10. številka revije Tim

Novica iz dne 29.6.2020

10. številka revije Tim

Izšla je 10. številka revije TIM v šolskem letu 2019/2020. V njej najdete naslednje vsebine:

2    Plastične makete na sejmu v Nürnbergu, Hobby Boss, Trumpeter, IBG Models
6    2. mednarodni modelarski miting RC Open Fly Veržej
8    Načrtovanje in gradnja vrtne železnice (2. del)
11    Novo na trgu
12    Ameriška protiletalska raketa nike ajax
15    Model radijsko vodenega motornega čolna
21    Počitniško čaranje
24    Prvi koraki v Arduino – avtomobilček
28    Lkw gl leicht »wolf«, (Revell, kat. št. 03277, M: 1 : 35)
30    Junkers Ju 52/3 m civil, (Revell, kat. št. 04975, M: 1 : 72)
32    Tehnike staranja plastičnih maket (3. del)
34    Izdelek iz rogoza – model lovske preže
36    Stojalo za razkužilo
38    Lahkoten poletni nakit

Iz vsebine

AMERIŠKA PROTILETALSKA RAKETA NIKE AJAX

Nike Ajax je bil prvi operativni voden protiletalski raketni sistem zemlja-zrak na svetu. Nastal je neposredno po koncu druge svetovne vojne, ko so v ameriški vojski spoznali, da so vodene rakete edini način za zagotavljanje učinkovite zračne obrambe pred sodobnimi hitrimi visoko letečimi bombniki. Načrtovanje in razvoj raketnega sistema XSAM-G-7 Nike so zaupali družbi Western Electric, ki je postala glavni izvajalec, medtem ko je bil Douglas kot primarni podizvajalec odgovoren za konstrukcijo izstrelka.

Prve, takrat še nevodene rakete nike so poskusno izstrelili že leta 1946, vendar je zaradi težav z buster motorjem, ki je imel v snop povezanih osem raket na trdo gorivo, ovitih okoli repa izstrelka, prišlo do zamud v izvajanju programa. Leta 1948 so se odločili, da se ta snop motorjev zamenja z enim močnejšim buster motorjem na trdno gorivo, pritrjenim na repni del rakete (druga stopnja). To je poganjal raketni motor s tekočim gorivom proizvajalca Bell, krmiljena pa je bila s štirimi majhnimi krmili, nameščenimi okoli nosu na zgornjem delu izstrelka. Novembra 1951 so na preizkusnem poligonu izvedli prvo uspešno prestrezanje letala tarče QB-17. Proizvodnja izstrelkov nike, ki so jih leta 1951 preimenovali v SAM-A-7, je stekla leta 1952, ameriška vojska pa je prvo operativno izstrelitveno mesto z izstrelki nike vzpostavila leta 1954.

MODEL RADIJSKO VODENEGA MOTORNEGA ČOLNA

Pred nami so dolge poletne počitnice. Veliko nas bo del prostega časa preživelo tudi ob vodnih površinah. Da bo bivanje ob njih še bolj zabavno, smo za vse ljubitelje ladijskega modelarstva pripravili načrt za izdelavo radijsko vodenega motornega čolna. Izdelava modela je preprosta in je primerna tudi za začetnike. Na načrtu so gradniki narisani v merilu 1 : 3.

Za gradnjo modela potrebujemo topolovo vezano ploščo debeline 3 mm, balzov furnir debeline 1,5 mm, moznike premera 3 mm, lepilo v stiku (prilepi-odlepi), belo lepilo za les, dvokomponentno epoksidno lepilo, izolirni trak, 6 manjših vijakov za les, jekleno varilno žico premera 1 do 1,5 mm in prozoren ali barvni akrilni lak za površinsko zaščito.

PRVI KORAKI V ARDUINO – AVTOMOBILČEK

V desetem zaporednem prispevku na temo Prvi koraki v Arduino bomo krmilnik Arduino uporabili za krmiljenje modela avtomobilčka. Prek štirih tipk bomo lahko avtomobilček premikali levo, desno, naprej in nazaj. Pri tem bomo poleg Arduina uporabili tiskano vezje H-mostič – modul z dvema integriranima vezjema L9110. Modul omogoča, da Arduino lahko krmili dva enosmerna motorčka za poganjanje levega in desnega kolesa avtomobilčka. V naslednjih prispevkih bomo model avtomobilčka nadgradili tako, da tipke za ročno krmiljenje ne bodo potrebne in bo vožnja avtonomna.

IZDELEK IZ ROGOZA – MODEL LOVSKE PREŽE

Globoko smo že zakorakali v pomlad. Rastline so povsem ozelenele, nastajajo novi poganjki. Tudi rogoz, razmeroma dobro znana rastlina, pri tem ni izjema. Rogoz, točneje širokolistni rogoz, je rastlina, ki raste v plitvih in tudi nekoliko globljih stoječih vodah. Zraste čez dva metra visoko, na vrhu rastline pa je značilno rjavo socvetje, visoko okoli 20 cm in debelo okoli tri centimetre.

Pri rogozu je za izdelavo kakršnih koli konstrukcijskih izdelkov zanimivo predvsem steblo. Rastline lahko naberemo že jeseni, toda tudi spomladi ni prepozno, vendar jo takrat težje najdemo, ker jo razni skrbniki jarkov, ribnikov in gramoznic do takrat že počistijo. Steblo odrežemo z nožem bolj spodaj, vendar ne prenizko, saj je spodnji del po navadi predebel in prevlažen. Za predlagani izdelek, model lovske preže, potrebujemo približno 20 stebel. Bolje jih je pripraviti malo več, saj ne vemo, ali so vsa v primernem stanju. Stebla rogoza so ovita z listi, ki jih moramo odstraniti. Ostane nam sorazmerno krepko steblo, primerno za izdelavo različnih lahkih konstrukcij.

Za model lovske preže uporabimo za mezinec debela stebla, le za lestev in diagonalne ojačitve naj bodo nekoliko tanjša. Sestavnih delov je kar precej, vsakega pa na ogrodje pritrdimo s po dvema bucikama.

Datum: 
ponedeljek, 29. Junij 2020