2. številka revije TIM

Novica iz dne 12.12.2017

2. številka revije TIM

Izšla je 2.  številka revije TIM v šolskem letu 2017/2018. V njej najdete naslednje vsebine:

2       Mladinsko Evropsko prvenstvo s prosto letečimi letalskimi modeli/TOM-ov portret 
5       RV-steza Blatni Dol – zadnja dirka za odprta državno prvenstvo 2017
6       Zotkin poletni tabor ARG
8       Začetniški model čolna  MAZU
12     ESU BR 261 gravita 
16     TIMOVO izložbeno okno – Tornado F.3 ADV (REVELL, KAT. ŠT. 03925, M: 1 : 48)
18     TIMOVO izložbeno okno– Junkers JU 88A-4 (REVELL, KAT. ŠT. 03935, M: 1 : 48)
21     Staranje kovinskih gosenic (2. del)
22     Modelarski višinomer (2. del)
26     Logični mikrokrmilnik arduino (2. del)
29     Tehnika nitanja– »STRING ART«
34     Kalejdoskop
36     Ustvari svojo igro spomin iz polsti
38     Rezljan obesek iz polimerne mase
40     Novo na trgu

MLADINSKO EVROPSKO PRVENSTVO S PROSTO LETEČIMI LETALSKIMI MODELI

Letošnje mladinsko evropsko prvenstvo letalskih modelarjev s prosto letečimi modeli v kategorijah F1A, F1B in F1P je v dneh od 6. do 12. avgusta potekalo v okolici Prilepa v Makedoniji, ki je dobrih sto kilometrov oddaljeno od znanega turističnega mesta Ohrid in Ohridskega jezera. Udeležila se ga je tudi slovenska reprezentanca, vendar je sodelovala le v kategoriji F1A. Reprezentanco LZS so letos sestavljali tekmovalci Martin Bencik (Društvo modelarjev Pomurja), Matic Pirih (Modelarski klub Tolmin) in Urban Terlep (Aeroklub Krka), vodja ekipe Danijel Terlep (Aeroklub Krka) ter štirje pomočniki oziroma mentorji – Anže Gaberšček (Modelarski klub Tolmin), Stojan Pirih, Štefan Bencik in Miha Lemut (Društvo modelarjev Pomurja).
Pred prvenstvom se je reprezentanca udeležila več tekmovanj za svetovni pokal, kjer nam ni kazalo najbolje, nato pa na mladinskem evropskem prvenstvu dokazala, da naporni treningi in trdo delo niso bili zaman, ter to potrdila z zmago Martina Bencika v posamezni konkurenci v kategoriji F1A.

ZAČETNIŠKI MODEL ČOLNA MAZU

Na ljubljanski Koseški olimpijadi je zadnja leta opaziti upadanje števila mladih modelarjev. Današnja mladina razmišlja o instantnih rešitvah in takojšnjem rezultatu svojega dela. Učitelji tehnike in mentorji modelarskih krožkov so tisti, ki bi morali mlade spodbujati k ustvarjalnemu delu in jim posredovati tehnično znanje. Tehnično izobraževanje je namreč temelj za našo prihodnost.
Če je koncept nekega projekta zasnovan tako, da so za njegovo izvedbo potrebni preprosti prijemi in je zagotovljen končni uspeh, je velika možnost, da bo pritegnila mladega graditelja.
V ta namen sem sestavil komplet za izdelavo sodobno zasnovanega modela motornega čolna, pri katerem nista potrebna zapleteno prekrivanje modela z lesom in površinska obdelava za doseganje vodotesnosti.

LOGIČNI MIKROKRMILNIK ARDUINO (2. DEL)

V tem prispevku je opisano, kako namestimo uporabniški program in v ploščo Arduino UNO prenesemo prvi samostojno napisan program. V članku so najnujnejše stvari razložene tako, da bomo lahko sami uporabljali in programirali mikrokrmilnik.
Na začetku so našteti najbolj osnovni elementi, ki so potrebni za delo. Arduino je pripravil program za skoraj vse vrste operacijskih sistemov. Tako lahko program namestimo v operacijske sisteme Windows, macOS in Linux. Seveda potrebujemo tudi mikrokrmilnik Arduino (trenutno je zadnja izdaja rev. 3), navaden USB povezovalni kabel in seveda PC, na katerem imamo naložen program za komunikacijo z mikrokrmilnikom. Kabel mora biti tak, kot je za tiskalnik, saj navaden kabel, ki se uporablja kot podaljšek, za USB ni primeren. In to je vse.

TEHNIKA NITANJA – »STRING ART«

Ker je ta članek nastajal v dneh po bleščeči zmagi slovenskih košarkarjev na letošnjem evropskem prvenstvu, se seveda ni bilo mogoče izogniti objavi motiva košarkarske žoge kar takoj na začetku. Tako kot tudi vsi drugi prikazani primeri je izdelan s tehniko, ki ni niti vezenje niti kvačkanje niti klekljanje, ampak vsakega od naštetega nekaj. S tujko se imenuje string art, ustreznega slovenskega izraza pa za zdaj (še) nimamo. Glede na to, da nitkanje odpade (preveč spominja na odstranjevanje finih dlačic in čiščenje zob), nitenje in mreženje pa sta že uveljavljena pojma s področja računalništva, je morda še najprimernejši oziroma najsprejemljivejši izraz »nitanje«, ki ga zato na tem mestu ponujamo jezikoslovcem v razmislek in morebitno uvrstitev v korpus slovenskega jezika oziroma Slovar slovenskega knjižnega jezika.

 

Datum: 
četrtek, 5. Oktober 2017