4. številka revije TIM

Novica iz dne 18.12.2019

4. številka revije TIM

Izšla je 4. številka revije TIM v šolskem letu 2019/2020. V njej najdete naslednje vsebine:

2    Mladinsko evropsko prvenstvo v letenju s prosto letečimi jadralnimi modeli
4    Razstava ob 120. obletnici vrhniške železnice
5    Model pregibnega avtobusa Ikarus IK-160
8    Koseška olimpijada 2019
11    Model traktorja z zobniškim pogonom (1. del)
14    Raziskovalni izstrelek RM-10
16    Revell Ford T 1917 Ambulance  (Revell, kat. št. 03285, M: 1 : 35)
18    Lunarni modul Apolla 11 – Eagle (Revell, kat. št. 03701, M: 1 : 48)
20    Prvi koraki v Arduino – Kdo bo hitrejši?
23    Decembrski venček
27    Praznični venček iz lesa
30    Pravljica v slikah
32    Novo na trgu
33    Kulisne jaslice
36    Novoletni okraski iz vrvic in papirja
38    Sladka darilca

Iz vsebine:

MODEL PREGIBNEGA AVTOBUSA IKARUS IK-160

V soboto 19. 10. 2019 je v Virovitici na Hrvaškem potekala tradicionalna, tokrat že deveta Borza malih vlakov, ki jo organizira združenje »Virovitica voli vlakove«. Srečanje je bilo organizirano na prostoru pred železniškim kolodvorom v Virovitici, kjer je največji muzej malih železnic na Hrvaškem in v širši regiji. V muzeju je razstavljenih prek 3000 modelov vlakov in drugih vozil v vseh merilih in več kot petdeset maket in dioram. Na borzi je bil tokrat prvič predstavljen tudi model pregibnega avtobusa ikarus IK-160 v merilu 1 : 6, popularnega »ikača«, s katerim se je bilo mogoče tudi popeljati.

Glavni vzor za izdelavo tega modela so bili vlaki vrtne železnice, ki so namenjeni tudi za prevoz oseb. Ker že imam doma eno tako tirno vozilo za vrtno železnico (dubrovniški tram v merilu 1 : 6), sem razmišljal, da bi na podoben način izdelal še cestno vozilo v enakem merilu. Model naj bi bil zasnovan tako, da bi deloval kot vlečno vozilo za posebej oblikovane prikolice za prevoz potnikov. Takšen koncept velikih modelov avtobusov se mi je zdel edinstven. Tako veliki cestni modeli, kot so RV-modeli tovornjakov v merilu od 1 : 8 do 1 : 4, praviloma ne vozijo potnikov oziroma niso vlečna vozila za potniške prikolice, obstajajo pa modeli parnih traktorjev in parnih tovornjakov v velikih merilih, ki vlečejo potniške prikolice. Po daljšem premisleku sem se odločil, da bom za cestno vlečno vozilo izbral model pregibnega avtobusa ikarus IK-160, ki ga na Hrvaškem poznajo z zagrebških ulic.

LUNARNI MODUL APOLLA 11 - EAGLE

Letos mineva natanko 50 let od zgodovinskega poleta Apolla 11 in prvega pristanka človeka na Luni. To je bil ameriški astronavt Neil Armstrong (vodja odprave), ki je 21. julija 1969 na krovu lunarnega modula Eagle skupaj s pilotom lunarnega modula Edwinom Aldrinom pristal na Luninem površju v Morju tišine. Medtem je v orbiti okoli Lune krožil tretji član odprave Michael Collins, pilot komandnega modula Apolla 11. Po sestopu iz lunarnega modula (ob 3. uri zjutraj po srednjeevropskem času) na tla najbližje Zemljine spremljevalke je Armstrong izrekel zgodovinske besede: »To je bil majhen korak za enega človeka in velik skok za človeštvo.«

