4. številka revije Tim

Novica iz dne 4.12.2018

4. številka revije Tim

Izšla je 4. številka revije TIM v šolskem letu 2018/2019. V njej najdete naslednje vsebine:

2    Model turške dvojambornice gület 4. (del)
8    Leteči krožnik
6    Protitočna raketa TG-10
10  RV-model gliserja
13  Heinkel He 177A-5 (Revell, kat. št. 03913, M: 1 : 72)
16  Leopard 1A1 (Revell, kat. št. 03258, M: 1 : 35)
18  Jaslice
24  Miharix WiFi RC – Krmilimo modele z mobitelom
28  Skrivnostna Božiček in dedek Mraz
32  Modro-bele tekstilije, 4. del
33  Novo na trgu
34  Praznični venčki malo drugače
36  Vrh iz aluminija za okrasitev prazničnega drevesca
38  Nasveti iz domače delavnice
     Pripomočki za vrtanje

Iz vsebine

MODEL RV-GLISERJA

Če v svoji zbirki modelov še nimate radijsko vodenega modela hitrega gliserja, je zdaj priložnost, da izdelate atraktiven model za drvenje po bližnjih jezerih. Model je srednje zahteven, za njegovo izdelavo pa je treba imeti nekaj znanja iz obdelave lesa in povezave RV-komponent. Kdor želi osnovno različico modela še nadgraditi, ga lahko opremi z močnejšim trifaznim vodno hlajenim elektromotorjem in drugo opremo za lepši videz, kot so klopi, sedeži, lestve, boje... Model je konstruiran s pomočjo modelirnika Creo, načrt v prilogi pa je narisan v merilu 1 : 1.

LETEČI KROŽNIK

Leteči krožniki, s katerimi naj bi predstavniki tujih civilizacij obiskovali naš planet in plašili Zemljane, že od nekdaj burijo domišljijo. Ali se to res dogaja ali ne, so pogoste teme debat, ki imajo tako svoje zagovornike kot nasprotnike. Trdnih materialnih dokazov za to ni, čeprav so ufologi prepričani, da ti obstajajo. Vesoljčki naj bi se pogosto spustili tudi na tla in poskušali vzpostaviti stike z Zemljani. Plovila, s katerimi naj bi potovali in premagovali neskončne razdalje, naj bi običajno imela obliko letečega krožnika. Takšna in podobna vesoljska plovila se pojavljajo v znanstveno fantastičnih filmih, knjigah stripih in ilustracijah in so seveda plod domišljije. Model takega fantazijskega vesoljskega plovila, ki za povrh tudi leti, je tema tega prispevka. Mali model letečega krožnika iz papirja, ki ga izstrelimo s fračo, se zavrti okoli navpične osi, pri tem zaradi specifične oblike ustvarja vzgon in se dvigne v zrak.

MIHARIX WIFI RC – KRMILIMO MODELE Z MOBITELOM

Starejši modelarji pogosto pozabimo, da je kljub velikemu padcu cen elektronike v zadnjem času za marsikaterega mladega začetnika znesek, ki ga je treba odšteti za napravo za daljinsko vodenje modelov, pa čeprav v najpreprostejši različici, še vedno ne ravno zanemarljiv. Kaj pa, če bi za krmiljenje modela uporabili WiFi? V tem primeru bi lahko za to uporabili kar pametni telefon. V tem članku boste izvedeli, da je taka elektronika zelo preprosta, predvsem pa poceni. Navdih za konstruiranje take naprave sem dobil v šoli med razgovori z nekaterimi učenci, kakršne imajo verjetno tudi drugi učitelji tehnike, ki se pri tem znajdejo v neprijetni situaciji.

JASLICE

Že več kot četrt stoletja v decembrski številki Tima objavljamo načrte za izdelavo izvirnih jaslic iz različnih gradiv ‒ od papirja, kartona, pločevine, stekla, akrilnega stekla, žice, preje in ličkanja do različnih vrst lesa. Letošnje, ki so nekaj posebnega, so spet iz vezane plošče poljubne debeline (od 4 do 10 mm). Od dosedanjih se poleg stiliziranih motivov razlikujejo tudi po zasnovi, saj so sestavljene iz štirih »prizorov« oziroma skupin figur, ki jih je mogoče poljubno razporejati in kombinirati. Lahko jih postavite na polico ali pritrdite na steno, posebno zanimiv učinek pa dobite, če jih obesite na komaj vidno tanko ribiško vrvico.

Datum: 
torek, 4. December 2018