2. številka revije Tim

Novica iz dne 19.10.2018

2. številka revije Tim

Izšla je 2.  številka revije TIM v šolskem letu 2018/2019. V njej najdete naslednje vsebine:

2     Evropsko prvenstvo F5J 2018
4     Zotkin poletni modelarski tabor
5     Model turške dvojambornice gület (2. del)
8     Mibo modeli swift S1 v merilu 1 : 5    
10   Timovo izložbeno okno
        First Order Walker (Revell, kat. št. 06761, M: 1 : 164)
12   Pregled razpoložljivih maket štuke Ju 87B
16   Protitočna raketa PP-8
19   Knjižna omarica za najmlajše
25   USB-polnilnik
28   Modro-bele tekstilije (2. del)
30   Prenašanje natiskanih slik na leseno podlago
33   Psiček iz odpadne embalaže
36   Model za izdelke iz modelirne mase
38   Jesensko veselje z bučami
40   Novo na trgu

Iz vsebine

PROTITOČNA RAKETA PP-8

Slovenija in okoliške države sodijo med območja z največjo pogostnostjo neviht v Evropi ter s tem tudi nevarnostjo pojava toče. Pri nas so protitočno obrambo začeli izvajati leta 1972. V ta namen so vrsto let izstreljevali protitočne rakete, ki so bile bolj ali manj uspešne, sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja pa so to dejavnost zaradi težav s kakovostjo raket in stalnega nasprotovanja meteorologov opustili. Srebrov jodid so iz letal trosili že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, kot poskusni projekt pa so to dejavnost leta 1999 začeli nekoliko bolj načrtno izvajati v Letalskem centru Maribor, ki pa je zaradi skromne podpore države skoraj zamrl. Posledice tega so zdaj vse pogostejše ujme s točo, ki povzročajo veliko škode na posevkih. Ta bi bila ob bolje organizirani obrambi lahko bistveno manjša.

V času intenzivne uporabe raket za obrambo pred točo smo imeli predvsem na območju severovzhodne Slovenije več lansirnih mest za izstreljevanje raket, za katere je bilo usposobljenih večje število posameznikov (strelcev). Ti so bili povezani z meteorološkimi postajami za spremljanje potencialno nevarnih situacij v ozračju. V ta namen so uporabljali več tipov protitočnih raket z različnim dosegom, ki so jih izdelovali različni proizvajalci v nekdanji skupni državi. V novo nastalih državah se raketni obrambi niso odpovedali in jo še vedno precej uspešno izvajajo, prav tako pa izdelujejo in izpopolnjujejo tudi razne tipe raket. Ena takih, ki jo predstavljamo v tem prispevku in je zaradi svoje oblike zanimiva tudi za gradnjo makete za doseganje višine (S5), je PP-8, izdelek proizvajalca Poliester Grupa iz Priboja v Srbiji.

USB-POLNILNIK

Na mizo sem dobil IT-napravo s slabo strojno dokumentacijo. Zanjo naj bi vseeno izdelal primeren polnilnik. Lahko sem le ugotovil, da jo poganja litijev akumulatorček 3,6 V s kapaciteto 5,3 Ah, kar menda omogoča vsaj osemmesečno avtonomijo naprave, potem pa je potrebno polnjenje, ki je možno prek »ženskega« USB-konektorja na zadnji strani naprave. Isti proizvajalec ponuja zanjo še solarni polnilnik, opremljen z nekaj metrov dolgim kablom, ki je zaključen s komplementarnim moškim USB-konektorjem. Polnilnik ima nalepljeno nalepko, na kateri razberemo le dve suhoparni vrednosti: 6 V in 500 mA. Lahko le slutimo, kaj to pomeni.

Iz USB-literature veje »kaos«, skozi obsežno dokumentacijo pa se tudi dobro poučeni le s težavo prebijajo. Dodatna težavo povzročajo še veliki proizvajalci elektronike, ker si vsak po svoje razlaga in dovoljuje uporabo vodila USB. Za ilustracijo navajam nekaj primerov, zajetih v preglednici (zaključitve USB).

