1. številka revije TIM

Novica iz dne 7.9.2020

1. številka revije TIM

Izšla je 1. številka revije TIM v šolskem letu 2020/2021. V njej najdete naslednje vsebine:

1    Uvodnik
2    Model šolskega jadralnega letala Vrabec (+ PRILOGA)
6    Model za prve korake v svet vesoljskega modelarstva
11    Reportaža z Maketarskih taborov 2020
12    Frizbi iz stirodura
14    Gradnja vrtne železnice (3. del)
16    Lebdeča mizica
19    Maketa koruznjaka
22    Prstna rolka
24    Elektronski napajalnik s tremi čipi LM317
28    Prvi koraki v Arduino – Avtomobilček robot
33    Elektrostatični sejalnik trave za maketarje
36    Okrasni kamni
38    Za naravoslovne sladkosnede
39    Zakaj puščici obrneta smer?
40    Triki s svinčniki
42    Učinkovit pripomoček za delavnico
43    Namizni organizator iz odpadnih pločevink
46    Mali oglasi, Novo na trgu
47    Nagradna uganka za bistre glave

Iz vsebine

MODEL ŠOLSKEGA JADRALNEGA LETALA VRABEC

Vrabec je bil šolsko visokokrilno jadralno letalo, t. i. skakalec. Celo najdaljši poleti z njim so namreč trajali precej manj kot minuto. Namenjeno je bilo učenju koordinacije, spoznavanju delovanja krmil in upravljanja letala ter opravljanju krajših letov. Običajno so z njim vzletali na pobočjih s pomočjo velike gumijaste frače v obliki črke V, ki so jo na povelje učitelja letenja napeli po štirje tečajniki na vsaki strani. Po ukazu »Spusti!« je tečajnik sprostil rep letala, ki ga je nato guma skupaj z učencem na njegovem sedežu izstrelila v zrak. Naloga pilota je bila letalo po izstrelitvi čim prej spraviti v drsni let nekaj metrov nad tlemi in pristati ob vznožju vzpetine. Letalo je bilo brez kabine in inštrumentov za merjenje hitrosti, zato je povsem neizkušen pilot, ki je sedel na prostem, hitrost leta uravnaval kar s poslušanjem zvokov, ki so jih proizvajale številne žice, s katerimi je bila okrepljena konstrukcija Vrabca.

Objavljeni načrt je namenjen modelarjem začetnikom, ki jih privlačijo prava letala. Model je izdelan v merilu 1 : 10 in je ravno prav velik, da omogoča prikaz glavnih značilnosti izvirnega letala, obenem pa bolj izkušenim dopušča preproste spremembe in dodajanje detajlov. Za gradnjo, ki ne zahteva posebnih veščin obdelave materialov, zadostuje osnovno modelarsko orodje.

MODEL ZA PRVE KORAKE V SVET VESOLJSKEGA MODELARSTVA

Ob nedavnem uspešnem poletu rakete falcon 9 z vesoljsko ladjo dragon in dvema astronavtoma na krovu proti Mednarodni vesoljski postaji, ki ga je v sodelovanju z Naso prvič doslej izvedla zasebna družba SpaceX -- ta je v lasti enega najbogatejših Zemljanov, Elona Muska --, se je zanimanje za že dolgo rutinske polete v vesolje spet povečalo, še zlasti med mladimi. K temu je nekaj prispevala tudi lanska 50. obletnica prvega pristanka človeka na Luni. Nekoliko starejši se tega prelomnega dogodka v osvajanju vesolja še dobro spominjamo. Za nekatere je bila v tistih časih to tudi spodbuda, da so se navdušili nad raketnimi modeli, jih začeli izdelovati in izstreljevati na okoliških travnikih. Tehnologija izdelave modelov se je od takrat zelo spremenila, uveljavila se je uporaba sodobnih kompozitnih gradiv, ki prevladujejo predvsem pri vrhunskih tekmovalnih modelih. Posamezni sklopi raketnih modelov nastajajo s tehniko 3D-tiska, laserskega izrezovanja in CNC-obdelavo gradiv.

Ker je vse našteto za mlade modelarje začetnike prezahtevno in nedostopno, marsikoga med njimi pa je ob branju teh vrstic zamikalo, da bi naredil svoj raketni model in ga seveda tudi izstrelil, smo prav zanje pripravili načrt in navodila za izdelavo raketnega modela na podoben način, kot smo to delali že pred desetletji, le da so zdaj posamezni postopki in gradiva bistveno sodobnejši. Pri gradnji modela boste lahko preskusili svoje ročne spretnosti in se seznanili z obdelavo različnih gradiv ter pravilno izbrali lepila za spajanje posameznih sestavnih delov.

