10. številka revije TIM

Novica iz dne 6.6.2017

10. številka revije TIM

Izšla je 10. in obenem zadnja številka revije TIM v šolskem letu 2016/2017. V njej najdete naslednje vsebine:

PLASTIČNE MAKETE NA SEJMU V NÜRNBERGU – NOVOSTI 2017 – HELLER, RS MODELS, SPECIAL HOBBY
LETNO KAZALO TIM 2016/17
SONDAŽNA RAKETA MMR-06M
MANUREVA, MALI VELIKAN (Letalsko modelarstvo)
REPUBLIC F-47D THUNDERBOLT (2. DEL)
IGRAJMO SE NETOPIRJE
VISEČA KUHINJSKA LED-SVETILKA
TIMOVO IZLOŽBENO OKNO: DORNIER DO 17 Z-10
TIMOVO IZLOŽBENO OKNO: MC DONNELL DOUGLAS F-4J PHANTOM II  
DCC DEKODER MODELNE ŽELEZNICE (3. DEL)
HLADNA PRHA ZA VROČE DNI
IGRE IZ LESA
PLIŠASTI PINGVINČEK TUX
PREPUSTIMO SE POLETJU

Povzetke nekaterih člankov si preberite spodaj ali pa jih prenesite v .pdf formatu na svoj računalnik tukaj. Revijo lahko tudi naročite – več informacij je na voljo na tej povezavi.

 

Povzetki izbranih člankov

SOVJETSKA SONDAŽNA RAKETA MMR-06M

MMR-06M je bila izpopolnjena enostopenjska različica sondažne rakete na trdno gorivo MMR-06, ki je imela namesto konične glave na vrhu dodano sondo »dart«. Ta se je po koncu delovanja motorja ločila od rakete in zaradi vztrajnosti let nadaljevala brez dodatnega pogona. Raketa MMR-06M je lahko ponesla koristni tovor z maso 5 kg na višino do 80 km. Vzletna masa rakete na štartu je bila 122 kg. Motor je deloval 9 sekund. Po končanem zgorevanju goriva približno na višini 5 km je prazna stopnja letela še do višine 33 km, sonda »dart« pa na približno 80 km, kjer se v najvišji točki leta sonda odprla, merilne aparature pa so se s padalom varno spustile na zemljo.

Rakete tipa MMR-06 s konično glavo in v različici »dart« MMR-06M so uporabljali za meteorološke raziskave v letih od 1969 do 1992. V tem obdobju je bilo pod okriljem Državne hidrometeorološke agencije ZSSR izstreljenih 826 raket tega tipa; prva je poletela 13. 10. 1969, zadnja pa 10. 4. 1992.

 

DCC-DEKODER MODELNE ŽELEZNICE

Celovito testiranje programske opreme, ki se je zaradi zahtevnosti teme zavleklo v čas po objavi uvodnega prispevka, je narekovalo dva popravka v strojni opremi, zato ponavljamo shemo in seznam komponent. Spremenjena je vrednost upora R3, na mesto, predvideno za kondenzator C5, pa prispajkamo upor R4. S tem posegom bolje »prilagodimo« DCC-signal vhodu mikrokrmilnika (U2/7). Nekaj dodatnega dela sem naredil le sodelavcu Saši, ki je pohitel s sestavljanjem, za bralce revije pa se pravo delo začenja šele s tem prispevkom, v katerem začenjamo z opisom RV-servomehanizma, ki je pomemben del realističnega krmiljenja likovnega signala modelne železnice. Pri tem ob spremembi signala loparček nekoliko zaniha okoli končnega položaja, torej podobno kot pri pravi železnici. Premikanje loparčka ni sunkovito, gibanje pa upočasnimo tako, da njegov prehod iz enega skrajnega položaja v drugega traja slabi dve sekundi.
 

VISEČA KUHINJSKA LED-SVETILKA

Dandanes je v trgovinah, najrazličnejših salonih in seveda na internetu ponudba vsakovrstne opreme za stanovanje tako pestra, da se pogosto znajdemo v položaju, ko se preprosto ne moremo odločiti, na primer katerega izmed številnih modelov oblazinjenih stolov kupiti za kuhinjo. A kljub temu obilju se kdaj tudi zgodi, da še vedno ne najdemo natančno tistega, kar bi želeli oziroma potrebovali – da bi bilo po našem okusu, v skladu z drugo opremo v prostoru, trdno in ne preveliko, ravno prav sodobnega videza in po možnosti po sprejemljivi ceni. Kakor koli se obračamo, vedno kakšen izmed zgornjih pogojev ni izpolnjen.

Tako se je tudi avtor tega prispevka znašel v zadregi, ker mu nikjer ni uspelo najti primerne viseče svetilke za osvetlitev kuhinjske mize, še tiste redke, ki so bile videti vsaj kolikor toliko sprejemljive, pa so bile prav pregrešno drage. Tako se je odločil sam izdelati svetilko, ki bi ustrezala čim več prej zapisanim zahtevam in hkrati ne bi bila predraga. Čeprav najbrž nihče ne bo naredil popolnoma enakega izdelka, pa bodo objavljeni napotki, risbe in fotografije gotovo marsikomu v pomoč pri izvedbi njegove različice viseče LED-svetilke.

 

IGRE IZ LESA

Alquerque je igra, ki izvira z Bližnjega vzhoda. Najstarejši primerek igre iz leta 1400 pr. n. št. so našli v Egiptu. V literaturi se je prvič pojavila v 10. stoletju v arabskem dokumentu. Poizvedbe pa pravijo, da naj bi jo že leta 3000 pr. n. št. igrali v Iraku. V Evropo so jo prinesli Mavri, ko so zasedli Španijo. V knjigi iger Alfonza Modrega je opisanih več različic te igre, razširjena pa je bila po celotni Evropi. Proti koncu 15. stoletja jo je skoraj popolnoma izpodrinila igra dama.

Halma pa je strateška igra za dva do šest igralcev. Cilj igre je prvi spraviti svoje figure na drugo stran igralne plošče. Na začetku igralci izberejo vsak svojo barvo in vse svoje figurice postavijo na začetna polja (krak zvezde na igralni plošči). Figurice lahko premikamo po eno polje ali preskakujemo druge figurice, če je na koncu preskakovanja prazno polje.

Naslovnica 10. številke revije TIM v ŠL 2016/2017 - Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Sondažna raketa MMR-06M - 10. številka revije TIM - Zveza za tehnično kulturo Slovenije
DCC dekoder modelne železnice - 10. številka revije TIM - Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Viseča kuhinjska LED-svetilke  - 10. številka revije TIM - Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Igre iz lesa - 10. številka revije TIM - Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Datum: 
torek, 6. Junij 2017