4. številka revije TIM

Novica iz dne 14.12.2017

4. številka revije TIM

Izšla je 4.  številka revije TIM v šolskem letu 2017/2018. V njej najdete naslednje vsebine:

2       Šest medalj za naše raketne modelarje v težkih vremenskih pogojih
6       18. koseška olimpijada
8       Model športnega avtomobila za vožnjo v cilj in na radijsko vodenje (2. del)
28     Jaslice in okraski za jelko v tehniki nitanja
12     ZSU 57/2    (Takom, kat. št. 2058, M: 1 : 35)
15     VW T1 samba bus   (Revell, kat. št. 07009, M: 1 : 16)
18     T-55 A/AM (Revell, kat. št. 03304, M: 1 : 72)
20     Decembrska elektronika
24     Logični mikrokrmilnik Arduino (4. del)
30     Ovčke iz žice in volnene koprene
32     Praznične krogle iz pokovke
33     Sveče z osebno noto
36     Ovitek za stekleničko
38     Stojalo za namizni koledarček
40     Novo na trgu

ŠEST MEDALJ ZA NAŠE RAKETNE MODELARJE V TEŽKIH VREMENSKIH POGOJIH

Mladinci in člani državne reprezentance raketnih modelarjev Letalske zveze Slovenije so tudi letos uspešno nastopili na evropskem prvenstvu. Karavana raketnih modelarjev je od 19. do 25. avgusta prekinila svoje nastope na tekmovanjih za svetovni pokal, ki potekajo skozi vse leto in se s svojimi državnimi selekcijami zbrala v mestecu Włocławek v osrednjem delu Poljske.
V naši ekipi so sodelovali Živa Brinovec iz ARK Vega, Primož Turk iz ARK Apollo, Žiga Pukšič in Mitja Žgajner iz ARK Mistral, Miha Rupnik, Tilen Čuk in Janez Ovsec iz MMK Logatec ter Miha Kozjek, Blaž Grgič, Tomaž Starin, Anže Mihelčič in Anton Šijanec iz ARK Komarov. Barve Slovenije je tako zastopalo 12 reprezentantov iz vseh petih klubov, ki pri nas gojijo ta tehnični šport. Od 14 članov celotne odprave so na tekmovanju sodelovali štirje mladinci, osem članov, član mednarodne žirije Andrija Dučak in pomočnik Marjan Jenko.
Naši tekmovalci so osvojili šest medalj, s svojimi nastopi pa ponovno dokazali, da ostajajo v svetovnem vrhu, in da so vrhunski mojstri tudi v neugodnih vremenskih razmerah.

DECEMBRSKA ELEKTRONIKA

Tudi letošnji prednovoletni direndaj zagotovo ne bo kaj dosti drugačen od že doživetih. Imam občutek, da vedno težje in nestrpneje pričakujemo bližajoče se praznične dneve. V času, ko sem zaključeval prispevek, morda teden ali celo dva prej kot lani, je prestolnica že bila praznično okrašena, a za zdaj še skrbno prikriva decembrsko skrivnost. Tudi tu opisani izdelek skriva svojo. Sodeč po odzivih prič mojega zadnjega mesečnega, predvsem večernega dela, ugotavljam, da privlači radovedne poglede. Upam, da bo vzbudil tudi zanimanje bralcev teh strani revije.
V tokratnem zadnjem letošnjem projektu sicer ne ponujam čudežnega recepta, kako veselo zakoračiti v novo leto, opisujem le izdelavo nekoliko bolj tehnološko obarvanega okraska za božično oziroma novoletno drevesce. Kljub temu njegova izdelava ne bo zamudna, saj je vse, kar zares terja čas, že rešeno: ideja, elektronska shema, seznam sestavnih delov, predlog tiskanega vezja, programska oprema in končno, upoštevani so tudi popravki, ki so se pokazali kot smiselni. Potrebno opozorilo: elektronski okraski so le dopolnilo dolgo znani klasiki.

JASLICE IN OKRASKI ZA JELKO V TEHNIKI NITANJA

Kaj je nitanje (angl. string art), je bilo natančno opisano v letošnji oktobrski številki Tima. Ta zanimiva, vendar povsem nezahtevna tehnika, ki ponuja skoraj neomejene možnosti izdelave najrazličnejših motivov, se je bralcem očitno tako prikupila, da so nas nekateri prosili še za navodila za izdelavo jaslic.
Ker pa je v manjših stanovanjih običajno premalo prostora za postavitev prave praznične jelke, smo se odločili, da motivu jaslic dodamo tudi smrečico, še pet malih motivov pa lahko uporabite za okrasitev stanovanja ali praznično mizo in nenazadnje za izvirna darilca.
Obrisi vseh naštetih motivov so v naravni velikosti objavljeni na prilogi, ki je vpeta na sredini revije, navodila pa dopolnjujejo fotografije, tako da tudi tisti z manj izkušnjami pri delu ne bi smeli imeti težav.

OVITEK ZA STEKLENIČKO

Pletarstvo je slovenska domača obrt, ki ima zelo dolgo zgodovino, saj se omenja že v antičnih virih in je prikazano na srednjeveških freskah. Pletarski izdelki so izdelani na podoben način, a se po posameznih pokrajinah razlikujejo.
Za pletenje se uporablja veliko surovin, med njimi slama, koruzno ličje, vrbovo in smrekovo šibje, leskove vitre, srobot, palice kostanja in gabra ipd. Pletarstvo je bilo včasih (in je ponekod še vedno) t. i. hišna dejavnost. S pletenjem in opletanjem so bili izdelani številni uporabni izdelki za domačo rabo. Vzporedno s pletarstvom se je razvijala tudi kmetijska dejavnost vrbogojstvo. Gojenje vrbe in pletarstvo je pri nas na rogaškem območju npr. spodbujal razvoj steklarstva. Oplet steklenic za vino in mineralno vodo je ščitil steklenice med transportom.
Opletene steklenice ali pletenke, izdelane na temelju tradicije, so še danes v uporabi; v njih shranjujemo predvsem vino. V novi dobi pa vse pogosteje uporabljamo stekleničke za vodo, ki jih nosimo s seboj. Kupiti je mogoče plastične ali steklene. Številne med njimi so okrašene: porisane ali ovite s pisanim materialom. Novodobne stekleničke imajo torej podobno uporabno vrednost kot tradicionalne pletenke, saj so namenjene shranjevanju tekočine.
Avtorji smo raziskovali pletarstvo v okviru študentskega projekta ter poskušali idejo okraševanja in zaščite steklenic prenesti v sodobno obliko. Predlagamo vam torej izdelavo ovitka za stekleničko za vodo iz polsti, ki bo stekleničko hkrati izoliral, okrasil in izboljšal njen otip.

 

Datum: 
četrtek, 14. December 2017