LEBDEČA MIZICA

Vas je pogled na predmet na sliki 1 nekoliko zmedel? Nič čudnega. Vajeni smo namreč, da ima mizica, ki stoji na tleh, tri ali štiri »konkretne« noge; kadar gre za obešeno poličko, pa mora prav tako viseti na vsaj treh vrvicah, če seveda ni kam dodatno pritrjena. Naša mizica ni nikamor obešena in ima tri »noge« iz skoraj nevidnega laksa, zaradi česar pravzaprav ne bi smela stati oziroma bi se morala po naših predstavah sesesti sama vase. To bi se prav gotovo tudi zgodilo, če ne bilo tiste kratke vrvice na sredini, ki to preprečuje s tem, da z obrnjenima prijemališčema izenačuje vsoto nateznih sil v preostalih treh daljših vrvicah. In prav to ravnovesje dela mizico tako nenavadno.

ELEKTROSTATIČNI SEJALNIK TRAVE ZA MAKETARJE

Ko za podlago makete ali diorame želimo narediti travnato površino, smo brez pripomočka, kot je elektrostatični sejalnik, le s težavo kos tej nalogi. Za podobne tovrstne naprave je v specializiranih trgovinah treba odšteti od 30 do 50 EUR, zmogljivejše izvedbe pa dosežejo ceno celo blizu 200 EUR. Pripomoček, katerega izdelava je opisana v tem članku, vas bo stal okoli 10 EUR ter uro ali dve dela. Seveda pa ne gre zanemariti dejstva, da boste ob njegovi izdelavi uživali in pridobivali nove veščine.

MAKETA KORUZNJAKA

Koruznják je predvsem v vzhodnem delu Slovenije zelo razširjen objekt, kakršne so naši predniki uporabljali za shranjevanje in sušenje koruznih storžev. Koruza je namreč živilo, ki se uporablja tako za hrano ljudi kot za krmo živali. Ni zahtevna niti za pridelavo niti za predelavo in hrambo. Terja le začetno sušenje, pozneje pa suh prostor za spravilo, ki je nedosegljiv za glodalce ter varen pred vodo oziroma vlago in prehudo vročino. Zato je značilen koruznjak dvignjen nekaj decimetrov od tal, je ozek in dolg, da zrak lahko nemoteno prehaja skozi rešetkaste stene in kroži med storži, ter ima dvokapno streho, ki vsebino varuje pred dežjem in snegom.

V septembrskem Timu predstavljena maketa iz lesa povzema značilno obliko in konstrukcijo koruznjakov. Izjema je le streha, ki je zaradi lažje izvedbe prav tako lesena. Velikost makete je prilagojena dolžinam smrekovih letvic oziroma balsovih plošč, ki jih lahko kupimo v vsakem večjem trgovskem centru s tehničnim in gradbenim materialom ali modelarskih trgovinah (običajno en meter), da bi bila izraba gradiva čim boljša. Za izdelavo zadostuje najosnovnejše modelarsko orodje.

NAMIZNI ORGANIZATOR IZ ODPADNIH PLOČEVINK

Vsi imamo radi počitnice, zato se ob vrnitvi domov pogosto obdajamo s predmeti, ki nas spominjajo na sproščene poletne dni. Zelo dobrodošel spominek, ki bo v nas še dolgo prebujal spomine z dopusta, je lahko tudi namizni organizator iz pločevink. Te so za marsikoga zgolj odvečna krama, za nekoga drugega pa pomenijo priložnost za ustvarjanje, koristno uporabo odpadne embalaže in varovanje okolja. Tokrat bomo iz pločevink z nekaj domišljije in natančnosti izdelali lep, izviren in uporaben predmet -- večnamenski namizni organizator za shranjevanje različnih pisal, sponk in drugih drobnih pisarniških pripomočkov. Ti bodo tako vedno pri roki, naš delovni prostor pa bo lepo urejen. Izdelek bo še privlačnejši, če ga bomo okrasili s školjkami, polžki in kamenčki, ki smo jih za spomin prinesli z morja ali jih imamo že nekaj let doma in doslej nismo vedeli, kako in za kaj jih uporabiti. Ob rojstnem dnevu ali kakem drugem prazniku pride tak organizator še kako prav kot izvirno darilo, spominek ali drobna pozornost.

Datum: 
ponedeljek, 7. September 2020