5. številka revije TIM

Novica iz dne 5.1.2018

5. številka revije TIM

Izšla je 5.  številka revije TIM v šolskem letu 2017/2018. V njej najdete naslednje vsebine:

2       HLG shark 18.1 – nov korak evolucije
5       9. Timovo tekmovanje s papirnatimi letalci in modeli drsalcev
6       RV letalski model iz deprona
12     Staranje makete oklepnega vozila
15     Odkrijte skrivnosti muzejskih predmetov!
16     North american P-51D-5NA mustang (Revell, kat. št. 03944, M: 1 : 32)
18     Začetniški model Flyerja I bratov Wright
24     Čebular
28     Vbodna žaga malo drugače
32     Igra quoridor
34     Zimski okrasek snežak
36     Milni kolački
39     Pletena ptičja hišica
40     Novo na trgu

Iz vsebine:

HLG SHARK 18.1 – NOV KORAK EVOLUCIJE

Tudi letos, torej že četrto leto zapored, smo pripravili novo izboljšano zasnovo dvoranskega jadralnega modela HLG shark. Letošnji model ima oznako Shark 18.1 in bo v več primerkih sodeloval na tradicionalnem Timovem tekmovanju z drsalci v športni dvorani Biotehniškega izobraževalnega centra v Ljubljani. Vsako leto nam je uspelo k izdelavi modela in tekmovanju pritegniti nekaj novih mladih navdušencev in upamo, da bo tako tudi letos.
Z izkušnjami, pridobljenimi v minulih letih, smo razvili skrajno preprosto zasnovo drsalca, ki omogoča hitro in poceni izdelavo pravilom tekmovanja prilagojenega in seveda učinkovitega modela. V izdelavo natančno obrušenega in manj kot tri grame težkega modela na fotografijah sem vložil dve uri in štirideset minut dela, sedmošolec Matija pa je svojega sharka 18.1 izdelal še prej kot v dveh urah. Izdelava modela ni zahtevna, pod vodstvom mentorja ga lahko izdela vsak šestošolec, pri krožku pa smo že imeli tudi nekaj še mlajših modelarjev in modelark, ki so bili kos zadani nalogi.

RV LETALSKI MODEL IZ DEPRONA

Modeliranje letalc iz papirja je bilo navdih za konstruiranje tega nenavadnega RV-modela iz deprona na pogon z elektromotorjem, ki je opremljen z lahkimi komponentami za radijsko vodenje. Model je dobra osnova za načrtovanje in konstruiranje večjih modelov iz kompaktnejših gradiv. Izdelava tega zanimivega preprostega RV-modela je primerna tudi za mlade modelarje, začetnike na področju letalskega modelarstva.
Za gradnjo modela potrebujemo depronski plošči, eno velikosti 6 × 800 × 1250 mm in drugo 10 × 700 × 1000 mm, odpadni stiropor ali stirodur debeline 2 ali 3 cm, dve plošči balze standardnega formata debeline 5 mm, kos topolove vezane plošče debeline 4 mm, kontaktno lepilo UHU por ter osnovni modelarski pribor in orodje: modelarski nož, rezljačo, večje škarje za papir, risalni papir šeleshamer, brusilni papir srednje zrnavosti s kladico, daljše ravnilo, trikotnik, svinčnik, bucike in lepilni trak.

VBODNA ŽAGA MALO DRUGAČE

Ker modelarjem vedno primanjkuje orodja ali obdelovalnih strojev in nikoli nimajo vsega, kar bi želeli, se vedno razveselijo kakega novega pripomočka. Eden takih, za katerega smo prepričani, da mu je mesto v vsaki modelarski delavnici, je preprosta vibracijska rezljača, ki jo lahko z malce truda izdelamo sami. V tem članku bomo predstavili izdelavo rezljače, ki jo lahko uporabljamo kot klasično vbodno žago, še boljša pa je izvedba z mizico, kjer imamo obe roki prosti za podajanje materiala, ki ga obdelujemo. Rezljačo z vijaki ali samo z mizarskimi sponami pritrdimo na delovno mizo in že imamo zelo uporaben pripomoček za rezanje različnih tanjših materialov. Z njo lahko žagamo aluminijasto ali bakreno pločevino, razne plastične plošče, lesene letvice in vezane plošče. Osnovne elemente nosilne konstrukcije, kot so dno, pokrov in nosilni pokončni stranici, lahko izdelamo iz aluminija, akrilnega stekla, polikarbonata, tekstolita ali lesa. Ker sem imel pri roki nekaj 8 mm debelega akrilnega stekla, sem za izdelavo ohišja te napravice uporabil kar slednjega.

MILNI KOLAČKI

Z osnovami vlivanja mila smo vas seznanili v lanski januarski številki, tokrat pa vam predstavljamo idejo, kako ustvariti prikupne sladice brez kalorij. Toda previdno, kolački niso namenjeni prehrani, saj so izdelani iz mila. Z dodajanjem barvil in dišav milo spremenimo v kose, ki spominjajo na prave sladice.
Za izdelavo potrebujemo: glicerinsko milo, barvila in dišave za mila, kalupe izbranih oblik, kopalno sol za posnetek sladkornega posipa, gnetljivo milo v kosmičih, dresirno vrečko in modelčke za piškote. Za osnovo kolačkov potrebujemo glicerinsko milo, ki ga stalimo nad vodno kopeljo…

Datum: 
petek, 5. Januar 2018