Za standard USB se je že pred nekaj desetletji dogovorilo več ameriških podjetij, ker so se spopadala z nezdružljivo strojno in programsko opremo periferije. Nemogoče je bilo npr. priključiti čisto spodoben tiskalnik na poljuben računalnik. Dogovorjeni novi standard (izdaja USB 1.0) se je začel uporabljati na začetku leta 1996. Sledila mu je poplava novih izdaj, zadnja z oznako USB3.2 je stara natanko eno leto. Zaradi posrečenega koncepta se je hitro prijel, možnost nudenja napajalnega vira pa je izkoristila nepregledna množica pametnih in »nepametnih« elektronskih naprav.

KNJIŽNA OMARICA ZA NAJMLAJŠE

Izid pričujoče številke Tima časovno sovpada z iztekom Nacionalnega meseca skupnega branja 2018, trajajočega od mednarodnega dneva pismenosti (8. septembra) do konca tedna otroka (8. oktobra). Gre za prvi tovrstni poskus Bralnega društva Slovenije (www.bralno-drustvo.si), Društva Bralna značka Slovenije ‒ ZPMS, Zveze bibliotekarskih društev Slovenije, Mestne knjižnice Kranj, Društva slovenskih pisateljev, Slovenske sekcije IBBY, Združenja splošnih knjižnic, Mariborske knjižnice in Mestne knjižnice Ljubljana, da dvigne bralno kulturo in bralno pismenost vseh prebivalcev v Sloveniji in zamejstvu. Prav tako se za letos končuje tudi sezona t. i. branja pod krošnjami (več o tem najdete v okvirju na koncu članka), ki ima pri nas vse več privržencev.

Morda se bo kdo vprašal, kaj imajo vsi ti dogodki skupnega z revijo Tim? Če želimo že najmlajšim privzgojiti veselje do branja, potem jim moramo omogočiti stik s knjigami ‒ najprej s pravljicami, slikanicami, slikopisi ipd., v prvih razredih šole pa z različnimi pojmovniki in leksikoni za otroke. Da vsa ta literatura ne bi ležala vsevprek in se brez potrebe uničevala, je priporočljivo poskrbeti za njeno primerno shranjevanje. Ker so velike klasične knjižne regale, ki so bili še pred nekaj desetletji, ko ni bilo interneta in drugih sodobnih virov informacij, polni leposlovnih knjig, priročnikov in slovarjev, nadomestili računalniki, dandanes v stanovanjih najdemo le še sem in tja kakšno poličko, na kateri se sramežljivo stiska nekaj knjig. Tudi na policah otroških sob po navadi prevladujejo igrače, zato vam predlagamo, da sami izdelate prikupno knjižno omarico v obliki trietažne hiške, za katero se bo v vašem stanovanju gotovo našlo dovolj prostora in v kateri bodo vedno lahko pospravljene knjige najmlajših članov družine, zraven pa morda še svetilka, budilka, radio, priljubljena igrača ali kakšna druga drobnjarija.

JESENSKO VESELJE Z BUČAMI

Jesenske dekoracije, s katero popestrimo naš dom, si težko predstavljamo brez izrezljanih jedilnih buč. Poleg klasičnega naravnega okrasa pa tokrat predstavljamo še postopek izdelave buč iz modelirne mase. Ob ustvarjanju slednjih bodo lahko uživali vsi družinski člani, tako otroci kot starši, saj je delo z modelirno maso zelo sproščujoče.

Fimo Air basic je modelirna masa na vodni osnovi. Posuši se na zraku in dodatno utrjevanje v pečici ni potrebno. Ker masa vsebuje vodo, se ob sušenju, ko voda izhlapi, rahlo skrči. To moramo upoštevati pri začetnem načrtovanju velikosti.

Datum: 
petek, 19. Oktober 2018