10. številka revije Tim

Novica iz dne 19.6.2019

10. številka revije Tim

KAZALO

  2   Študenti ljubljanske fakultete za strojništvo – zmagovalci mednarodnega tekmovanja v ZDA
  5   Plastične makete na sejmu v Nürnbergu 2019 - ICM, IBG, Trumpeter, Hobby Boss
  8   5. svetovno prvenstvo v metanju papirnatih letalc Red Bull Paper Wings Salzburg 2019
10    Istrski topo
12    Model turške dvojambornice gület (10. del)
14    Dvokrilno letalce – raca
16    Consolidated PBY-5A catalina
       (Revell, kat. št. 03902, M: 1 : 72)
19    Bücker Bü 131 D
       (Revell, kat. št. 03886, M: 1 : 32)
20    Bell X-1
       (Revell, kat. št. 3888, M: 1 : 32)
22    Detektor kipenja
25    Nagradna Timova anketa
27    Model hobitove hiše
30    Modro-bele tekstilije (5. del)
32    Abecedno vsebinsko kazalo 2018/19
34    Podstavek za pirograf
36    Poletni nakit iz skrčljive folije
38    Torbica iz odpadne embalaže in džinsa
40    Novo na trgu

IZ VSEBINE

ŠTUDENTI LJUBLJANSKE FAKULTETE ZA STROJNIŠTVO – ZMAGOVALCI MEDNARODNEGA TEKMOVANJA V ZDA

Ekipa sedemnajstih študentov ljubljanske Fakultete za strojništvo je na tekmovanju Design Build Fly (DBF) v Združenih državah Amerike prepričljivo zmagala v letenju z radijsko vodenim brezpilotnim letalom. Uspelo jim je zasnovati in zgraditi izjemno hiter, lahek, letalski model iz kompozitnih materialov, ki dosega hitrosti prek 100 km/h in je sposoben več kot 10 minut leteti s tekmovalno hitrostjo. Na tekmovanju so zmagali med sto sodelujočimi univerzami in uspelo jim je prehiteti svetovno priznane univerze, kot so MIT, Stanford University, University of Southern California, Georgia Institute of Technology in mnoge druge.

Ameriški inštitut za aeronavtiko in astronavtiko (AIAA) vsako leto razpiše študentski natečaj za načrtovanje in gradnjo vodenega brezpilotnega letala. Tekmovanje je letos potekalo od 11. do 14. aprila v mestu Tucson v Arizoni, kamor je odpotovala ekipa študentov Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani pod mentorstvom doc. dr. Viktorja Šajna. Na tekmovanju je ekipo vodil študent strojništva Timotej Hofbauer, ki je model letala tudi krmilil.

ISTRSKI TOPO

Topo je bil nekoč v slovenskih in bližnjih obmorskih krajih eno od najpogostejših tipov majhnih preprostih plovil, s katerimi se je ribarilo v zaprtih zalivih in lagunah, pa tudi na odprtem morju. Ker istrska obala ne ponuja tako varnih in pred vremenskimi vplivi zaščitenih območij, kot so s kanali povezane lagune med Chioggio, Benetkami in Gradežem, kjer so najprej začeli graditi tope, je bila istrska različica tega plovila grajena nekoliko trdneje. Slovenski ribiči iz Križa pri Trstu in okoliških krajev, ki so uporabljali tovrstna plovila, so jih imenovali »top«, medtem ko se je v Istri zanj uveljavilo izvirno poimenovanje »topo«.

Pomorski muzej Sergej Mašera Piran je eden izmed partnerjev čezmejnega projekta ohranjanja pomorske dediščine severnega Jadrana, znanim tudi pod imenom Mala barka 2. Med njihovimi projekti je bila tudi gradnja replike istrskega topa, starega tradicionalnega ribiškega čolna, ki je trajala nekaj manj kot leto dni. Slovesna splovitev in krst replike istrskega topa je bila 26. aprila pred nekdanjim skladiščem soli v Portorožu, v katerem je potekal celoten postopek gradnje

MODRO-BELE TEKSTILIJE (5. DEL)

ITAJIME ŠIBORI

V eni od prejšnjih številk revije TIM smo predstavili japonsko tehniko mehanskega rezerviranja površine in barvanja šibori. Pokazali smo preproste postopke rezerviranja blaga s prešivanjem, obšivanjem in nabiranjem šivov ter ovijanjem z nitjo in stiskanjem z elastikami. Tokrat bomo predstavili tehniko pregibanja blaga ter spenjanja in stiskanja zloženih površin po vzorcu.

Itajime šibori je rezervna tehnika barvnega okraševanja tekstilij, pri kateri blago pregibamo kot origami in ga nato vpnemo med trde predmete, na primer plošče različnih oblik in paličice. Za itajime šibori so značilni geometrijski vzorci. Za vpenjanje si lahko pripravimo lesene šablone različnih geometrijskih oblik (trikotnik, kvadrat, mnogokotnik, krog, elipsa). Pomagamo si lahko tudi z zamaški, sponkami, ščipalkami za perilo, kitajskimi jedilnimi paličicami ipd.

POLETNI NAKIT IZ SKRČLJIVE FOLIJE

V tem prispevku predstavljamo zanimiv način izdelave nakita iz folije, ki se na visoki temperaturi skrči. Skrčljiva folija (angl. shrinking foil) je na voljo v formatu A4 v različnih barvnih odtenkih: beli, črni, pastelnih odtenkih in polprosojni, »zamrznjeni« različici bele barve. Folija je na eni strani gladka in bleščeča, na drugi pa hrapava in brez leska. Vse motive moramo narediti oziroma narisati na tej hrapavi, grobi strani. Folijo lahko toplotno obdelamo na dva načina, tj. v kuhinjski pečici ali pa z grelno pištolo. Opisani sta obe možnosti izdelave.

Ker se bližajo poletne počitnice, smo se odločili za izdelavo nakita z morskimi motivi. V članku sta opisana postopka izdelave ogrlice s kitom in ovite zapestnice s školjkami.

Datum: 
sreda, 19. Junij 2019