Lunarni modul Apolla (LM), prvotno imenovan Lunar Excursion Module (LEM), ki je bil predviden za pristanek človeka na Luni, so razvili v družbi Grumman Aircraft. Njegova krhka konstrukcija in oblika nista omogočali letenja skozi Zemljino atmosfero. Načrtovan je bil izključno za delovanje v brezzračnem prostoru in je bil med poletom proti Luni ves čas spojen s komandnim in servisnim modulom Apolla. Po vstopu v lunarno orbito, opravljenem transportu dveh astronavtov na Lunino površje, njuni vrnitvi in prestopu v komandni modul je bil vzletni modul LM odvržen, s čimer je bila njegova naloga opravljena.

V prispevku je predstavljena Revellova maketa lunarnega modula Eagle v merilu 1 : 48.

DECEMBRSKI VENČEK

Po starodavnih verovanjih so ljudje začeli Soncu prižigati ognje, ko mu je zmanjkovalo moči. Kako daleč v zgodovino sega običaj, je nemogoče ugotoviti, saj se na verodostojne podatke lahko zanesemo šele z zapisi iz srednjega veka. Kakor koli že, prav ob zimskem solsticiju 21. decembra, redkeje dan pozneje, kar je prav letos, je Sonce najbolj »šibko«, vsaj na severni polobli Zemlje, kjer živi velika večina svetovnega prebivalstva. Dodatna svetloba naj bi naši zvezdi pomagala do preporoda in, začuda, ognjena pomoč je vedno delovala.       

Sčasoma so stari običaji dobili novo, bolj praktično obliko. Prvi znanilci te nenavadne, lahko bi rekel kar lepe pomoči, so prav božični in novoletni venčki, ki jih običajno pritrdimo na vhodna vrata. Posebni adventni venčki so hkrati simbol pričakovanja božiča.

Timov projekt adventnega venčka je bil opisal že decembrski številki letnika 2008/09. Tokrat se je avtor spoprijel z glasbeno-svetlobnim venčkom, ki ga podobno kot običajnega obesimo na vhodna vrata. Njegove lučke igrivo zasvetijo, oglasi pa se tudi ena od znanih božičnih melodij, takoj ko njegov PIR-senzor zazna obiskovalca v bližini vrat.

KULISNE JASLICE

Postavljanje jaslic ima na Slovenskem zelo dolgo tradicijo. Tiste po domovih so bile najprej izrezane iz potiskanega tršega papirja in nalepljene na zobotrebce, pozneje pa so jih začele sčasoma nadomeščati sicer precej dražje figurice iz gline oziroma mavca. A s prihodom novih gradiv, obdelavnih tehnik in orodij je tudi na tem področju prišlo do pomembnih sprememb, kar najbolje potrjujejo v preteklih 28 letih v Timu objavljeni načrti za jaslice.

Letos smo se odločili za spet povsem drugačno izvedbo od dosedanjih, namreč za kombinacijo silhuetnih jaslic, o kakršnih smo pisali pred šestimi in štirimi leti, ter kulisnih jaslic, kakršne smo v izvedbi iz akrilnega stekla oziroma vezane plošče predstavili pred poldrugim desetletjem. Kulisne (ploskovne) jaslice so bile v slovenskih cerkvah zelo priljubljene sredi 19. stoletja. Izdelovali so jih mojstri podobarji.

Naše letošnje jaslice torej niso poslikane, ampak za učinek petih kulis, izrezanih iz kartona – na prvi (A) sta dve ovčki in palma, na drugi (B) sveta družina v hlevčku, nad katerim je zvezda repatica, na tretji (C) dva pastirja, na četrti (Č) trije kralji in na zadnji (D) hribovita pokrajina z Betlehemom – poskrbi osvetlitev v ozadju. Vse skupaj je zaprto v leseni zastekljeni škatli, ki jo lahko postavimo na mizo, polico ali nizko omarico oziroma obesimo na steno.

Datum: 
sreda, 18. December 2019