10. številka revije Tim

Novica iz dne 21.5.2018

10. številka revije Tim

Izšla je 10.  številka revije TIM v šolskem letu 2017/2018. V njej najdete naslednje vsebine:

2       Plastične makete na sejmu v Nürnbergu (3. del)
6       Uspešno leto modelarske šole v Ljubljani
8       Model ribiške barke pepi 250
14     MG90S servo »hack«
40     Novo na trgu
12     Krmilno-pogonski sklop za vodenje modelov vector line
16     Odstranjevalec min MH-05
18     RV-model ladijskega vlačilca
23     Imperialni zvezdni rušilec (Revell, kat. št. 06719, M: 1 : 2700)
26     Kadett K38 saloon (Revell, kat. št. 03270, M: 1 : 35)
28     Izdelajmo si bluetooth zvočnik
29     Abecedno vsebinsko kazalo 2017/18
31     Digitalna ura (3. del)
34     Didaktična igra iz polsti
36     Denarnica iz odpadnega materiala
38     Sproščujoče sluzasto packanje

Iz vsebine

USPEŠNO LETO MODELARSKE ŠOLE V LJUBLJANI

Šolsko leto se izteka in mladi, ki so v Modelarski šoli v Ljubljani celo leto pridno izdelovali svoje modele letal, čolnov in raket in se ob tem srečevali z modelarskimi izzivi, se lahko ob zaključku tečajev ponosno pohvalijo s svojimi izdelki. Večina se je z njimi udeležila tudi regijskega tekmovanja, najuspešnejši med njimi pa še državnega tekmovanja modelarjev osnovnih šol.

Modelarsko šolo v Ljubljani izvaja skupina zanesenjakov, ljubiteljev modelarstva in promotorjev tehnične kulture, članov ljubljanskega društva ARK Vladimir M. Komarov, ki bo prihodnje leto kot ena naših najuspešnejših nevladnih organizacij tehniške kulture praznovalo okrogli jubilej – 50 let uspešnega delovanja. Pri poučenju v modelarski šoli sodelujejo mentorji z dolgoletnimi izkušnjami pri delu z mladimi.

RV-MODEL LADIJSKEGA VLAČILCA

V Timu je bilo doslej objavljenih že več načrtov za izdelavo različno zahtevnih modelov jadrnic, gliserjev in jaht. Da se vrste plovil ne bi preveč ponavljale, smo za letošnje poletne počitnice, ko po navadi lahko več prostega časa namenimo modelarstvu, po ideji z enega izmed tujih modelarskih forumov priredili načrt. Po njem lahko ob pomoči podrobnih navodil in številnih fotografij naredite model ladijskega vlačilca, ki povzema značilno obliko teh plovil. (Več o njih lahko prav tako preberete v tem članku.) Ker je dolg okrog 40 cm, je vanj mogoče brez težav vgraditi elektromotor z baterijami, krmilo s servomehanizmom in sprejemnik naprave za radijsko vodenje. Model ima kljub škatlasti obliki zelo dobre plovne sposobnosti, zato je kot nalašč za učenje uporabe naprave za radijsko vodenje. Poleg tega ni zelo hiter, sicer pa od ladijskih vlačilcev tako ali tako ne gre pričakovati, da bi drseli po vodi.

MODEL RIBIŠKE BARKE PEPI 250

Bližajo se šolske počitnice, zato smo pripravili članek, ki bo pisan na kožo predvsem mlajšim modelarjem. Z njegovo pomočjo bodo lahko izdelali preprost model ribiške barke za popestritev poletnih dni. Priporočamo, da vse sestavne dele, ki so na načrtu narisani v merilu 1 : 2, najprej fotokopiramo, da ne bomo po nepotrebnem rezali revije in bo ostala cela ter uporabna tudi v prihodnje. Fotokopirane dele prilepimo na topolovo vezano ploščo debeline 4 mm in jih po črtah natančno izrežemo z ročno ali električno rezljačo. Izrezane dele obdelamo z brusilnim papirjem, da dobimo ravne in gladke robove. Gradnike nato sestavimo brez lepljenja, to pa zato, da jih lahko sproti prilagajamo in s tem dosežemo natančne spoje.

IZDELAJMO SI BLUETOOTH ZVOČNIK

Tehnologija bluetooth je prisotna kar nekaj let, zato je na tržišču zdaj že prava poplava napravic bluetooth. Med njimi so najbolj razširjene take za prenos zvoka, na primer slušalke, naprave za prostoročno telefoniranje in zvočniki. Njihova cena je smešno nizka, sploh če pomislimo, kakšna tehnologija se skriva v njihovi notranjosti. Seveda si tako napravico lahko izdelamo tudi sami. Tale kratek prispevek opisuje izdelavo prototipnega izdelka, s katerim sem hotel preveriti primernost njegove izdelave pri pouku tehnike in tehnologije v 6. razredu osnovne šole. Že na začetku naj povem, da sem bil nad rezultatom navdušen. Čeprav sem uporabil precej slabše zvočnike, kot bi jih lahko, je ta zelo preprosta napravica kar solidno hrupna. Nedvomno ima skritega dovolj potenciala za učencem privlačen izdelek. Celotna izdelava se suče okrog cenenega modula bluetooth, ki ga lahko dobimo pri kitajskih ponudnikih.

Datum: 
torek, 5. Junij 2018