zmeraj. Ali ste se kdaj vprašali, čemu služijo vsi miniaturni elementi, ki ste jih videli, ko ste razstavili odsluženo elektronsko napravico?  Vas mogoče bolj zanima, na kakšne načine lahko s senzorji zaznavamo temperaturo, vlago, zračni tlak? Ali pa ste bolj naklonjeni programiranju in želite raziskati, kako pridejo podatki od senzorjev do spletnih strani z vremenskimi napovedmi?

Poletni tabor bo potekal v soorganizaciji s Fakulteto za elektrotehniko.

a20160627_100348_1.jpg

Otroci z diagnozo Aspergerjev sindrom pogosto postanejo uspešni inženirji

Microsoft ZDA je že leta 2015 začel v svoje delovne procese vključevati avtiste. Ugotovili so, da se najbolje znajdejo ravno v inženirskih poklicih – kot inženirji programske opreme, strojne opreme, podatkovni analitiki in znanstveniki, laboratorijski inženirji, gradbeni inženirji. V Sloveniji otroci z diagnozo Aspergerjev sindrom še niso dobili ustrezne podpore šolskega sistema, ki bi jim omogočila izobraževanje na drugačnem nivoju od ostalih oseb s posebnimi potrebami. Zato tudi starši otrok, ki so delavnico že obiskovali, vidijo tabor kot odlično priložnost, da se lahko otroci poglobijo v področje, ki jih zanima, pokažejo svoje znanje, se hkrati naučijo nekaj novega in morda najdejo celo svoj bodoči poklic. Dr. Marko Jankovec s Fakultete za elektrotehniko UL, ki je že dvakrat vodil tudi delavnico za otroke z diagnozo Aspergerjev sindrom opaža, da so ti otroci pogosto bolj navdušeni nad tehniko in tudi bolj motivirani. Na določeno nalogo so lahko osredotočeni dlje časa, zato se tudi bolje izkažejo.

Kaj bomo počeli?

Na taboru bomo na enostaven način pokukali v svet elektronike, od senzorjev in drugih enostavnih elektronskih elementov do mikroprocesorjev. Lotili se bomo načrtovanja, izdelave in programiranja preproste elektronske naprave, ki bo s senzorji zajemala okoljske parametre vaše sobe (temperatura, vlaga in osvetlitev) in obdelala rezultate. Vezje bomo preizkusili in izmerili njegove lastnosti. Na koncu boste domov odnesli svojo prvo elektronsko napravo, za katero se boste lahko pred svojimi prijatelji ponosno pohvalili, da razumete kako deluje, saj ste jo izdelali sami.

Komu je tabor namenjen?

Tabor bo prilagojen učencem zadnje triade osnovne šole, ki jih še posebej zanima področje elektrotehnike, in imajo diagnozo Aspergerjev sindrom. Vse potrebne materiale dobijo na taboru, poskrbljeno pa bo tudi za malico in kosilo.

Koliko nas bo?

10 udeležencev.

Pri delu pa nam bo pomagala tudi Vernesa Pašič, profesorica defektologije, ter študenti s področij specialne, rehabilitacijske in socialne pedagogike ter psihologije.

Kaj potrebujem?

Veselje do elektrotehnike in računalništva. Vse potrebne materiale dobiš na taboru, prav tako bo poskrbljeno za malico in kosilo.

Do kdaj se moram prijaviti?

Prijave* sprejemamo najkasneje do 13. junija 2019 izključno prek spletnega prijavnega sistema, preko elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Povezavo do prijavnega sistema najdete tukaj.

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi delavnic.

Kaj moram storiti, da bo prijava veljavna?

Po prejemu prijavnice vas bomo najprej kontaktirali in se z vami tudi osebno pogovorili o možnosti udeležbe na poletnem taboru, zato že ob prijavi napišite čim več informacij, za katere menite, da jih moramo vedeti.

Po potrditvi prijave je potrebno vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 105,00 EUR na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050105 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili ves material za izdelavo senzorskega sistema, ki ga po koncu tabora udeleženci odnesejo domov, strokovna gradiva, malica in kosilo vsak dan, osnovno nezgodno zavarovanje za čas trajanja delavnice ipd.

Kje lahko dobim dodatne informacije?

Na telefonski številki 01 25 13 727 oziroma e-naslovu tabori@zotks.si.

Datum: 
petek, 12. April 2019