1. številka revije Tim

Novica iz dne 5.9.2018

1. številka revije Tim

Izšla je 1.  številka revije TIM v šolskem letu 2018/2019. V njej najdete naslednje vsebine:

2     42. državno tekmovanje modelarjev osnovnih šol
5     30. alpski pokal RV letalskih maket
8     Boltek – RV letalski model z vektorskim pogonom
11   Model turške dvojambornice gület (1. del)
12   Štuka s partizansko zvezdo
15   Ameriška sondažna raketa terrapin
18   Model starodobnega vlečnega vozila
26   Volan za model čolna ali jadrnice
28   Elektrotehniške iskrice
34   Modro-bele tekstilije (1. del)
38   Izdelava globokega okvirja
40   Novo na trgu

Iz vsebine

BOLTEK – RV LETALSKI MODEL Z VEKTORSKIM POGONOM

Na letošnjem že tradicionalnem Zotkinem poletnem modelarskem taboru, ki je potekal od 1. do 7. julija na Naravskih ledinah pod Uršljo goro, so učenci izdelovali radijsko voden letalski model z vektorskim električnim pogonom. Po zaključku tabora je vsak udeleženec svoj model skupaj z vso elektroniko seveda lahko odnesel domov. Model, ki so ga izdelovali, predstavljamo v tem članku. Njegov avtor je Matjaž Bolta, inštruktor v ljubljanski modelarski šoli, za izdelavo na taboru ga je dodatno optimiziral znani modelar Miha Kozjek, sam pa sem po zadnjem prototipu izdelal končni načrt. Fotografije posameznih korakov gradnje v tem prispevku so nastale na omenjenem poletnem taboru.

Izdelava modela ni zahtevna, vendar je tako kot vedno pri takem delu za to potrebna določena mera potrpljenja in natančnosti. Ves material, potreben za gradnjo modela, pogonski sklop in naprava za radijsko vodenje pa so tudi cenovno dostopni.

AMERIŠKA SONDAŽNA RAKETA TERRAPIN

Družba Republic Aviation je sredi 50. let prejšnjega stoletja za potrebe Univerze Maryland razvila preprosto in cenovno dostopno sondažno raketo terrapin, s katero naj bi univerza svojim podiplomskim študentom omogočila raziskave zgornjih slojev ozračja. Aktivnosti, ki jih je finančno podprla Nacionalna agencija za varnost, so narekovale uporabo rakete, ki bi bila sposobna ponesti 2,7 kg težak koristni tovor na višino 120 km. Za prvo stopnjo so uporabili motor vrste deacon, ki so ga v laboratoriju Allegheny Balistics prilagodili tako, da je gorivo v motorju zgorevalo s polovično hitrostjo. Druga stopnja je bila modificirana različica uveljavljenega Thiokolovega motorja T-55. Stopnji z motorjema na trdno gorivo so nadgradili s tovornim odsekom z instrumenti vključno s tistimi za telemetrijo (prenos podatkov), ki so ga izdelali na oddelku za fiziko Univerze Maryland in je bil nameščen pod izredno dolgim zaščitnim nosnim konusom. Na oddelku za vodene projektile družbe Republic Aviation so vse komponente sestavili ter dodali stabilizatorje na obeh stopnjah in konični aerodinamični okrov na vrhu rakete.

MODEL STARODOBNEGA VLEČNEGA VOZILA

Pri iskanju kakega preprostega načrta, ki bi bil primeren za modelarje začetnike, smo se (znova) zatekli k že večkrat preizkušeni rešitvi. Modeli vozil, še zlasti pa starodobnikov iz vezane plošče, so med ljubitelji modelarstva namreč tako zaželeni in iskani, da tu skorajda ni mogoče zgrešiti. Tako je izdelek, ki ga predstavljamo v tem prispevku, in je nastal po vzoru pravega vlečnega vozila, kakršne so uporabljali pred sto leti, že četrti po vrsti. Z njim bo vaš avtomobilski park starodobnikov (slika 3) – če ste doslej izdelali model starodobnega avtobusa (Tim 2004, št. 5, str. 30) ter dostavnega (Tim 2006, št. 5, str. 34) in gasilnega vozila (Tim 2017, št. 1, str. 18) – še nekoliko bogatejši.

MODRO-BELE TEKSTILIJE

Kombinacija bele in modre je priljubljena že dolga stoletja. Modro-bele vzorce raznih oblik in velikosti še posebno pogosto najdemo na tekstilijah in keramiki.

V tekstilstvu je za modro-belo okraševanje blaga znan predvsem modrotisk. Kot pove ime, gre za tehniko vzorčenja modrega blaga s tiskanjem. Tisk, pri katerem se belo ali kako drugače svetlo obarvano blago po vzorcu »rezervira«, potiska s t. i. rezervo, tj. snovjo, ki na potiskanih mestih zaščiti blago, da se ne obarva, imenujemo rezervni tisk. Blago se pri rezervnem tisku torej najprej potiska z rezervo in šele nato barva. Pri modrotisku je rezerva gosta, kašasta, lepljiva snov iz kaolina, gumiarabike, masti, vode in nekaterih drugih sestavin; natančna receptura je običajno tajna modrotiskarjev. Modrotisk ima v Sloveniji dolgo tradicijo.

Datum: 
sreda, 5. September 2018