1. številka revije TIM

Novica iz dne 12.10.2017

1. številka revije TIM

Izšla je 1. številka revije TIM v šolskem letu 2017/2018. V njej najdete naslednje vsebine:

2          Plastične makete na sejmu v Nürnbergu – novosti 2017 (IBG, ICM, Mini Art, Zvezda)
5          11. festival Svet v malem
6          Zotkin modelarski tabor
7          Cestna jadrnica tramontana (1. del)
18       Model starodobnega gasilnega vozila
10       Thunderbolti v Cerkljah ob Krki
11       Maketa letala republic P-47D-40 (Revell P-47D, kat. št. 80-4155, M: 1 : 72)
32       Staranje kovinskih gosenic (1. del)
14       Mizica za kozarce
23       Logični mikrokrmilnik Arduino (1. del)
26       Modelarski višinomer (1. del)
30       MiG-29S (Revell, kat. št. 03936, M: 1 : 72)
33       Učni robot Makeblock mBot Ranger zdaj na voljo v Sloveniji
34       Kreativno v novo šolsko leto: peresnica iz polsti
36       Zapestnice in ogrlice iz odpadnih trakov in pasov
38       Urejena miza za novo šolsko leto

MODEL STARODOBNEGA GASILNEGA VOZILA

Motorna vozila, ki so bila izdelana pred več desetletji ali celo stoletjem, zaradi česar jim na kratko rečemo kar starodobniki (angl. oldtimerji), vsakogar privlačijo s svojo lepoto in izvirnostjo. Seveda pa navdušujejo tudi zaradi mojstrstva nekdanjih obrtnikov, ki jim je z za današnje čase zelo primitivnim orodjem uspelo izdelati vozila, ki so se ohranila tako dolgo. Ponosni lastniki dandanes svoje dragocene lepotce razkazujejo na srečanjih starodobnikov, tisti z manj denarja pa se morajo zadovoljiti s pomanjšanimi modeli iz plastike in kovine, pa tudi iz lesa in papirja, ki jih v obliki kompletov ponujajo številni proizvajalci z vsega sveta. A ker so ti izdelki zlasti za začetnike običajno prezahtevni (in tudi predragi), smo pripravili načrt za izdelavo preprostega lesenega modela starodobnega gasilnega vozila, kakršne so pri gašenju požarov uporabljali v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja. Model posnema samo njihove glavne značilnosti, zato se z njegovo gradnjo lahko spoprimejo tudi manj izkušeni modelarji. Po drugi strani pa prav to dejstvo ponuja veliko možnosti spretnejšim modelarjem, ki modelu lahko ob pomoči slik z interneta dodajo celo vrsto podrobnosti.

THUNDERBOLTI V CERKLJAH OB KRKI

V času uporabe letal F-47D v nekdanjem JVL je bilo vojaško letališče Cerklje ob Krki ena od pomembnejših baz, kjer so bili nameščeni jugoslovanski thunderbolti. V sestavu 37. letalske divizije, ki je domovala na tem letališču, so bili kar trije s thunderbolti opremljeni lovsko-bombniški polki: 96., 111. in 138.
V maketarskem delu predstavitve thunderboltov Jugoslovanskega vojaškega letalstva pa je predstavljena gradnja plastične makete enega od thunderboltov, ki je služil v nekdanjem JVL. Odločili smo se za upodobitev thunderbolta F-47D-40 beli 024 z evidenčno številko 13024 v kamuflažni barvni shemi. Maketo je izdelal maketar Dragan Cvetić iz Skopja.

MIZICA ZA KOZARCE

V tem prispevku bomo predstavili izdelavo preproste mizice za kozarce, visoke le dobrih trideset centimetrov. Gre za zložljivo mizico, ki jo lahko uporabimo ob različnih priložnostih in ima luknje, v katere vstavimo kozarce. Priložen načrt je ena od možnih idej za tako mizico, seveda pa ga lahko prilagodimo lastnim zamislim. Mizica ima štiri luknje za kozarce. Lahko jo postavimo na tla kot navadno mizico (slika 1) ali pa jo obrnemo in obesimo na vrv (slika 2). Uporabna je tudi za piknike in podobne dogodke.
Za izdelavo večine delov bomo uporabili 20 mm debelo vezano ploščo iz bukovega lesa, ki jo lahko kupimo v različnih trgovinah z lesnimi polizdelki. Plošča naj bo velikosti 400 × 800 mm. Potrebovali bomo tudi leseno palico premera 8 mm, dolžine približno 500 mm, ki jo bomo narezali in uporabili kot zatiče, ter še eno krajšo palico premera 20 mm (slika 3). Seveda bomo za izdelavo potrebovali tudi ustrezna orodja, kot so vbodna žaga, ročna žaga, vrtalnik ipd.

KREATIVNO V NOVO ŠOLSKO LETO: PERESNICA IZ POLSTI

Začetek novega šolskega leta je odlična priložnost za izdelavo izvirnega in hkrati uporabnega izdelka – peresnice. Za njeno izdelavo potrebujete nekaj vsakdanjega materiala in pripomočkov. Večino je mogoče najti v domači hiši, saj sodi med vsebino šolske torbe. Potrebujete volneno polst debeline 3 do 5 mm, škarje za blago, šestilo, geotrikotnik, kemični svinčnik ali flomaster, sukanec, šivanko in dva gumba...

 

Datum: 
petek, 8. September 2017