5. številka revije Tim

Novica iz dne 11.1.2019

5. številka revije Tim

Izšla je 5. številka revije TIM v šolskem letu 2018/2019. V njej najdete naslednje vsebine:

2  Slovenska raketa poletela 11 kilometrov visoko
4  Albin Novak, pilot, modelar, graditelj in obnovitelj letal (1926–2018)
6  Sondažna raketa maxus (1. del)
10 Dream-Flight ahi
12 Model turške dvojambornice gület (5. del)
16 Izdelava podlage za maketo traktorja
19 Model tovornjaka vlačilca s polpriklopnikom za prevoz živine
23 Oddajnik SMS
28 Letalce iz papirja
30 Skakajoča žaba iz aluminija
32 Jelenček, ki »kaka« bombone
36 Zložljivi stolček
39 Ultimate Pro

Iz vsebine

SLOVENSKA RAKETA POLETELA 11 KILOMETROV VISOKO

V Astronavtsko raketarskem klubu Vladimir M. Komarov iz Ljubljane se poleg raketnega modelarstva ukvarjamo tudi z amatersko raketno tehniko. Najprej naj povem, za kaj pri tej dejavnosti sploh gre. Amaterska raketna tehnika je dejavnost, kjer graditelj raket sam konstruira in izdela vse sestavne dele, vključno z raketnim motorjem in pristajalnim sistemom. Raketno modelarstvo, ki ga ljudje bolje poznajo, je bolj športno naravnana dejavnost, kjer se tekmuje v skladu s pravili mednarodne aeronavtične zveze FAI in se za pogon uporablja tovarniško izdelane raketne motorje. Razlika je tudi v tem, da modelarske rakete praviloma tehtajo nekaj deset gramov in dosegajo višine nekaj sto metrov, medtem ko so amaterske rakete mnogo večje in težje, poletijo pa tudi nekaj deset kilometrov visoko in dosegajo nadzvočne hitrosti.

MODEL TOVORNJAKA VLAČILCA S POLPRIKLOPNIKOM ZA PREVOZ ŽIVINE

Ker je serija načrtov, v kateri smo pred petimi leti objavili načrte za izdelavo modelov osmih najpogostejših izvedenk tovornih vozil iz vezane plošče – model tovornjaka vlačilca s polpriklopnikom za prevoz hlodovine (Tim 2013/3), model polpriklopnika prekucnika (Tim 2013/4), model tovornjaka s prikolico (Tim 2014/5), model tovornjaka vlačilca s polpriklopnikom cisterno (Tim 2014/6) ter model tovornjaka vlačilca s polpriklopnikom za prevoz avtomobilov (Tim 2014/7), kablov (Tim 2014/8), dirkalnikov F1 (Tim 2014/9) in težke mehanizacije (Tim 2014/10) –, med bralci naletela na zelo dober odziv, smo pripravili še načrt za različico, ki jo na cestah videvamo sicer bolj poredko, saj je njena uporaba med drugim odvisna tudi od letnega časa in vremenskih razmer. Gre za zaprte polpriklopnike oziroma priklopnike za prevoz živine. Tovorni prostor z razmeroma veliko prostornino je po navadi v celoti zaprt s trdnim pločevinastim plaščem, le vzdolž bočnih stranic ima ozke odprtine za prezračevanje. Izdelek ni kdo ve kako zahteven za gradnjo in mu bo brez večjih težav kos vsak, ki je po načrtih v Timu že izdelal kak začetniški model iz vezane plošče.

JELENČEK, KI »KAKA« BOMBONE

Za zanimivega lesenega jelenčka, ki »kaka« bombone, mi je povedal učitelj tehnike Ivo Dović. Zanj je izvedel na spletnem portalu www.instructables.com. Izdelek se mi je zdel zanimiv, zato sem ga izdelal po njihovih navodilih. Pri izdelavi pa sem imel kar nekaj težav, predvsem z velikostjo mehanizma za potiskanje bombonov M&M's. Slednji so malce preveliki za ta izdelek, zato so se zatikali v mehanizmu in se drobili. Težavo sem imel tudi s pritrditvijo rogov. Želel sem, da bi take jelenčke lahko izdelali moji učenci pri uri izbirnega pouka OGL (Obdelava gradiv ‒ les) in učenci na tehniškem dnevu, kjer naj bi pripravljali izdelke za božični bazar. Načrt sem zato na novo narisal v programu Qcad, nekoliko spremenil obliko delov mehanizma in pritrditve rogov ter v premično glavo jelenčka dodal elastiko. Priloženi načrt sestavnih delov v merilu 1 : 1 je pripravljen za kopiranje na lista formata A4. Cena materiala je približno tri evre za posamezni izdelek.

ZLOŽLJIVI STOLČEK

Na kanalu YouTube Steve Ramsey ‒ Woodworking for Mere Mortals sem naletel na zanimiv zložljiv stolček, ki me je s svojo preprosto konstrukcijo in prijetnim videzom takoj navdušil in spodbudil, da ga izdelam in ugotovim, ali je dovolj preprost za delo z učenci v 6. razred pri pouku tehnike in tehnologije. Izvirne mere originala so bile sicer v palcih, vendar sem jih s pomočjo pretvornika mer https://www.rapidtables.com/convert/length/inch-to-mm.html brez težav pretvoril v metrske. Hitro je bilo jasno, da ga lahko izdela res vsak, ki premore nekaj malega znanja obdelave lesa in vztrajnosti.

Datum: 
petek, 11. Januar 2019