3.številka revije TIM

Novica iz dne 14.12.2017

3.številka revije TIM

Izšla je 3. številka revije TIM. V njej najdete naslednjo vsebino:

2          Evropsko prvenstvo RV jadralnih modelov F3J 2017
5          Tehniška dediščina v Tržiškem muzeju
7          Model športnega avtomobila za vožnjo v cilj in na radijsko vodenje (1. del)
12       Argentinska sondažna raketa PBX 100/10 VP
14       Suhoj Su-27SM flanker (Revell, kat. št. 04937, M: 1 : 72)
16       Nochov kamniti viadukt Ravenna
18       Novodobna ptičja krmilnica
21       Modelarski višinomer (3. del)
26       Logični mikrokrmilnik Arduino (3. del)
30       Stojalo za tablico ali prenosnik
32       Škratovski copati
35       Namizni nogomet
36       Adventna dekoracija v modri barvi
39       Prepletanje sivke
40       Novo na trgu

MODEL ŠPORTNEGA AVTOMOBILA ZA VOŽNJO V CILJ IN NA RADIJSKO VODENJE

Model športnega avtomobila, ki ga predstavljamo, je namenjen vsem tistim, ki bi na šolskih tekmovanjih radi tekmovali v kategoriji avtomobilov na električni pogon v prosti vožnji v cilj. V model pa je mogoče vgradili tudi elektronske komponente za radijsko vodenje, s čimer povečamo njegovo uporabnost. Na ta način si lahko sami izdelamo avtomobil na daljinsko vodenje.
V tej številki je predstavljena gradnja modela, v nadaljevanju prispevka v delu, ki sledi, pa bomo opisali še vgradnjo pogona in RV-komponent. Na načrtu v prilogi so vsi večji elementi narisani v merilu M 1 : 2 in jih je treba na kopirnem stroju dvakrat povečati v pravo velikost. Tako pripravljene risbe sestavnih delov z lepilom Scotch (prilepi-odlepi) v stiku prilepimo na 3 mm debelo topolovo vezano ploščo, iz katere bomo izrezali vse sestavne dele. Gradniki, označeni s številkami od 12 do 19 in od 22 do 28, ki so na načrtu prikazani v okvirju, pa so narisani v merilu M 1 : 1. Priporočamo, da najprej vse sestavne dele natančno izrežemo in obrusimo, da dobimo gladke in ravne robove, ter odstranimo prilepljene predloge. Nato jih s svinčnikom označimo po vrsti, kot so navedeni v seznamu elementov in na načrtu, ter začnemo gradnjo modela.

NOCHOV KAMNITI VIADUKT RAVENNA

Kamniti viadukt »Ravenna« je bil zgrajen med letoma 1926 in 1928 in stoji v dolini Höllental v Schwarzwaldu. Gre za enega izmed najbolj mogočnih železniških kamnitih viaduktov v pokrajini Baden-Württemberg. Kamniti viadukt z devetimi oboki meri v dolžino 225 m in višino 58 m. Razpon enega oboka je 20 m. Viadukt je dobil ime po hudourniškem gorskem potoku Ravenna, ki ga prečka. Potok teče čez nekaj previsov in v soteski ustvarja nekaj privlačnih slapov. Dva najbolj slikovita izmed njih sta Veliki slap Ravenna, ki je visok 16 m, in Mali slap Ravenna, ki se spušča z višine 6 m. V preteklosti je ob vodotoku delovalo več vodnih mlinov. Nekateri stojijo še danes, med njimi jih je nekaj tudi lepo ohranjenih.
Zelo podoben, le da nekoliko nižji kamniti viadukt, stoji tudi pri nas v Veliki Loki pri Grosupljem na železniški progi Ljubljana–Novo mesto.
Noch, znani nemški proizvajalec gradiv za upodabljanje pokrajin v maketarstvu, je za ljubitelje malih železnic izdelal kamniti viadukt Ravenna v pomanjšanem merilu 1 : 87. Konstrukcija viadukta je narejena iz večkomponentne trde poliuretanske pene, ki je stabilna in kljub temu zelo lahka.

NOVODOBNA PTIČJA KRMILNICA

Ste vedeli, da poznamo več kot 10.000 vrst ptic? Že od nekdaj so tesno povezane s človekom in so najbolj raziskana skupina živali na planetu. V Sloveniji je bilo doslej opaženih 385 vrst, od tega jih v naših krajih gnezdi 220 vrst. Ptice nas razveseljujejo s svojim raznovrstnim oglašanjem in uničevanjem nadležnega mrčesa, so težko pričakovane znanilke pomladi, hkrati pa nas – posredno in neposredno – opozarjajo tudi na okoljske spremembe. Zato je zelo pomembno, da v zimskih mesecih, ko zemlja zamrzne oziroma jo prekrije sneg, zaradi česar ptice težje pridejo do hrane, poskrbimo zanje tako, da jim zgradimo krmilnice in vanje redno natresamo zrnje. Ob tem jih lahko tudi opazujemo in spoznavamo posamezne vrste. To je še zlasti pomembno za najmlajše, saj se s tem naučijo pozorneje opazovati živalski svet, ki jih obdaja, ter gojiti sočutje do živali, ki jim zlasti v hrupnih mestnih okoljih ni lahko.
V Timu je bilo doslej objavljenih že kar nekaj načrtov za gradnjo bolj ali manj zahtevnih krmilnic iz različnih gradiv. Tokrat smo se odločili za izdelek nekoliko sodobnejše oblike in zasnove, ki se še posebno lepo poda v bližino kakšne novejše hiše.

ADVENTNA DEKORACIJA V MODRI BARVI

November je mesec, ko že razmišljamo o adventni okrasitvi našega doma. Poseben čar prazničnemu vzdušju dodamo s tem, da okrasitev izdelamo sami. Odločili smo se, da bo letos prevladovala modra barva, seveda pa lahko vodilno barvo okrasitve zamenjamo s poljubno drugo barvo.
V članku predstavljamo preprosta navodila za izdelavo namiznega aranžmaja, obroča za vhodna vrata in lampijona s snežinkami.

Datum: 
ponedeljek, 6. November 2017